Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7. Зан 5 - 24.03.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

1

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділeу 3 “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2. “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2. “Технічне забезпечення”

Тема № 7 “Особливості дій ремонтних підрозділів в різних

умовах бою”

Заняття 5 “Організація технічного забеспечення військ (сил) під час

перегрупування”

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки

Запорізького національного

технічного університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011 р.

Тема №7 Особливості дій ремонтних підрозділів в різних

умовах бою

Заняття 5 Організація технічного забеспечення військ (сил) під час

перегрупування

Мета заняття : Вивчити та засвоїти сутність і завдання технічного забезпечення, види технічного забезпечення, призначення служби РАО, завдання, які вона виконує, організаційна структура служби РАО частини і об’єднання.

Час: 3 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове з 1/2 взводу

Навчальні питання:

1. Загальні положення

2. Технічне забеспечення військ (сил) при перевезенні залізничним,

повітряним, морським та річковим транспортом

Матеріальне забезпечення:

  • план-конспект;

  • плакати;

  • методичні розробки.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 70 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага має бути спрямована на доведення до студентів знань, навиків та вмінь, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

- Наставление по обеспечению СВ, ч8. Москва, Военное издательство, 1987 г.

  • Руководство по эксплуатации РАВ. ч 1. Москва, Военное издательство, 1988 г.

  • Руководство по учёту вооружения, техники, имущества и других материальных средств в ВС. ч1. Москва, Военное издательство, 1980 г.

  • Служба ракетно-артиллерийского вооружения ПВАИУ – 1973г.

Хід заняття і Вступна частина

1. Перевірити наявність особового складу.

2. Провести контрольне опитування з попередньої теми (мождиво шляхом

тестування).

3. Оголосити тему та мету заняття.

Іі Основна частина

Питання 1: Загальні положення

Основною метою технічного забезпечення перегрупування військ є підтримання їх готовності до виконання завдань як у ході перегрупування, так і при прибутті цих військ у призначений район або на вказаний рубіж.

До основних заходів технічного забезпечення перегрупування військ належать: завчасна підготовка, в технічному відношенні, запланованих смуг перегрупування (створення, розгортання в цих смугах необхідної кількості ремонтно-відновлювальних органів, баз і складів із запасами технічних засобів, ЗППМ, пунктів технічної допомоги, РЕГ тощо); підготовка озброєння та військової техніки для надійної роботи в ході перегрупування з урахуванням умов перегрупування, місцевості, пори року тощо; закінчення відновлення озброєння та військової техніки, яке вийшло з ладу, та передача озброєння та військової техніки, які не відновлюються до ремонтних органів старшого начальника; звільнення військ від залишкового майна; поповнення запасів ракет і боєприпасів, ПММ, військово-технічного майна, інших технічних засобів до встановлених розмірів; технічна і спеціальна підготовки особового складу, особливо водіїв; всебічна підготовка сил і засобів технічного забезпечення, особливо засобів евакуації, ремонту і технічного обслуговування озброєння та військової техніки; розподіл сил і засобів технічного забезпечення військ за похідними ешелонами, їх захист, охорона та оборона; управління силами і засобами технічного забезпечення під час перегрупування.

У замислі з технічного забезпечення військ (сил) при перегрупуванні визначаються: основні завдання технічного забезпечення військ та напрямок зосередження основних зусиль при підготовці і в ході перегрупування; угрупування сил і засобів технічного забезпечення у похідній побудові військ та їх розподіл по похідних ешелонах (при пересуванні своїм ходом); в яких районах, до якого часу і в якій послідовності розгорнути сили та засоби для технічного забезпечення військ в ході перегрупування; порядок поповнення технічних запасів при підготовці і в ході перегрупування; обсяг робіт з підготовки озброєння та військової техніки та організація її відновлення при перегрупуванні; організація захисту, охорони та оборони сил і засобів технічного забезпечення; організація взаємодії і управління технічним забезпеченням у ході перегрупування.

У кінцевому районі зосередження завдання технічного забезпечення військ можуть бути уточнені.

Планування технічного забезпечення військ при перегрупуванні здійснюється на весь період перегрупування.

Планування технічного забезпечення військ під час перегрупування завершується розробленням плану технічного забезпечення, основу якого складає його текстуальна оперативна частина з додатком графічної частини на карті. Складовими частинами цього плану є плани (розділи) по видах технічного забезпечення, а також інші документи.

