Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титоцька Ю.В..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
84.04 Кб
Скачать

2.4 П (с)бо 5 «Звіт про рух грошових коштів»

Звіт «Про рух грошових коштів» є новою формою звітності. Метою складання звіту є надання користувачам фінансової звітності – повної, правдивої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період. Еквівалентами грошових коштів є короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів. При визначені еквівалентів грошових коштів потрібно дотримуватися таких вимог:

- короткостроковість ( термін погашення до двох місяців);

- висока ліквідність ( здатність вільно конвертуватися у грошові кошти);

- при конвертуванні майже не змінювати свою вартість.

У звіті наводиться дані про рух грошових коштів у розрізі трьох видів діяльності: операційної, інвестиційної та фінансової. Процес складання включає п’ять основних етапів:

  • Визначення змін залишків грошових коштів та їх еквівалентів

Визначення руху грошових коштів у результаті:

  • Операційної діяльності;

  • Інвестиційної діяльності

  • Фінансової діяльності;

  • Подання отриманої інформації у формі Звіту про рух грошових коштів.

Для складання Звіту про рух грошових коштів використовують показники Балансу, Звіту про фінансові результати та дані аналітичного бухгалтерського обліку.

Процес заповнення розділу l «Рух грошових коштів як результат операційної діяльності» включає п’ять кроків:

Крок 1. Перенесення показника фінансового результату від звичайної діяльності, відображеного в Звіті про фінансові результати до звіту про рух грошових коштів.

Крок 2. Врахувати вплив на прибуток не грошових витрат, а також фінансових результатів, не пов’язаних з операційною діяльністю.

Крок 3. Визначити суму грошових коштів, отриманих підприємством від операційної діяльності шляхом коригування прибутку (збитку) від операційної діяльності та зміни у складі оборотних активів, поточних зобов’язань, витрат і доходів майбутніх періодів.

Крок 4. Вирахування з суми грошових коштів від операційної діяльності, сплачених відсотків та податків на прибуток визначається чистий рух коштів до надзвичайних подій

Крок 5. Для визначення чистого руху коштів від операційної діяльності необхідно врахувати рух коштів в наслідок надзвичайних подій, які не пов’язані з інвестиційною або фінансовою діяльністю.

На підставі аналізу визначається надходження або видаток коштів від інвестиційної діяльності: змін у статтях необоротних активів, поточних фінансових інвестицій. Результати такого аналізу відображаються у відповідних статтях розділу ll Звіту про рух грошових коштів.

Відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку для заповнення Звіту про рух грошових коштів можуть можуть застосовуватися такі методи:

1) Прямий метод, за яким розкриваються основні види валових надходжень грошових коштів чи валових виплат грошових коштів із розкриттям конкретних джерел та напрямків використання.

2) непрямий метод, за яким чистий прибуток (збиток) коригується відповідно до впливу:

- операцій не грошового характеру;

- операцій відрахування або операцій нарахування минулих чи майбутніх надходжень грошових коштів, що стосуються операційної діяльності;

- операцій відрахування або операцій нарахування минулих чи майбутніх виплат грошових коштів, що стосуються операційної діяльності;

- статей доходу або витрат, пов’язаних із рухом грошових коштів від інвестиційної чи фінансової діяльності .

У П(С)БО 4 застосовується непрямий метод складання Звіту про рух грошових коштів щодо операційної діяльності і прямий метод щодо інвестиційної і фінансової діяльності.

Згідно з непрямим методом Звіт про рух грошових коштів починається з показника чистого прибутку, який наведено у Звіті про фінансові результати. Наступним етапом є коригування цього показника (шляхом додавання чи вирахування на величину доходів та витрат, які наслідком не грошових операцій. Наприклад, витрати на нарахування амортизації необоротних активів необхідно додати до чистого прибутку, оскільки вони є витратами не грошового походження, які зменшили величину чистого прибутку.

У Звіті про рух грошових коштів, який складається за непрямим методом, основна увага зосереджується на розрахунку змін оборотних активів та поточних зобов’язань для визначення грошових потоків від операційної діяльності. Цей рахунок є відповідальним етапом складання Звіту про рух грошових коштів, оскільки до такого розрахунку не включаються зміни, що відбулися у результаті не грошових операцій та операцій, пов’язаних з фінансовою та інвестиційною діяльністю. Правильність використання готової продукції (Додаток 4,9,15)