Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія виробництва м'яса курчат-бройлерів.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
273.41 Кб
Скачать

1.4. Організація виробничого процесу при утриманні курчат-бройлерів на підлозі на глибокій підстилці

Продуктивність курчат-бройлерів залежить від різних факторів. У літературі є багато даних, щодо використання в годівлі курчат-бройлерів різних препаратів.

У сучасних виробничих умовах ріст бройлерів регулюють, змінюючи норми поживності корму, використовуючи передові технології утримання птиці, прийоми і методи селекції [21].

Спосіб утримання курчат-бройлерів на підлозі на глибокій підстилці є найбільш поширеним в нашій країні. В якості підстилки використовують тирсу. Слідкують, щоб підстилка була якісною, сухою, незабрудненою. На вологій підстилці у птиці можуть виникати распіраторні захворювання, апергільоз, розвиваються яйця гельмінтів та кліщів. Щільність посадки курчат-бройлерів складає влітку 15 голів на 1м2, взимку – 18 голів на 1м 2.

У пташниках чітко дотримуються нормального повітрообміну, оптимальної температури, вологості повітря, а також світлового режиму. Значний вплив на організм курей має температура і вологість повітря, особливо до 3-добового віку, оскільки у них ще недостатньо розвинута система терморегуляції. Режим температури і вологості повітря в пташниках наведено в таблиці 1.

Таблиця 1. Режим температури і вологості повітря

Вік курчат-бройлерів, діб

Температура повітря, С

Вологість повітря, %

1 – 2

2 – 7

7 – 14

15 – 21

22 – 28

29 – 42

32 – 34

32

30

27

24

21

70 – 75

70 – 75

65 – 70

60 – 65

60 – 65

60 – 65

У перший період вирощування (до 3-тижневого віку) курчата пристосовуються до умов утримання – світла, температури і вологості повітря, та звикають до обладнання у пташнику.

Щоб курчата добре бачили корм і пристосувалися до умов утримання, а також для підвищення у них обмінних процесів, у перший тиждень вирощування для них встановлюють цілодобове освітлення з інтенсивністю 20-18 Лк. У подальшому інтенсивність освітлення знижують. Світловий режим у пташниках при вирощуванні бройлерів наведено в таблиці 2.

Таблиця 2. Світловий режим

Вік курчат-бройлерів, діб

Тривалість освітлення, год

Інтенсивність освітлення, Лк

1-2

3-4

5-7

8-10

11-13

14-17

18-21

24

24

24

24

24

24

24

20

20

18

16

14

12

10

У господарстві приділяють особливе значення вентиляції пташників. Це пояснюється тим, що птиця дуже чутлива до дії концентрації вуглекислоти та інших домішок у повітрі, а по друге – великої кількості поголів’я у приміщеннях. Пташники обладнанні припливно-витяжною вентиляцією. Повітрообмін у пташниках господарства забезпечує фізіологічну потребу птиці у кисні, видаляє надлишок тепла і пилу. Повітрообмін розраховують, враховуючи кількість курей, їх живу масу, пору року і щільність посадки. За одну годину на 1 кг живої маси влітку подають 3-5 м3 свіжого повітря, взимку -1,5-2,3 м3 .

Норми годівлі для курчат-бройлерів визначають з урахуванням віку. Для вирощування курчат-бройлерів сучасних кросів норми годівлі передбачають досягнення ними живої маси 2-2,5 кг у 6-тижневому віці. При цьому період вирощування розділяють на три фази, кожна з яких суттєво відрізняється за вмістом енергії поживних речовин.

Бройлерів слід годувати повноцінними комбікормами. Це комбікорми, які повністю забезпечують потребу птиці в енергії, поживних і біологічно активних речовинах без додаткового згодовування інших кормів і мікродобавок. Їх виробляють у розсипному (сипучий малодисперсний продукт) і гранульованому вигляді (щільні частинки циліндричної форми висотою 3 – 5 і діаметром 3мм).

Промислове вирощування бройлерів ґрунтується на використанні сухого способу годівлі гранульованими комбікормами, збалансованими за всіма поживними і біологічно активними речовинами відповідно до прийнятих норм. Раціони для курчат-бройлерів складають на два або три вікові періоди (фази).

Період вирощування бройлерів розділяють на три фази, кожна з яких суттєво відрізняється за вмістом енергії поживних речовин. За трифазової годівлі використовують стартовий (1-14 діб), відгодівельний (15-33 доби) і фінішний (34-42 доби) повнораціонні комбікорми.

Протягом перших 3-4 днів рекомендують згодовувати бройлерам передстартовий раціон, який включає легкоперетравні корми .

Високий енергетичний рівень комбікормів для бройлерів у віці 1–4 тижні досягається за рахунок висококалорійних компонентів: кукурудзи, пшениці, жита та інших. До чотиритижневого віку зернові корми (ячмінь, овес, просо), а також соняшникову макуху, шрот потрібно обов’язково відсіювати від плівок.

У комбікорми для бройлерів обов’язково вводять білкові корми тваринного походження, які в перший і другий періоди вирощування складають відповідно 30-25 і 75-70 % від загального вмісту сирого протеїну. При цьому важливо забезпечити не тільки необхідний рівень протеїну, а і вміст незамінних амінокислот – особливо метіоніну і лізину. Збалансовують амінокислотну повноцінність підбором натуральних компонентів комбікорму, а також добавками синтетичних препаратів метіоніну (1-1,5 кг/т) і лізину (0,8 – 1 кг/т).

Потреба бройлерів у кальції, фосфорі і натрії в значній мірі забезпечується за рахунок основних компонентів комбікорму, а також мінеральних добавок.

У другий період вирощування (4 тижні і старше) потрібно в комбікорми добавляти 3-5% доброякісного жиру тваринного і рослинного походження у співвідношенні 1:1[ 32].

Рецепти комбікормів, для годівлі курчат-бройлерів кросів „Росс-308”, „Кобб-500” та „Іза-Хаббард” наведено в таблиці 3.