На карті плану технічного забезпечення, у разі перегрупування військ своїм ходом, відображаються: необхідні дані про противника і свої війська; вихідні райони, смуга і маршрути перегрупування; райони відпочинку і зосередження військ; сили та засоби технічного забезпечення, які розгорнуті за планом вищого командування для забезпечення військ; розміщення частин і підрозділів технічного забезпечення Центру, своїх військ та на ступінь нижче; порядок пересування частин і підрозділів технічного забезпечення своїм ходом (склад і глибина колон, райони їх формування і маршрути руху, час проходження вихідних рубежів (пунктів) і рубежів регулювання, райони денного і нічного відпочинку, час прибуття в кінцеві райони зосередження (розгортання), швидкість руху і довжина маршруту); передбачені витрати ресурсу озброєння та військової техніки; порядок відновлення пошкоджених озброєння та військової техніки і забезпечення військ технічними засобами; райони (пункти) передачі старшому начальнику пошкоджених озброєння та військової техніки, станції (порти, пристані) завантаження її для відправлення; аеродроми матеріального забезпечення; тимчасові перевантажувальні райони; час і райони дозаправлення озброєння та військової техніки пальним; бар’єрні рубежі, а також сили і засоби технічного забезпечення, які залучаються для забезпечення військ на цих рубежах; порядок взаємодії з органами управління технічним забезпеченням об’єднань, по території (у смугах) яких здійснюється перегрупування; заходи щодо захисту, охорони та оборони частин та підрозділів технічного забезпечення; порядок управління технічним забезпеченням.

Поповнення витрат і втрат технічних засобів у ході перегрупування здійснюється щодобово в районах відпочинку і в кінцевому районі зосередження з баз і складів старшого начальника, а також з завчасно розгорнутих на маршрутах їх відділень.

При розподілі сил і засобів технічного забезпечення за маршрутами і похідними колонами (ешелонами, рейсами) враховується прогнозовані обсяги виходу з ладу озброєння та військової техніки у ході перегрупування. При цьому необхідно дотримуватися організаційної цілісності частин та підрозділів технічного забезпечення й зберігати їх здатність автономно забезпечувати війська, з якими вони здійснюють перегрупування.

Частини та підрозділи технічного забезпечення при перегрупуванні військ своїм ходом розподіляються на всю глибину за ешелонами (колонами) військ, що забезпечуються.

Відстань між частинами технічного забезпечення, в залежності від умов пересування, може бути до 5 км, між підрозділами (батальйонами) технічного забезпечення – до 3 км, між машинами – 25-50 м і більше. Розміщення частин та підрозділів технічного забезпечення на привалах і в районах відпочинку здійснюється розосереджено зі збереженням прийнятої побудови їх похідних колон.

До початку перегрупування військ своїм ходом на озброєнні та військовій техніці проводиться необхідне технічне обслуговування та інші роботи, потреба в яких визначається технічним станом озброєння та військової техніки, умовами її експлуатації та часом року. Воно повинно забезпечити надійну експлуатацію озброєння та військової техніки в ході перегрупування та при виконанні військами подальших бойових завдань.

Поповнення запасів технічних засобів до встановлених норм здійснюється з баз і складів старшого начальника, до яких війська були прикріплені на забезпечення ще в мирний час. Перевезення військових запасів технічних засобів здійснюється бойовими та транспортними засобами з’єднань і частин, оперативні (корпусні) запаси – транспортними засобами старшого начальника (корпусу). За деякими номенклатурами технічних засобів можуть створюватися додаткові запаси.

Додаткові запаси ракет і боєприпасів, при цьому, переважно не створюються. Однак виняток можуть становити запаси ЗКР і боєприпасів до зенітної артилерії та стрілецької зброї, що можуть створюватися в розмірах, які забезпечують їх розміщення на бойових і транспортних засобах. Створення додаткових запасів боєприпасів може здійснюватися в передових загонах, авангардах та частинах (підрозділах), призначених для дій у першому ешелоні, а також у передбаченні вступу їх у бій під час маршу. В окремих випадках їм можуть виділятися необхідні транспортні засоби з частин (підрозділів) матеріального забезпечення. Під час перегрупування військ на привалах здійснюється контрольний огляд озброєння та військової техніки, дозаправлення її пально-мастильними матеріалами. Після кожного добового переходу в районах відпочинку на озброєнні та військовій техніці проводяться технічне обслуговування в обсязі щоденного технічного обслуговування дозаправлення машин пальним, поповнення запасів технічних засобів.

Озброєння та військова техніка, що вийшла з ладу в ході маршу, евакуюються силами військ і евакозасобами АК в ремонтно-відновлювальні органи старшого начальника, які завчасно розгортаються в районах відпочинку, а іноді і на маршрутах висування військ поблизу залізничних станцій та підприємств місцевої промисловості.

