Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 2010 №1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

4. Метод бухгалтерського обліку. Елементи методу бухучета.

Для опису й відтворення процесів господарської діяльності підприємства бухгалтерським обліком вироблені відповідні способи й прийоми пізнання господарської дійсності, які становлять метод бухгалтерського обліку.

До елементів методу бухгалтерського обліку ставляться:

  • документація,

  • інвентаризація,

  • оцінка,

  • калькуляція,

  • система рахунків,

  • метод подвійного запису,

  • баланс і звітність.

Використання кожного із цих елементів регулюється відповідними положеннями, інструкціями, затвердженими Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України, Національним банком України й інших республіканських відомств, а також відповідними урядовими органами колишнього Радянського Союзу.

  1. Технологія облікового процесу господарської діяльності строго послідовна. Кожна господарська операція здійснюється на підставі документів, оформлених належним чином. Тому документація є першим етапом облікового процесу, початком руху облікової інформації і являє собою спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку, за допомогою якого здійснюється безперервне спостереження за ними Використання документації, складеної з дотриманням юридичних вимог, дає бухгалтерським даним чинність доказів.

  2. Разом з тим, у господарській діяльності можуть відбуватися такі процеси, які не можна зафіксувати відповідними первинними документами. Наприклад, утворення недоліків і надлишків матеріальних цінностей і коштів, розкрадання майна приводить до невідповідності в дійсності кількості коштів підприємства тій кількості, що відображено в обліках. Оформити такі явища можливо лише тоді, коли вони викриті, а не тоді, коли вони відбуваються. Для цього використовується другий елемент методу бухгалтерського обліку — інвентаризація. Інвентаризація дозволяє через перевірку матеріальних цінностей, основних коштів і коштів у натурі виявити їхню наявність і фактичний стан. Дані інвентаризації використовують для приведення показників обліку у відповідність із дійсністю, для виявлення об'єктів і явищ, які по тимі або інших причинах не були вчасно охоплені обліком.

  3. Оцінка — це спосіб грошового виміру товарно-матеріальних цінностей і основних коштів. Майно й господарські операції оцінюються в національній грошовій одиниці України способом підсумовування проведених витрат. Запису в бухгалтерському обліку по валютними рахунками підприємства, а також по операціями в іноземній валюті здійснюються в національній грошовій одиниці України в сумах, певних шляхом перерахунку іноземної валюти за курсом Національного банку, що діє на дату здійснення операцій. Одночасно зазначені записи провадяться у валюті розрахунків і платежів (за кожною іноземною валютою окремо). Основні кошти підприємства відображаються в бухгалтерському обліку й звітності по фактичних витратах на їхнє придбання, спорудження й виготовлення, які становлять їхню первісну вартість. Сировина й матеріали, паливо, покупні напівфабрикати й комплектуючі вироби, запасні частини, тара, що використовується для впакування й транспортування продукції (товарів), інші матеріальні цінності, які відображаються в обліках і звітності по їхній фактичній собівартості. Давальницька сировина відображається в балансі за цінами, зазначеним у договорі. Оцінка дозволяє в цілому по державі визначити стан основних коштів, склад оборотних коштів і величину національного багатства держави.

  4. Калькуляція — це обчислення витрат на виготовлену продукцію, виконані роботи й послуги. Плановий відділ підприємства обчислює планову собівартість продукції, а бухгалтерія - фактичну. На підставі цих показників визначається планова й фактична сума прибутку, рентабельність виробництва.

  5. У фінансово-господарській діяльності підприємств відзначається велика кількість операцій (придбання матеріалів, сировини, палива, одержання коштів готівкою з розрахункового рахунку в банку, видача готівки з каси й ін.), які повинні щодня відображатися в обліках. Поточний облік здійснюється за допомогою бухгалтерських рахунків. Бухгалтерський рахунок - це спосіб економічного угруповання однорідних господарських операцій для щоденного їхнього відображення в обліках. На кожний вид однорідних господарських операцій відкривається окремий рахунок.

  6. Облік господарських операцій на бухгалтерських рахунках здійснюється методом подвійного запису, суть якого полягає в тому, що всі господарські операції відображаються на рахунках двічі: по дебету одного рахунку й по кредиту другого рахунку, причому в однаковій сумі.

  7. З метою визначення підсумків господарської діяльності підприємства один раз на місяць, квартал, півріччя або рік складається бухгалтерський баланс і необхідна звітність. Баланс у бухгалтерському обліку є способом узагальнення й економічного групування господарських коштів і джерел їхнє формування на певну дату. Дані балансу необхідні для контролю за наявністю й структурою господарських коштів підприємства й джерел їхнього формування, для аналізу фінансового стану підприємства, його платоспроможності, стану забезпечення майна. Звітність висвітлює майнове й фінансове становище підприємства, результати господарської діяльності за звітний період. Вона характеризує не тільки стан, але й рух основних коштів і їхніх джерел, структуру собівартості, стан виконання плану виробництва й реалізації продукції й т.п.. Звітність складається на основі даних поточного обліку. Бухгалтерський баланс і звітність є способами підсумкового узагальнення даних бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік дає вичерпну характеристику господарської діяльності підприємства, фіксуючи всі господарські операції й процеси, у тому числі й негативні. Як відомо, злочину, зроблені в економічній сфері, здебільшого мають завуальований характер, адже їхнє викриття неможливо без кропіткого вивчення облікової документації.

При аналізі господарської діяльності підприємства важливо враховувати таку особливість бухгалтерського обліку, як взаємозв'язок всіх його складових частин. Перекручування з метою утаювання злочину окремих елементів обліку обов'язково заподіюють зміни інших елементів. Це обставина, з одного боку, сприяє викриттю розкрадань і інших корисливих злочинів, а з іншого боку, жадає від працівників органів внутрішніх справ, які ведуть боротьбу зі злочинними проявами в економічній сфері, високого професіоналізму, що не можливий без знань економіки, зокрема без володіння технологією облікового процесу.

Висновки:

Ви прослухали першу лекцію за курсом «Судова бухгалтерія». Цей курс вивчається студентами всіх специализаций юридичних вузів і юридичних спеціальностей. Дуже важливо, що б Ви пам'ятали, що це прикладна дисципліна, у якій необхідно застосовувати знання, отримані по фундаментальних навчальних дисциплінах, які вивчалися Вами раніше, такі дисципліни як основи економіки, фінансове право, цивільне право, трудове й карне право. Знання основ бухучета особливо важливо для працівників і майбутніх фахівців судово-прокурорських і інших правоохоронних органів у розслідуванні справ про економічні, фінансово-банківські й господарські правопорушення.

Ви довідалися, що таке господарський облік, які бувають види господарського обліку. Розібралися з активами підприємства й джерелами їхнього утворення. Дуже важливо чітко розуміти, що таке активи, а що таке пасиви підприємства. На це питання лекції приділяється більше уваги, тому що подальші теми й практичні заняття будуть прямо залежати від розуміння цього питання.

Познайомилися з елементами методу бухгалтерського обліку, на наступних лекціях по загальній частині курсу деякі із цих елементів будуть розглядатися докладно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]