Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 2010 №1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

19

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МОРСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНОГО ТА АДМІНІСТРАТИВНИГО ПРАВА

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

Кримінального та

Адміністративного права

професор Калаянов Д.П.

“__”_________2010 р.

ЛЕКЦІЯ

З КУРСУ «СУДОВА БУХГАЛТЕРІЯ»

Тема № 1. Предмет, метод і структура судової бухгалтерії. Господарський облік, його види.

.

ОДЕСА 2010

Питання лекції:

  1. Предмет, метод, завдання та структура судової бухгалтерії.

  1. Види обліку. Бухгалтерський облік

  1. Класифікація активів і джерел їх утворення.

  1. Метод бухобліку.

1. Предмет, метод, завдання й структура

судової бухгалтерії.

Кардинальні зміни в економіці нашої держави, пов'язані з переходом України до ринку, зміною форм власності, а потім ускладненнями в правоохоронній практиці, особливо в сфері боротьби з економічною злочинністю, вимагають від працівників органів внутрішніх справ глибокого осмислення суті цих явищ і процесів. Для цього необхідно володіти не тільки юридичними й спеціально-правовими знаннями, але й навичками бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, тобто мати спеціальну економічну підготовку.

Необхідність озброєння спеціальними економічними знаннями випливає насамперед з особливостей злочинів, які реєструються по лінії апаратів Державної служби боротьби з економічними злочинами. З погляду криміналістики особливості злочинних посягань, спрямованих проти державного майна й майна підприємств інших форм власності, полягають у тому, що сліди цих посягань відображаються в документах. Отже, бухгалтерські документи, які відображають господарську діяльність підприємств, є одним з основних видів доказів у справах про здійснення розкрадань і інших господарських злочинів. З погляду кримінології, корисливі злочини, які відбуваються в економіці, мають латентний (замаскований) характер. Тому для їх розкриття необхідно володіти не тільки тактикою виявлення, але й методикою, в основу якої покладене використання обліково-бухгалтерської і іншої статистичної документації.

Бухгалтерські та інші економічні знання відіграють важливу роль у кримінальному і цивільному судочинстві, в організації і проведенні оперативно-розшукових і профілактичних заходів щодо виявлення та попередження корисливих правопорушень.

Діючим інструментом в оволодінні цими знаннями з метою використання їх у юридичній практиці, є комплексна економіко-правова дисципліна - судова бухгалтерія.

Предметом судової бухгалтерії є негативні зміни в господарській діяльності підприємств і організацій, викликані будь-якими деструктивними факторами. Дисципліна розробляє спеціальні прийоми виявлення негативних явищ, методику використання економічних і бухгалтерських знань у слідчій і судовій практиці.

Судова бухгалтерія тісно пов'язана з такими економічними і юридичними дисциплінами, як бухгалтерський облік, економіка галузей народного господарства, аналіз господарської діяльності, ревізія й контроль господарської діяльності, кримінальний процес, кримінальне та цивільне право, криміналістика, оперативно-розшукова діяльність.

Розвиток судової бухгалтерії як економіко-правової дисципліни нероздільно пов'язано зі створенням методології, що містить у собі систему загальнонаукових і часткових методів і прийомів дослідження.

Загальнонаукові методи являють собою сукупність принципів і категорій матеріалістичної діалектики і загальнонаукової теорії пізнання. Вони базуються на використанні таких прийомів, як аналіз і синтез, індукція й дедукція, аналогія й моделювання, абстрагування й конкретизація. Загальнонаукові методи в практиці діяльності органів внутрішніх справ найбільше часто використовуються для розпізнавання й виявлення ознак здійснення корисливих правопорушень.

Часткові методи дослідження, розроблені на основі досягнень економічної і юридичної науки, діляться на аналітично-розрахункові й документальні.

До аналітично-розрахункових методів відносять: економічний аналіз, бухгалтерський аналіз, економіко-математичні метод, відновлення натурально-вартісного обліку товарно-матеріальних цінностей, метод зворотної калькуляції, метод контрольного звірення залишків.

Документальні методи включають у себе такі прийоми, як: дослідження окремого документа, зустрічна перевірка, взаємний контроль.

Головне призначення методів судової бухгалтерії складається у виявленні різноманітних протиріч між відповідними економічними показниками, які містять в облікових документах. Детальніше методи судової бухгалтерії і їх використання в оперативно-розшуковій і слідчій практиці будуть розглянуті більш докладно в наступних лекціях.

Необхідність вивчення судової бухгалтерії у вищих навчальних закладах системи МВС випливає із завдань дисципліни, які складаються:

у всебічному сприянні розвитку економіки України шляхом зміцнення державної законності у всіх сферах господарювання,

у виявленні і усуненні причин та умов, які сприяють здійсненню злочинів у народному господарстві,

у забезпеченні виконанні завдань кримінального судочинства,

у розробці галузевих методик виявлення та розслідування розкрадань і інших корисливих правопорушень,

у забезпеченні правильного використання спеціальних економічних знань при призначенні і проведенні судово-бухгалтерської експертизи та документальної ревізії з ініціативи правоохоронних органів.

Крім того, необхідність вивчення судової бухгалтерії працівниками органів внутрішніх справ визначається тим, що економіко-правова інформація, безумовно, може бути використана для:

  • оцінки стану оперативної обстановки на об'єктах, оперативного обслуговування,

  • визначення об'єктів першочергового оперативного обслуговування,

  • організації та проведення оперативно-розшукових і профілактичних заходів,

  • прийняття управлінських рішень,

  • цілеспрямованої роботи із джерелами оперативної інформації,

  • своєчасного виявлення і всебічного розслідування корисливих злочинів, які відбуваються на підприємствах будь-яких форм власності.

Судову бухгалтерію як комплексну дисципліну структурно можна поділити на три частини.

  1. У першій частині висвітлюються основні положення судової бухгалтерії й основи бухгалтерського обліку.

  2. У другій частині приводяться особливості обліку й галузеві методики використання документів при виявленні й розслідуванні корисливих злочинів.

  3. Третя частина присвячена використанню спеціальних економічних і бухгалтерських знань при виявленні й розслідуванні корисливих злочинів, а саме при проведенні ревізії й судово-бухгалтерської експертизи з ініціативи органів дізнання й слідства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]