Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Зан 1.- 24.03 doc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

1

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри військової підготовки Запорізького національного

технічного університету

К.В. АЛЬОХІН

«____»______________2011 р.

Методична розробка

для проведення занять зі студентами військово-облікової спеціальності «Збереження та ремонт боєприпасів, детонаторів, освітлювальних та сигнальних засобів, вибухових речовин»; військово-облікової спеціальності «Експлуатація та ремонт артилерійського озброєння і обладнання».

Розділ 3. “Тактична і тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2. “Тактико-спеціальна підготовка”

Підрозділ 3.2.2. “Технічне забезпечення”

Тема № 6 Спеціальна підготовка особового складу підрозділів

технічного забезпечення.

Заняття 1 Підготовка спеціалістів служби РАО

Розглянуто на засіданні кафедри

військової підготовки

Запорізького національного

технічного університету

Протокол від ________2011 р. №__

м. Запоріжжя 2011 р.

Тема №6 Спеціальна підготовка особового складу підрозділів

технічного забезпечення.

Заняття 1 Підготовка спеціалістів служби РАО

Мета заняття: Вивчити документи, що визначають норми змісту

предметів РАО, розрахунок складу боєкомплекту озброєння та військових

запасів підрозділів і частин. Зрозуміти як проводиться визначення штатно-

табельної потреби підрозділів в озброєнні та боєприпасами, ВТМ.

Час: 2 години

Місце: клас РАО

Метод: Групове зі взводом

Учбові питання:

1. Підготовка особового складу підрозділів

2. Підвищення рівня спеціальної підготовки особового складу ремонтних

підрозділів.

Матеріальне забезпечення:

  • план-конспект;

  • плакати;

  • методичні розробки;

  • зразки плануючих та облікових документів.

План проведення заняття:

Вступна частина - 5 хв.

Основна частина - 70 хв.

Заключна частина - 5 хв.

Організаційно-методичні вказівки

Основна увага повинна бути спрямована на доведення до студентів знань, якими необхідно їм оволодіти для організації технічного забезпечення в умовах сучасного загальновійськового бою.

Заняття проводити також з метою формування та закріплення теоретичних знань з обліку і звітності по службі РАО і складання плану артилерійсько-технічного забезпечення (АТЗ).

Література:

  • Применение РТЧ и обеспечение войск ракетами и артиллерийским вооружением в бою. ВАА им. Калинина, 1979г.

  • Руководство по эксплуатации РАВ. ч 1. Москва, Военное издательство, 1988 г.

  • Наставление по обеспечению СВ, ч8. Москва, Военное издательство, 1987 г.

  • Руководство по учёту вооружения, техники, имущества и других материальных средств в ВС. ч1. Москва, Военное издательство, 1980 г.

  • - Служба ракетно-артиллерийского вооружения ПВАИУ – 1973г.

Хід заняття: і Вступна частина

1. Перевірити наявність особового складу.

2. Провести контрольне опитування з попередньої теми (мождиво шляхом

тестування).

3. Оголосити тему та мету заняття.

Іі Основна частина

Питання 1. Підготовка особового складу підрозділів

Підготовка фахівців служби РАО Технічна підготовка фахівців служби РАО поряд з технічною підготовкою військовослужбовців інших спеціальностей є основним предметом навчання для всіх родів військ і спеціальних військ. Планують і організують її відповідно до вимог наказів і директив Міністра Оборони, організаційних вказівок головнокомандуючих видами Збройних Сил, наказів на навчальний рік, відповідних керівництв по службах.

Техническую підготовку офіцерів служби проводять на зборах, командирських заняттях і шляхом самостійної роботи. Знання й практичні навички офіцери вдосконалюють у ході штабних і військових навчань.

Головне завдання технічної підготовки офіцерів служби РАО – навчити їх організовувати технічне забезпечення бою (маршу), керувати роботами й особисто виконувати операції технічного обслуговування й ремонту зразків РАО. На технічну підготовку офіцерів виділяють як правило не менш 50% навчального часу, що відводиться на командирську підготовку, яку проводять у вигляді зборів у кожному періоді навчання й занять по командирській підготовці.

Збори з офіцерами служби РАО проводять старші по службі начальники в масштабі з'єднання (частини) у кожний період навчання.

Заняття з офіцерами в системі командирської підготовки проводять по програмах, розробленим на рік.

З офіцерами родів військ і служб на заняттях по технічній підготовці вивчають особливості будови, технічного обслуговування й зберігання РАО, організують практичне проведення контрольного огляду зразків РАО, а також вивчають основні вимоги керівних документів по службах.

Водіння машин офіцерами, прапорщиками організують у робочий час за графіком, затвердженому командиром частини. Перелік вправ, що підлягають відпрацьовуванню, вказується в додатку до директиві начальника ГЛАВТУ МОУ.

Навчання прапорщиків служби (по посадах і спеціальностям) організують у кожному періоді навчання на зборах по відповідних програмах командирської підготовки. Методичну підготовку прапорщиків, що займають посади командирів підрозділів, проводять на методичних і показних заняттях разом з командирами взводів і їм рівним.

