Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія виробництва м'яса курчат-бройлерів.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

1.2. Утримання курчат-бройлерів

Утримання бройлерів на глибокій підстилці – це найбільш поширений спосіб вирощування.

Досвід роботи бройлерних господарств довів його високу ефективність. За цієї технології птицю розміщують у пташниках, в яких механізовані процеси кормороздачі і напування, автоматизовані режими обігрівання, освітлення та вентиляції.

Приміщення мають бути теплими, сухими, добре вентилюватись, мати підлогу з твердим покриттям, що дозволить механізувати прибирання підстилки, проводити дезинфекцію.

Вирощування бройлерів на підстилці здійснюється у пташнику завширшки 12 (вузькогабаритні) або 18 м (широкогабаритні) і завдовжки 72, 84 і 96 м.

Для підстилки використовують сухі (вологість не більше 25%), чисті, не прілі, подрібнені солому і стрижні кукурудзи, лушпиння від соняшникового насіння, дерев’яну стружку або тирсу. Для вирощування бройлера витрачають до 1,5 кг підстилки, яку кладуть шаром 2-7см.

Вирощування бройлерів у кліткових батареях дає змогу у два і більше разів підвищити ємність приміщень і вихід продукції з одиниці виробничої площі, при цьому немає потреби в підстилці, бройлери ізольовані від посліду, що запобігає захворюванню на кокцидіоз [6].

Утримання м’ясних курчат у клітках полегшує зоотехнічне та ветеринарне обслуговування. У клітках обмежується рух птиці, через що знижуються витрати енергії, а отже, зменшуються витрати кормів на 1 кг приросту живої маси. Виключаються найбільш трудомісткі процеси, щодо відлову птиці і очищення приміщень.

Технічна характеристика кліткової батареї 2Б-3 наступна: довжина батареї – 65500, 78240, 90000 мм, відповідно, для приміщень завдовжки 72, 84 і 96 м, ширина –1870 мм, висота –1725 мм, довжина клітки–950 мм, ширина – 1830 мм, висота – 450 мм, кількість ярусів – 2, кількість курчат у клітці – 56-50 голів, розміри вічок підніжної сітки – 16х16 мм, тип кормороздавача – трубчастий, канатно-дисковий, годівниці – бункерні, фронт годівлі – 2,25 см на голову, напувалки – жолобкові, довжина жолоба у клітці – 960 мм, тип транспортера для прибирання посліду – штанговий скребковий, швидкість руху скребка 8,7 м/хв.

Приміщення для вирощування бройлерів обладнують примусовою вентиляцією та опалювальною системою .

Вирощування бройлерів на сітчастій підлозі – це один із основних резервів інтенсифікації бройлерного виробництва. Вирощувати курчат на сітчастій підлозі можна у приміщенні будь-якого типу. При цьому може бути використане серійне обладнання для вирощування бройлерів на підлозі (ЦБК-10 і ЦБК-20), механізовані процеси вивантаження птиці на забій і збільшена щільність посадки. При вирощувані бройлерів до 8 тижнів щільність посадки має забезпечити вихід з 1-го м2 підлоги не менше 30 кг живої маси за один оборот. Порівняно з вирощуванням бройлерів на глибокій підстилці, на сітчастій підлозі помітний більш інтенсивний ріст бройлерів, а отже і скорочуються строки вирощування, зменшуються витрати кормів. За такої технології щільність посадки птиці має забезпечити вихід з 1м2 підлоги до 38-40 кг живої маси за один оборот [6,7].

Основними виробниками техніки в Росії для галузі залишаються ”П’ятигорськсільмаш”, ООО”Фаєтон”, ЗАО ”Востокптицемаш” і „Йошкар-Олінський ремзавод”. Їх продукція в минулому році становила біля 60 % від об’єму поставок всіх російських підприємств спеціалізованого машинобудування.

Крім того, частина технологічного обладнання було закуплено у зарубіжних фірм, у тому числі “Біг Дачмен”. В цілому було замінено біля 480 одиниць техніки, або всього 17,7% від загальної потреби.

В Україні для вирощування курчат-бройлерів багато птахофабрик використовують обладнання фірми „Біг Дачмен”. Проте останнім часом користується попитом і обладнання вітчизняного виробника – ВАТ „Завод „Ніжинсільмаш”.

У пташниках, де вирощують бройлерів, чітко дотримуються нормального повітрообміну, оптимальної температури, вологості повітря, а також світлового режиму. Повітрообмін у пташниках господарства забезпечує фізіологічну потребу птиці у кисні, видаляє надлишок тепла і пилу. Повітрообмін розраховують, враховуючи кількість курей, їх живу масу, пору року і щільність посадки. За одну годину на 1 кг живої маси влітку подають 3-5 м3 свіжого повітря, взимку 1,5-2,3 м2 .

Значний вплив на організм курей має температура і вологість повітря, особливо до 3-добового віку, оскільки в них ще недостатньо розвинута система терморегуляції.

У перший період вирощування (до 3-тижневого віку) курчата пристосовуються до умов утримання – світла, температури і вологості повітря, та звикають до обладнання у пташнику. Щоб курчата добре бачили корм і пристосувалися до умов утримання, а також для підвищення у них обмінних процесів, у перший тиждень вирощування для них встановлюють цілодобове освітлення з інтенсивністю 20-18 люкс. У подальшому інтенсивність освітлення знижують.

Під час посадки птиці враховують її якість, інтенсивність вентилювання і світловий режим, стать птиці, наявність стресових й інші фактори [8].