Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія виробництва м'яса курчат-бройлерів.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

33

ЗМІСТ

ВСТУП

1. Технологія виробництва м’яса курчат-бройлерів ............................5

1.1. Характеристика курчат-бройлерів сучасних кросів....................5

1.2. Утримання курчат-бройлерів.......................................................7

1.3. Годівля курчат-бройлерів.........................................................10

1.4. Організація виробничого процесу при утриманні курчат-бройлерів

на підлозі на глибокій підстилці........................................................16

1.5. Продуктивність курчат-бройлерів сучасних кросів .................22

2. Розрахункова частина........................................................................26

ВИСНОВКИ ..........................................................................................30

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ..........................................31

ВСТУП

Нині з галузей сільськогосподарського виробництва саме птахівнича галузь є однією з найбільш динамічних, яка надає можливості в короткі строки значно збільшити виробництво високоякісної, корисної для людини продукції.

Бройлери – це курчата, які одержані від спеціалізованих м’ясних кросів курей. У них ніжне м’ясо, еластична шкіра, м’які хрящі. Курчата-бройлери порівняно з ремонтним молодняком відрізняються інтенсивним ростом, високою м’ясною скороспілістю і доброю окупністю корму.

Ріст виробництва м’яса птиці у світі та нашій країні зумовлений переважно розвитком виробництва м’яса курчат-бройлерів. Це перша за значенням галузь м’ясного птахівництва. У багатьох країнах світу в структурі м’яса птиці, м’ясо бройлерів становить 73 – 93%. Ріст виробництва м’яса бройлерів зумовлений біологічними особливостями птиці і значними успіхами в галузі селекції (виведення високопродуктивних кросів), годівлі і технології, що дозволяє підвищити рівень механізації виробничих процесів та істотно знизити затрати ручної праці і витрати кормів. М’ясо птиці в США і в країнах західної Європи перетворено із делікатесу в одне із найуживаніших. У США м’ясо бройлерів на 40% дешевше від яловичини і на 30% - від свинини [1].

Технологічний процес виробництва м’яса курчат-бройлерів має бути організований таким чином, щоб забезпечити максимальну продуктивність птиці і рівномірне протягом року виробництво м’яса. Виробництвом м’яса птиці у нашій країні займаються птахофабрики, виробничі об’єднання, спеціалізовані птахівничі ферми, фермерські господарства.

Сучасне промислове виробництво м’яса бройлерів ґрунтується на таких основних принципах: використання птиці сучасних високопродуктивних м’ясних кросів; вирощування і утримання птиці у пташниках обладнаних сучасними ресурсозберігаючими і енергозберігаючими системами створення і підтримання оптимального мікроклімату, необхідних режимів освітлення; виконання виробничих процесів згідно технологічних графіків і карт, які забезпечують ритмічне цілорічне виробництво м’яса бройлерів; комплектування виробничих площ за принципом “все зайнято – все порожньо”; годівля повнораціонними комбікормами, які відповідають біологічним потребам організму птиці; суворе дотримання ветеринарно-санітарних вимог, складання і дотримання технологічних графіків ветеринарної профілактики [2].

Для виробництва м’яса курчат-бройлерів у господарствах України використовують кроси, завезені із-за кордону. Це пов’язано з тим, що в нашій державі відсутні вітчизняні кроси м’ясних курей. При завезенні м’ясного кросу фірмою-розробником кросу надаються і рекомендації щодо їх вирощування. Саме дотримання цих рекомендацій надає можливість створити для курчат оптимальні умови утримання і годівлі, що забезпечує високий рівень прояву генетичного потенціалу м’ясної продуктивності. Тому в птахівничих господарствах з виробництва м’яса курчат-бройлерів є необхідним суворе дотримання цілого ряду технологічних і ветеринарно-санітарних заходів, що забезпечуватиме високий рівень продуктивності курчат спеціалізованих м’ясних кросів і, таким чином, високий рівень рентабельності ведення технологічного процесу в господарстві в цілому.