Крім того, офіцерів і прапорщиків служби можуть залучати на збори по вивченню нової техніки, збори по організації й проведенню допідготовки сержантів.

Сержантів служби готовлять у навчальних частинах і з'єднаннях. Командні, методичні й спеціальні знання й навички сержанти вдосконалюють на командирських і інструкторсько-методичних заняттях, а також учбово-методичних зборах.

Так, на початку кожного періоду навчання із сержантами проводять учбово-методичні збори тривалістю три - п'ять днів у масштабі частини. Інструкторсько-методичні заняття звичайно включають у ротний розклад занять перед відпрацьовуванням нової теми, по якій сержанти будуть проводити заняття з підлеглими. Командирську підготовку проводять на зборах (заняттях) по два дні на місяць(перший день - 8 годин, другий - 6 годин) у масштабі е батальйону (частини) по тематиці, викладеної в Програмі командирської підготовки сержантів.

Технічна підготовка водіїв машин включає: доподготовку молодих водіїв, підготовку водіїв на право керування транспортними засобами відповідних категорій, перепідготовку для роботи на машинах нових або інших марок, а також удосконалювання знань і навичок за фахом.

З усіма водіями (механіками-водіями), які призвані на дійсну військову службу та мають водійське посвідчення на право керування транспортними засобами будь-якої категорії, на початку зимового й літнього періодів навчання проводять двомісячну допідготовку, у ході якої вони засвоюють програму молодого солдата.. З військово службовцями усіх ВОС проводять спеціальні заняття по вивченню будови й технічного обслуговування та використання закріплених за ними зракзками ОВТ. Наприкінці допідготовки з водіями проводять тактико-спеціальне заняття зі здійсненням 500-км маршу. Зі спеціалістами ремонтних підрозділів – інші контрольні заходи.

Основним методом навчання є практичні заняття в пунктах технічного обслуговування й ремонту, у спеціальних класах, на автодромах і в польових умовах. Головна увага має приділятися прищеплюванню практичних навичок по виконанню ОВТ у складних умовах і виконанню робіт з їхнього технічного обслуговування, виявленню й усуненню несправностей за допомогою індивідуального та групових комплектів ЗИП. Всі практичні роботи спеціалісти служби РАО повинні виконувати на зразках РАО, які є у військовій частині.

Молодших фахівців з ремонту й технічного обслуговування техніки готують на двомісячних зборах, які проводять у масштабі з'єднання , на базі навчальних і лінійних військових частин або ремонтних підприємств, які мають відповідну навчальну базу. Перелік фахівців, місце й час проведення таких зборів затверджують щорічно головнокомандуючий сухопутних військ.

Молодших фахівців, готовлять із солдатів строкової служби, що мають родинні спеціальності, отримані в системі профтехосвіти й ДССАУ або на практичній роботі в народному господарстві. Цих військовослужбовців направляють на збори після проходження ними загальновійськової підготовки. У випадках коли посада фахівця-ремонтника сполучена з посадою водія, таких військовослужбовців направляють на збори після проходження ними двомісячної підготовки водіїв.

Навчання молодших фахівців на зборах організують по Програмі бойової підготовки підрозділів забезпечення, ремонту, обслуговування . Головну увагу приділяють вивченню виробничого устаткування й обов'язків з ремонту й обслуговуванню зразків РАО. Після закінчення навчання від всіх категорій молодших фахівців приймають заліки.

Фахівців, підготовка яких не передбачена програмами (слюсарі, токарі й ін.), навчають на зборах у військових частинах і з'єднаннях.

Знання й практичні навички молодші фахівці служби вдосконалюють у підрозділах по поверненню їх зі зборів у ході всієї наступної служби. При цьому основну частину програмних питань вони відпрацьовують практично на пункті технічного обслуговування й ремонту частини або в підрозділі. Крім того, фахівці ремонтних підрозділів беруть участь у відновленні реального ремонтного фонду в польових умовах при виході частин і підрозділів на тактичні навчання.

Для проведення занять з технічної підготовки в кожній військовій частині залежно від їхньої кількості обладнають класи: матеріальної частини; відпрацьовування нормативів технічного обслуговування техніки. Для відпрацьовування вправ по практичному водінню зразків РАО, бойовому використанню по призначенню обладнають автодроми, полигоні з розрахунку один-два на з'єднання, а при розміщенні з'єднання в декількох гарнізонах - по одному на кожний гарнізон. Для проведення занять використовують основні елементи парку, навчальні зразки ОВТ, експонати, навчальну літературу й інші навчальні матеріали й посібники.

Питання 2. Підвищення рівня спеціальної підготовки особового складу ремонтних підрозділів.