Безпосереднє управління технічним забезпеченням військ при перегрупуванні здійснюється з ОТКП сил підтримки Збройних Сил України, ЦУМтЗ ОУВ (ПУЛ АК).

Для управління силами та засобами технічного забезпечення до початку перегрупування використовуються, як правило, дротові і рухомі засоби зв’язку, а також діючий радіозв’язок АК.

У ході перегрупування управління технічним забезпеченням здійснюється каналами зв’язку військ, що розташовані на території, де проводиться перегрупування, і державної мережі зв’язку.

Угруповання сил і засобів технічного забезпечення при перегрупуванні АК своїм ходом включає: передовий ешелон технічного забезпечення; угруповання сил і засобів технічного забезпечення, які входять до складу першого похідного ешелону; угруповання сил і засобів технічного забезпечення, які входять до складу другого і третього (наступних) похідних ешелонів. Передовий ешелон технічного забезпечення, як правило, входить до складу передового ешелону (ешелону забезпечення) АК і призначається для відновлення озброєння та військової техніки з’єднань (підрозділів), які висуваються, забезпечення їх боєприпасами, ПММ, військово-технічним майном, іншими технічними засобами в районах відпочинку, на маршрутах висування і в кінцевому районі зосередження.

До складу передового ешелону технічного забезпечення АК можуть входити частина сил та засобів ремонтно-відновлювального батальйону АК з частиною запасів боєприпасів та інших технічних засобів.

Угруповання сил і засобів технічного забезпечення, яке входить до складу першого похідного ешелону АК, переважно включає ракетно-технічні частини та підрозділи, основну частину ремонтно-відновлювального органу АК .

Сили і засоби ремонтно-відновлювального органу АК, які входять до складу цього угруповання, до вирішення завдань технічного забезпечення військ, які висуваються, як правило, не залучаються. За необхідності, частина ремонтно-відновлювальних засобів, а також запасів ракет і боєприпасів можуть виділятися для підсилення з’єднань першого ешелону і здійснювати марш у складі їх похідних колон.

Склад сил і засобів технічного забезпечення армійського корпусу, порядок розподілення їх в похідному ешелоні і визначення місць прямування повинні відповідати побудові АК при уведенні його в битву.

Угруповання сил і засобів технічного забезпечення, яке входить до складу другого і третього похідних ешелонів АК, включає сили та засоби технічного забезпечення для забезпечення другого ешелону АК, у тому числі решту сил та засобів ремонтно-відновлювального органу корпусу, а також придані підрозділи і частини технічного забезпечення старшого начальника, частину корпусних запасів технічних засобів.

У ході перегрупування спеціалізовані ремонтно-відновлювальні органи (якщо вони є) до вирішення завдань технічного забезпечення переважно не залучаються.

Для відновлення озброєння та військової техніки в районах масового виходу їх з ладу і вирішення інших завдань, що раптово виникають, може бути створений резерв сил і засобів технічного забезпечення, в який можуть виділятися відділення ремонтно-відновлювального органу АК, а також необхідні запаси технічних засобів.

Для забезпечення військ при подоланні ними бар’єрних рубежів (великих водних перешкод, гірських перевалів, дефіле тощо) створюються РяЕГ та евакуаційні групи, які заздалегідь висуваються в призначені пункти. Склад цих груп та завдання визначаються характером бар’єрного рубежу. Найбільш важливі в стратегічному та оперативному відношенні бар’єрні рубежі, подолання яких є важким, забезпечуються засобами старшого начальника. Для відновлення несправних (пошкоджених) зразків ОВТ на маршрутах руху, зосередження їх у районах відпочинку (кінцевих районах зосередження), евакуації на станції (порти) навантаження створюються технічні замикання передового та похідних ешелонів, до складу яких виділяються частина ремонтних і евакуаційних сил та засобів ремонтно-відновлювального органу АК, автотранспорт із запасами технічних засобів. Частина евакозасобів (особливо великовантажних) може висилатися на маршрути висування заздалегідь із загоном забезпечення руху бригад або додаватися бригадам. Замикання передового ешелону (ешелону забезпечення) і кожного похідного ешелону створюються на всіх маршрутах. При цьому кожний маршрут забезпечується, як правило, за рахунок сил та засобів технічного забезпечення одного рівня підпорядкування.