  1. Технологія виробництва м’яса курчат-бройлерів

1.1. Характеристика курчат-бройлерів сучасних кросів

На жаль, ситуація в нашій країні склалася така, що в Україні нині відсутня власна племінна база щодо розведення курей м’ясного напряму продуктивності, оскільки немає жодного племзаводу та племптахорепродуктора першого порядку. Є кілька племінних птахівницьких репродукторів другого порядку, до яких щороку завозять батьківські стада кросів із різних зарубіжних селекційних фірм, при цьому кроси часто змінюються. Так, останніми роками в країні найпоширенішими були спеціалізовані кроси ”Кобб-500” і „Росс-308”. Нині в Україні використовується 5 кросів різних селекційних фірм Європи і в Росії, племінний матеріал яких зосереджено в племптахорепродукторах другого порядку.

При аналізі результатів вирощування бройлерів різних кросів за даними конкурентних випробувань і рекламної інформації кращими кросами є “Росс-308” та ”Гібро-ПН”. Жива маса бройлерів у віці 35 діб становить 1880-2018 г, у віці 42 доби  2450-2478 г при конверсії корму на 1 кг живої маси,відповідно,1,59-1,66кг і 1,71-1,73 кг.

Від батьківського стада кросів “Арбор Акрес”, ”Росс-308”, ”Гібро ПН” можна одержати найвищу несучість (161-166 шт.), а відповідно і більше добових курчат (131-134 голови), вихід м’яса від несучки  305-315 кг. Батьківські форми кросу ”Смєна-4” (Росія), створено у 2002 році, вони характеризуються високими показниками виводу молодняку-94,4% і збереженості птиці на рівні 96,5%.

Серед рекордних показників, яких досягають окремі господарства при вирощуванні бройлерів, наводять середньодобовий приріст на рівні 100 г. Аналіз динаміки щотижневого середньодобового приросту живої маси бройлерів кращих кросів за нормативами фірм показав: максимальний приріст у віці від 36 до 42 діб вирощування  на рівні 92-98 г можна одержати тільки від самців, а від самок –69-74г.У середньому у самців і самок цей показник не перевищує 86 г [3].

Бройлери кросу ”Сибіряк” високопродуктивні в будь-яких умовах утримання: у кліткових батареях, на комбінованій підлозі, або на незмінюваній підстилці. Стійкі до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Відмінна поєднуваність ліній дозволяє отримати як дволінійних, так і чотирилінійних гібридів. Курчата на відгодівлі в 35-добовому віці мають масу до 1800 г, за добу їх жива маса збільшується в середньому на 50,3 г при витратах на 1 кг приросту 1,75-1,85 кг корму до 42-ої доби життя вони досягають 2270 г, середньодобовий приріс  53 г, вихід грудних м’язів-18,5-19,0 %, збереженість поголів’я 97-98 % [4].

У Росії створений крос “Смєна-4”. Він одержаний в результаті синтезу двох генофондів птиці: селекції племзаводу і провідної світової фірми “Росс Брідерс ЛТД” (Великобританія). Вихідним генетичним матеріалом для створення комплексу нових поєднувальних ліній послужили курочки кросу “Смєна-2” і завезені в 1997 р. із Великобританії добові півники лінії Р1 батьківської форми (тип корніш) і лінії Р7 материнської форми (тип плімутрок) кросу “Росс-308”.

Півні цих ліній характеризувались високою швидкістю росту і конверсією корму, відмінною обмускуленістю грудей, стегна, гомілки, що і виявилось основою використати кращих особин для схрещування з курками адаптованого вітчизняного кросу з метою прискорення селекційного процесу.

Курчата-бройлери кросу “Смєна-4” мають середньодобовий приріст 54 г, тривалість вирощування 42 доби, у цей час вони мають живу масу 2,3-2,5 кг, збереженість курчат 97%, витрати корму на 1кг приросту – 1,9-1,7 кг/кг. Гібридні курчата мають відмінні м’ясні якості, вихід грудних м’язів становить 19,5%, а вміст абдомінального жиру і маса кістяка зменшились на 3,3 % [5].

Крос “Кобб-500” – чотирилінійний, створений у 70-х роках для задоволення потреб ринку США. Кури кросу “Кобб-500” відзначаються високою продуктивністю: несучість на початкову несучку становить 165-167 яєць у тому числі інкубаційних 150-157, виводимість яєць 83-84 %, вихід курчат на початкову несучку 132-140 голів, збереженість курчат 90-92%, жива маса бройлерів у 42-добовому віці 2,178 кг. Витрати корму на 1 кг приросту живої маси 1,78 кг [3].