Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы ЗАПОЛНИТЕЛИ.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. За якою методикою виконується визначення вмісту пилоподібних і глинистих частинок у природному щільному піску?

  2. З якою метою і як виконується збагачення природного щільного піску за способом промивання?

  3. Які вимоги ставляться до різних видів природних щільних пісків за вмістом пилоподібних і глинистих частинок?

  4. Яке значення в технології важкого бетону мають показники вмісту пилоподібних і глинистих частинок у природних щільних пісках?

Лабораторна робота №4 визначення вологості щільноГо піску

Мета роботи: ознайомитися з методикою визначення вологості щільного піску, виконати випробування, зробити висновки про отримані результати.

Обладнання, матеріали: технічні ваги, важки, сушильна шафа, піддон, проба природного щільного піску масою 2-3 кг.

Загальні положення

Вологість піску впливає на його властивості, зокрема на насипну густину. Плівкова вода, що обгортає зерна піску, має властивості клею: зерна піску злипаються в агрегати і при засипанні в посудину утворюють пухку структуру. Найбільше розпушування піску відбувається при його вологості 4…7%. Насипна густина при цьому зменшується на 10…40%, в меншій мірі для крупних пісків і в більшій – для дрібних. При подальшому зволожуванні піску плівки води стають більш об’ємними і втрачають властивості клею. При вологості більше 20% пісок займає приблизно такий самий об’єм, як сухий пухкий, а при повному заливанні водою – навіть ущільнюється. Зміну об’єму вільно насипаного піску в залежності від його вологості необхідно враховувати при його добуванні або збагачуванні гідроспособом, транспортуванні, складуванні та дозуванні для бетонної суміші.

Висока величина вологості піску є негативним технологічним чинником. При підвищеній вологості ускладнюється транспортування і складування піску. Окрім того, підвищена вологість піску обумовлює його змерзання у зимовий період, що значно ускладнює вантажні роботи і потребує запобіжні заходи. Вважається, що вологість піску має становити 3…5%. При цьому забезпечується збереження сипкого стану піску. Зменшення вологості піску може бути досягнуто за рахунок зневоднення при тривалому вільному дренуванні, сушіння за методом сублімації, гідрофобізації поверхні зерен, складування на напівзакритих складах.

Порядок виконання роботи

Вологість піску визначаємо за способом порівняння маси піску у стані природної вологості та після висушування.

Для випробувань беремо пробу природного щільного піску у стані природної вологості і на технічних вагах відважуємо навішення масою 1000 г. Навішення піску масою 1000 г висипаємо на залізний піддон і зважуємо. Потім поміщаємо піддон з піском у сушильну шафу, висушуємо до постійної маси у сушильній шафі при температурі (105±5)0С і зважуємо. Висушування виконуємо доти, поки різниця між результатами двох зважувань буде не більшою, ніж 0,1% маси. Кожне подальше зважування виконуємо після висушування тривалістю не менш 1 год і остигання тривалістю не менш 45 хв.

Вологість піску (W) обчислюємо за формулою (10), % за масою:

, (10)

де m - маса навішення піску у стані природної вологості, г;

m1 - маса навішення піску після висушування, г.

Оцінюємо визначену величину вологості піску. Робимо висновки про отримані результати.