Питання 2. Технічне забеспечення військ (сил) при перевезенні

залізничним, повітряним, морським та річковим

транспортом

Якщо перегрупування військ здійснюється на відстань більше 500 км, перевага надається не висуванню їх своїм ходом, а залізницею, повітряним, морським або річковим транспортом, а також комбінованим способом, що дозволяє значно зберегти моторесурси ОВТ та фізичний стан особового складу. Ці ж способи перегрупувань військ можуть використовуватися також в районах зі слаборозвинутою мережею ґрунтових і шосейних доріг, а також у період бездоріжжя і зимою при снігових заметах, причому на меншій відстані перегрупування військ.

У всіх випадках необхідна узгодженість дій при одночасному або послідовному використанні різних способів перегрупування військ.

Організація технічного забезпечення військ (сил) при перевезенні їх залізничним, повітряним, морським та річковим транспортом здійснюється на основі вказівок Генерального штабу Збройних Сил України, командувача (командира) ОУВ (АК) і замислу начальника органу управління технічного забезпечення в тісній взаємодії з органами військових сполучень (ВІСП).

У замислі на технічне забезпечення визначається: частини та підрозділи технічного забезпечення, запаси ракет, боєприпасів, ПММ, військово-технічного майна, інших технічних засобів, які підлягають перевезенню; розподіл їх відповідно до розрахунків за військовими ешелонами, літаками (вертольотами), транспортами (конвоями); райони зосередження частин та підрозділів технічного забезпечення після вивантаження і маршрути виходу до них; порядок технічного забезпечення військ (сил) при їх підготовці до перевезення; порядок технічного забезпечення військ (сил) при переході від перевезення до пересування своїм ходом (маршем).

Залізничним, морським і річковим транспортом можуть перевозитися частини та підрозділи технічного забезпечення в повному складі або тільки їх важка техніка (техніка з малим запасом ресурсу й низькими маршовими швидкостями, технологічне обладнання тощо), а також оперативні запаси ракет, боєприпасів, військово-технічного майна, інших технічних засобів, які не перевозяться автомобільним транспортом.

Перевезення повітряним транспортом військ (сил), сил і засобів технічного забезпечення може застосовуватися для їх термінового перекидання з глибини країни в район збройного конфлікту, з однієї операційної зони в іншу. В окремих випадках ці перевезення можуть проводитися і на більш короткі відстані. З метою підтримання здатності до виконання завдань частинами та підрозділами технічного забезпечення при перевезеннях і своєчасного зосередження їх у призначених районах необхідно суворо виконувати встановлену черговість їх відправлення; здійснювати завантаження зі збереженням, по можливості, організаційної цілісності частин і підрозділів із установленими запасами ракет, боєприпасів та інших технічних засобів; здійснювати завантаження і відправлення частин та підрозділів у короткі терміни.

Відновлення ОВТ, що вийшли з ладу, при висуванні військ (сил) до станцій (аеродромів, портів) завантаження, а також технічне забезпечення завантаження здійснюються, як правило, ремонтними й евакуаційними засобами цих військ (сил) і засобами начальника, за планом якого проводиться перегрупування (перевезення). У районах завантаження для вирішення завдань технічного забезпечення можуть залучатися ремонтно-відновлювальні органи військ, що відправляються за останнім ешелоном (рейсом).

Завантаження ОВТ, запасів ракет, боєприпасів, ПММ, військово-технічного майна, інших технічних засобів у літаки (вертольоти), морські судна та їх вивантаження здійснюються під керівництвом командирів екіпажів літаків (вертольотів) і морських суден.

Управління технічним забезпеченням військ (сил), частинами та підрозділами технічного забезпечення при їх перевезеннях залізничним транспортом начальника органу управління технічного забезпечення здійснюється через оперативні групи органу управління технічним забезпеченням, що направляються (у складі оперативних груп штабів ОУВ (АК) у райони завантаження і вивантаження військ (сил), на найважливіші рубежі й у вузлові пункти, а також через органи військових сполучень.

ЦУМтЗ (ПУЛ) ОУВ (АК) перевозиться в призначений район, як правило, одним ешелоном. Після відправлення Центру (пункту) управління технічним забезпеченням у районах завантаження залишаються оперативні групи управління технічного забезпечення об`єднання, які керують завантаженням і відправленням частин та підрозділів технічного забезпечення, оперативних запасів ракет, боєприпасів, ПММ, військово-технічного майна, інших технічних засобів. У райони зосередження ці групи перевозяться останнім ешелоном технічного забезпечення.

Органи військових сполучень повинні постійно знати транспортну обстановку на повітряних (морських) комунікаціях, місце знаходження повітряних (морських) суден із військами (силами), силами і засобами технічного забезпечення, які перевозяться, та доповідати про це в штаб об’єднання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]