Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 2010 №1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

3. Класифікація активів і джерел їх формування.

Активи підприємства, що перебувають у розпорядженні підприємства, їх розміщення і функціонування, а також джерела їх формування та цільове призначення їх класифікуються за економічними ознаками:

  • за складом їх розміщення;

  • за функціональним застосуванням в процесі господарської діяльності;

  • за джерелами формування і цільовому призначенню.

По складу і розміщенню активи класифіковані по галузевих сферах діяльності: виробничої (промисловість, капітальне будівництво, транспорт), обігу (торгівля), невиробничої (об'єкти соціальної сфери).

Кожна із цих сфер має своє внутрішній зміст, що збігається з угрупованням по функціональній ознаці.

По функціональному застосуванню в процесі господарської діяльності активи класифіковані наступним порядком:

Необоротні активи (клас 1) представлені:

- основними засобами, що складаються з будинків і споруджень; машин і встаткування й ін. (докладніше див. План рахунків бухгалтерського обліку).

Характерними рисами основних коштів (коштів праці) є: багаторазова участь у процесі виробництва зі збереженням своєї речовинної форми; у міру зношування передавальну свою вартість частинами на знову створений продукт (витрати виробництва) у формі амортизації;

- іншими необоротними матеріальними активами (бібліотечні фонди, малоцінні необоротні матеріальні активи, тимчасові нетитульні спорудження й ін.);

- нематеріальними активами (права користування природними ресурсами, права користування майном, авторські й суміжні з ними права й ін.);

Перший клас необоротних активів включає також зношування необоротних активів, довгострокові фінансові інвестиції, капітальні інвестиції й ін.

Оборотні активи - запаси (клас 2) представлені:

- виробничими запасами (сировина й матеріали, покупні напівфабрикати й комплектуючі вироби, будівельні матеріали й ін.)

Характерною рисою виробничих запасів є те, що, на відміну від коштів праці, вони однократно беруть участь у виробничому процесі, повністю споживаються в одному виробничому циклі, видозмінюються й передають свою вартість повністю на собівартість знову створеного продукту (витрати виробництва).

У складі запасів — оборотних активів (клас 2) перебувають малоцінні й швидкозношувані предмети, незавершене виробництво, шлюб у виробництві, напівфабрикати, готова продукція, товари. По галузі сільського господарства - тварини на вирощуванні й на відгодівлі й продукція сільського господарства.

До складу оборотних активів ставляться кошти, розрахунки та інші активи (клас 3 плани рахунків).

Активи цього класу представлені коштами підприємства в касі, на поточному рахунку в національній валюті, на поточному рахунку в іноземній валюті, на інших рахунках у національній і іноземній валютах, цінні папери й інші грошові документи в національній і іноземній валюті, отримані короткострокові векселі, що течуть фінансові інвестиції, а також кошти в розрахунках з покупцями й замовниками, з іншими дебіторами.

Класифікація по джерелах утворення й цільовому призначенню коштів (пасиви) показує джерела формування активів підприємства.

Джерела формування представлені:

- власними коштами;

- притягнутими (позиковими) коштами.

Власні кошти — власний капітал і забезпечення зобов'язань (клас 4) — це: статутний капітал, пайовий капітал, додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, відвернений капітал, цільове фінансування й цільові надходження, страхові резерви.

З утримуванням кожного з видів капіталу ознайомтеся в інструкції із застосування плану рахунків і по стандартах бухгалтерського обліку П(с)БУ.

Притягнуті (позикові) кошти, що перебувають у господарському обороті підприємства, складаються з довгострокових зобов'язань (клас 5) і поточних зобов'язань (клас 6).

Довгострокові зобов'язання представлені довгостроковими кредитами банку в національній і іноземній валюті на капітальні вкладення, довгостроковими виданими векселями, довгостроковими випущеними облігаціями й ін.

Поточні зобов'язання підприємства складаються з позикових коштів у формі короткострокових кредитів банків у національній і іноземній валюті, в оборотні кошти включаючи відстрочені й прострочені позики; а також із внутрішньо притягнутих коштів у формі виданих короткострокових векселів, розрахунків з постачальниками й підрядниками, розрахунків по податках і платежам, розрахунків зі страхувальниками, розрахунків по оплаті праці й ін.

З огляду на, що активи як у матеріальної, так і в грошовій формі формуються за рахунок певних джерел (пасиви), тому вони завжди рівні між собою. Сума всіх активів підприємства на певну звітну дату (наприклад, на 1.01.2002 р.) дорівнює сумі джерел утворення — пасиви на цю дату. Це і є баланс (рівновеликий). Саме так будується оборотний баланс, головна книга (бухгалтерські регістри) і фінансовий звіт "Баланс" форма № 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]