Якість ремонту й технічного обслуговування озброєння й техніки в бойових умовах, їх проведення в короткі рядки й у повному обсязі, у немалій ступені залежати й від рівня професійної підготовки фахівців-ремонтників. З метою удосконалення теоретичних знань по будові зразків ракетно-артилерійського озброєння, виробітку у військовослужбовців твердих практичних навичок з організації правильної експлуатації, дефектації, ремонту та технічного обслуговування штатних зразків озброєння й техніки частини, у ремонтних підрозділах планується й здійснюється технічна та спеціальна підготовка особового складу.

При організації цих видів підготовки фахівців необхідно враховувати їх кваліфікацію й досвід роботи, а також наявність години до початку бою.

Технічна й спеціальна підготовка особового складу ремонтних підрозділів передбачає:

- вивчення будови зразків озброєння й техніки, порядку виконання робіт по визначенню їх технічного стану - дефектації;

- навчання технології проведення ремонту та технічного обслуговування, правилам без­ аварійної експлуатації;

- удосконалення практичних навичок у проведенні евакуаційних та ремонтних робіт;

- освоєння та приведення в готовність до використання трофейних зразків озброєння й техніки.

Основною метою технічної та спеціальної підготовки є удосконалення знань особового складу ремонтних підрозділів з питань конструкції зразків озброєння і техніки та правил їх експлуатації, прищеплення твердих навичок у виявленні та усуненні відказів і несправностей. Навчання організуються за фахом і проводяться безпосередньо на зразках озброєння і на обладнанні рухомих майстерень.

Технічна та спеціальна підготовка проводитися при організації бойових дій, а також при знаходженні частини в другому ешелоні, на формуванні чи переформуванні. Заняття в ремонтних підрозділах організують начальники відповідних служб, а проводять командири підрозділів. Заняття можуть проводитися в різних формах. Так при підготовці до бою з особовим складом у залежності від обстановки та наявності часу організуються інструктажі, показані й практичні заняття.

Інструктажі проводяться у всіх випадках, незалежно від рівня підготовки особового складу. При цьому доводити до особового складу:

- обсяг та порядок роботи при підготовці озброєння й техніки до бою (маршу);

- особливості використання, порядок обслуговування та відновлення озброєння й техніки в ході виконання бойової задачі;

- напрям переміщення, місця та часу розгортання РЕГ (Рем.Г) частини (з'єднання), артилерійських складів і складів ВТМ, плануємі місця розгортання ЗППМ;

- частоти та позивні радіостанції радіомережі технічного забезпечення.

Показні та практичні заняття проводяться при наявності достатнього часу. Тематика та зміст показних зайняти визначається для кожної категорії особового складу в залежності від його фаху, практичного та бойового досвіду.

При цьому з особовим складом, за яким закріплені зразки озброєння й техніки, вивчаються:

- особливості їх використання в конкретних умовах бойової обстановки, місцевості, пори року, час доби;

- способи подолання водяних перешкод, інженерних загороджень, зон ураження, районів зруйнування, пожеж та інших важко прохідних перешкод;

- обсяг та порядок виконання робіт з технічного обслуговування й відновлення ресурсу, а також додаткових робіт при підготовці до бою (маршу) і в ході виконання бойових завдань.

При відсутності в особового складу достатнього досвіду та при наявності часу, з ним, окрім того, вивчаються:

- особливості будови та використання зразків озброєння й техніки;

- обсяг та порядок їх технічного обслуговування; правила водіння автомашин.

З особовим складом ремонтних підрозділів, крім того, у ході показних і практичних занять вивчаються:

- особливості ведення технічної розвідки;

- здійснення евакуації й ремонту озброєння й техніки в ході бої (маршу);

- особливості роботи в складі РЕГ та Рем.Г у нічних умовах;

- правила використання рухомих засобів обслуговування, евакуації та ремонту;

- питання захисту, охорони та самооборони.

На заняттях проводяться тренування по розгортанню рухомих майстерень, виконанню окремих робіт та нормативів. З особовим складом, який не має достатньої підготовки, крім того, вивчається побудова рухомих майстерень та правила використання їх обладнанням.

При підготовці до виконання завдань у бойових умовах з особовим складом ремонтних підрозділів будуть вивчаться заходь безпеки при виконанні робіт по евакуації та відновленню озброєння й техніки.

З командирами взводів та рот проводяться заняття з питань організації та здійснення ремонту й технічного обслуговування озброєння й техніки в умовах виконання ними майбутніх завдань у бою.

Для занять необхідно використовувати будь-яку вільну від роботи годину. Основними методами навчання особового складу доцільно вибирати розповідь з показом на агрегатах, вузлах, механізмах, схемах. Заняття проводяться таким чином, щоб розвивати у тих, хто навчається, самостійність у виборі форм і методів ремонту, навичок роботи з ремонтною документацією. До практичних робіт допускається особовий склад тільки після вивчення конструкції озброєння, вимог заходів безпеки та технології ремонту. При укомплектуванні частини новими зразками озброєння й техніки, організовуються заняття з освоєння їх, усім особовим складом. З усіма військовослужбовцями вивчаються сигнали управління, оповіщення та порядок дій по них.