Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы ЗАПОЛНИТЕЛИ.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

Міцність пористого щебеню (гравію) визначаємо при здавлюванні шару його зерен однофракційного складу висотою 100 мм у сталевому циліндрі з внутрішнім діаметром 150 мм (рис.6) в момент занурення пуансону на глибину 20 мм. Для випробування пористого щебеню (гравію) в невеликій кількості можна використовувати циліндр з внутрішнім діаметром 75 мм. Перерахування показників здійснюється діленням на 3. Однак, отримані значення міцності не можуть вважатися паспортними і використовуються тільки для порівнянь.

Пробу пористого щебеню (гравію) даної фракції об’ємом 6 дм3 висушуємо до постійної маси, 2 дм3 з цієї проби вільно засипаємо у сталевий циліндр так, щоб висота шару зерен складала 100 мм, розрівнюємо, а потім вставляємо пуансон з позначками, які фіксують положення пуансону відносно циліндру. До випробування нижня позначка на пуансоні має збігатися по рівню з верхнім краєм циліндру. Потім циліндр з пробою поміщаємо на плиту гідравлічного пресу, стискуємо зі швидкістю підвищення навантаження 0,5-1,0 мм/с, переда-ючи навантаження на пуансон до моменту його занурення в циліндр на 20 мм (до верхньої риски), фіксуємо положення стрілки манометру пресу. Умовну межу міцності при стиску в циліндрі обчислюємо за формулою (32), кгс/см2:

, (32)

де Р – максимальне навантаження при зануренні пуансону до верхньої

риски, кгс;

F – площа поперечного перетину циліндру, яка при діаметрі 150 мм

дорівнює 177 см2, при діаметрі 75 мм – 44,2 см2.

За отриманою величиною умовної межі міцності при стиску визначаємо марку випробовуваного пористого щебеню (гравію) за міцністю (табл. 19). Визначаємо відповідність марки випробовуваного пористого щебеню (гравію) за міцністю до його марки за насипною густиною. Робимо висновки про отримані результати.

Питання для самоконтролю:

  1. Як визначається межа міцності при стиску пористого щебеню (гравію)?

  2. Як визначається марка пористого щебеню (гравію) за міцністю?

  3. Який взаємозв’язок між міцністю і насипною густиною?

  4. Які вимоги ставляться до міцності пористих крупних заповнювачів?

Лабораторна робота №16

Визначення водопоглинання, Водонасичення

І Морозостійкості пористого щебеню (гравію)

Мета роботи: ознайомитися з методиками визначення водопоглинання, водонасичення і морозостійкості пористого щебеню (гравію), провести випробування, зробити висновки про отримані результати.

Обладнання, матеріали:

  • для визначення водопоглинання: сушильна шафа, стандартний набір сит, контейнер, судина для насичення зразків водою, технічні ваги, важки, судини для зважування, вода, проби пористого щебеню (гравію) об’ємом 2, 3 і 5 дм3 для фракцій 5-10, 10-20 і 20-40 мм відповідно;

  • для визначення водонасичення: сушильна шафа, стандартний набір сит, контейнер, прилад для кип’ятіння зразків, технічні ваги, важки, судини для зважування, вода, проби пористого щебеню (гравію) об’ємом 2, 3 і 5 дм3 для фракцій 5-10, 10-20 і 20-40 мм відповідно;

  • для визначення морозостійкості: щітка, сушильна шафа, стандартний набір сит, технічні ваги, важки, судина з сітчастим дном і кришкою, ванна з водою, морозильна камера, проби пористого щебеню (гравію) об’ємом 2 дм3 для фракцій 5-10, 10-20 мм і 4 дм3 для фракції 20-40 мм.