Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7-нов.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
179.71 Кб
Скачать

7

Тема 7 аналіз ресурсів та конкурентних можливостей компанії

  1. Сутність та формування конкурентоспроможності підприємства.

  2. Парадигми конкурентноздатності.

  3. Моделі стратегічного аналізу SWOT та SPACE (розглянуто на практиці).

  4. Ключові компетенції та динамічні можливості.

  5. Конкурентні переваги.

  6. Поняття конкурентного статусу.

  1. Сутність та формування конкурентоспроможності підприємства.

Інтеграція у світовий ринок примушує вітчизняні підприємства приймати правила гри, які існують в загостреному конкурентному середовищі. Міжнародна конкуренція є чи не найважливішим фактором, що стимулює підвищення ефективності національної економіки. В такій ситуації необхідне більш глибоке наукове осмислення категорії конкурентоспроможності, яка представляє складне багаторівневе поняття, методологія аналізу і оцінки якого визначаються зрізом конкурентних відносин. А саме, конкуренцію, слід розглядати на:

  • мікрорівні як виникаючу між конкретними видами продукції, підприємствами;

  • мезорівні - на рівні окремих галузей;

  • макрорівні – на рівні держав.

При цьому конкурентоспроможність на кожному із зазначених рівнів може розглядатись як в національному, так і в глобальному масштабах.

На сьогоднішній день не існує загальноприйнятного визначення терміну «конкурентоспроможність»: існує велика кількість визначень та підходів до її оцінки.

Р.А. Фатхутдинов визначає конкурентоспроможність як «властивість об’єкту, що характеризується ступенем реального або потенційного задоволення ним конкретної потреби в порівнянні з аналогічними об’єктами, репрезентованими на даному ринку. Конкурентоспроможність визначає здатність витримувати конкуренцію порівняно з аналогічними об’єктами на даному ринку».

Г.Л. Багієв, В.М. Тарасєвич та Х. Анн: «конкурентоспроможність характеризує здатність товару бути купленим одним з перших на ринку серед товарів-конкурентів. А покупцеві конкурентоспроможність товару розкриває рівень його привабливості та ступінь його конкурентних переваг».

На думку М. Портера, конкурентоспроможність зумовлена ефективністю, з якою фірми використовують потужності для виробництва товарів та послуг. Її він розуміє також як «властивість товару, послуги, суб’єкту ринкових відносин виступати на ринку на рівних з присутніми там аналогічними товарами, послугами чи конкуруючими суб’єктами ринкових відносин». При цьому оцінка цієї властивості дозволяє відрізняти високу, середню та низьку конкурентоспроможність.

Організація «Європейський форум з проблем управління» визначає, конкурентоспроможність як «реальну та потенціальну можливості фірм в існуючих для них умовах проектувати, виготовляти та реалізувати товари, які за ціновими та неціновими характеристиками більш привабливі для споживача, а ніж товари їхніх конкурентів».

І.М. Акімова пропонує розглядати конкурентоспроможність як «багатомірну концепцію» і підкреслює: «щоб бути конкурентоспроможною, організація повинна вміти адаптуватися до змін навколишнього середовища, створювати свої конку­рентні переваги і на цьому підґрунті досягати кращих результатів діяльності, аніж конкуренти».

Узагальнюючі і конкретизуючи вищенаведене вважаємо, що конкурентоспроможність об’єктуце тимчасовий іманентний, привілейований стан об’єкту: товару, компанії, галузі, країни, який забезпечується здатністю до кращого використання ключових компетенцій порівняно з конкурентами та вмінням підтримувати такий стан впродовж деякого часу.

Відносно конкурентоспроможності товару, будемо користуватися визначеннями З.Є. Шершньової та С.В. Оборської, а саме, що «конкурентоспроможність товару (продукції) - ступінь його відповідності певний момент вимогам цільових груп споживачів або обраного ринку за найважливішими характеристиками: технічними, економічними, екологічними тощо».

На наш погляд, конкурентоспроможність об’єкту будь-якого рівня (товару, фірми, галузі, країни) є наслідком наявності конкурентних переваг, отже, їх необхідно створювати і підтримувати. Це завдання менеджменту і не загального (general), а стратегічного, оскільки останній розглядає бізнес-процеси, що відбуваються в компанії, та її політику через призму конкуренції.

Конкурентоспроможність завжди зв’язується з певним об’єктом бізнесу: товаром - фірмою - галуззю - національною економікою. Причиною та наслідком конкурентоспроможності фірми, галузі, національної економіки є конкурентоспроможність товару. Наявність конкурентоспроможності товарів - це обов’язкова умова та результат конкурентоспроможності більш високого рівня - фірми, галузі, національної економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]