Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РНП ПЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
302.08 Кб
Скачать

Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі

Фундаментальні навчальні юридичні дисципліни: юридична деонтологія, теорія держави і права, історія держави і права зарубіжних країн, історія держави і права України, історія правових учень про державу і право за своїм основним змістом виконують завдання загальнотеоретичної підготовки студентів в царині держави та права. Дисципліни охоплюють увесь комплекс державно-правових явищ як у часі, так і у просторі протягом всього розвитку людського суспільства, під кутом зору виявлення та визначення грунтовних закономірностей цього процесу. Вивчення фундаментальних дисциплін передбачає здобуття студентами знань про історико-правові та теоретичні положення й концепції держави і права, засвоєння понятійного апарату, єдиного для всіх юридичних наук, що є необхідним підгрунтям для вивчення галузевих правових дисциплін, а також методологічною основою навчальної та дослідної діяльності у межах фаху. Фундаментальні дисципліни виробляють світоглядну позицію юриста, яка базується на сприйнятті, усвідомленні та осмисленні усього багатства світової та національної юридичної думки й правового досвіду, накопиченого людством.

Завдяки глибокому і всебічному засвоєнню знань про державу і право студенти отримують навички і вміння, необхідні для практичного втілення у різних галузях юридичної практики. Таким чином, фундаментальні дисципліни безпосередньо впливають на формування професійних якостей майбутніх спеціалістів.

Досягненню зазначених цілей та завдань сприяють і спецкурси, які викладаються кафедрою загально правових дисциплін, а саме: правові системи сучасності, актуальні проблеми теорії держави і права, проблеми правотворчості в Україні та інш.

Дисципліна «Проблеми законотворчості в Україні» відноситься до суспільних і гуманітарних дисциплін. Дослідження загальних специфічних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування держави і права як єдиних і цілісних систем виводить цю дисципліну на рівень фундаментальних дисциплін. В межах курсу вивчаються основні проблеми з визначенням державно-правових понять і категорій юриспруденції, якими користуються при викладанні галузевих дисциплін. Цим визначається провідна методологічна роль теорії держави і права по відношенню до історико-правових, галузевих та інших юридичних дисциплін.

Робоча навчальна програма курсу «Проблеми законотворчості в Україні» розроблена відповідно до вимог державного стандарту і передбачає вивчення студентами проблем природи, сутності, соціального призначення правотворчого процесу, його значення для держави, еволюції праворозуміння, співвідношення права, моралі, релігії, вивчення джерел права тощо.

У процесі вивчення курсу студенти повинні засвоїти проблемні аспекти:

-закономірностей історичного руху й функціонування правотворчого процесу;

-співвідношення моралі та етики у правотворчому процесі;

-понятійний та категоріальний апарат правотворчості;

-еволюцію і співвідношення правотворчості та правосвідомості;

-еволюцію і співвідношення правотворчості та законотворчості;

-основні проблеми сучасної держави, права й сучасні політико-правові доктрини.

Дисципліна «Проблеми законотворчості в Україні» закладає фундамент загальної юридичної культури, юридичного мислення, формує наукову базу юридичного світогляду, дає можливість застосовувати основні положення правотворчого процесу у практичній роботі.

Дисципліна

Проблеми законотворчості в Україні

Семестр

1

Курс

магістратура

Тип дисципліни

Нормативна

Кількість кредитів:

2

- змістових модулів

9

- залікових модулів

2

Форма та методи навчання

Лекції, семінари, індивідуальні заняття, самостійна робота

Загальна кількість годин

81

Форми та засоби контролю знань

Модульний контроль, підсумковий контроль- екзамен.

Технологія їх проведення – бальна рейтингова шкала – 100 бал. (Макс.)