Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робоча навч прог ПП правоведы.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
311.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Кафедра господарського права

Робоча навчальна програма

з дисципліни “Підприємницьке право ”

галузь знань 0304 «Право»

напрям підготовки 6.030401 “Право”

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

форма навчання: денна

курс – 3

Затверджена

на засіданні кафедри

спеціально-правових дисциплін

Протокол № 1 від 27.08.10

Донецьк 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни «Підприємницьке право» для студентів 3 курсу денної форми навчання галузі знань 0304 «Право» напрям підготовки 6.030401 “Право” / Укладач: Макаренко А.С. –– Донецьк: ДонДУУ, 2011. –– 38 с.

Укладач Макаренко А.С., викладач

Завідувач кафедри В.А. Устименко, д.ю.н., проф.

Структура робочої навчальної програми

1. Мета і завдання дисципліни, її місце у навчальному процесі.

2. Розподіл дисципліни (навчального модуля) на змістові модулі, її обсяг і форми модульного контролю.

3. Бальна шкала рейтингової оцінки дисципліни (навчального модуля).

4. Засоби контролю знань студентів з кожного залікового модуля.

5. Критерії оцінювання знань студентів з кожного залікового модуля.

6. Перелік питань до підсумкового контролю знань студентів.

7. Плани проведення практичних та семінарських занять з кожного змістового модуля та переліку питань для самоконтролю.

8. Методичні рекомендації до самостійного вивчення студентами матеріалу та засоби його контролювання з кожного змістового модуля.

9. Примірна тематика рефератів.

10. Список методичної літератури, нормативних матеріалів.

1. Мета і завдання дисципліни «Підприємницьке право», її місце у навчальному процесі

Глобальні економічні перетворення на протязі декількох останніх років є найбільш актуальним завданням суспільного розвитку держави. Однією з умов успіху економічних реформ є оновлення правової системи, як фундаментальної основи розвитку суспільства. З переходом від адміністративно-командних до ринкових методів регулювання в значній мірі вирішальною стає роль права. Нормативне регулювання стає єдиним універсальним і найбільш діючим важенням державного впливу на економічні процеси.

У зв'язку з цим на перші ролі в правовому регулюванні виходить підприємницьке право, норми якого є органічною частиною правового фундаменту економічної системи, визначають порядок здійснення підприємницької діяльності та її організації.

Складність правового регулювання підприємницької діяльності, зумовлена об’єктивними чинниками (динамізмом та різноманітністю підприємницьких відносин), підвищує вимоги до майбутніх фахівців управлінського напряму щодо знань основ підприємницького права та практичних навичок застосування норм підприємницького законодавства у повсякденній правозастосовній практиці, в регулюванні підприємницьких відносин на локальному рівні (при розробці установчих та внутрішніх документів суб’єктів підприємницької діяльності, господарських договорів).

Мета вивчення курсу «Підприємницьке право» - забезпечити опанування студентами основних теоретичних знань та практичних навичок з правового регулювання суспільних відносин щодо організації, безпосереднього здійснення підприємницької діяльності та управління нею. Вивчення студентами основних правових інститутів підприємницького права має ґрунтуватися на вже одержаних знаннях з основ права, конституційного та інших галузей права.

Основними завданнями курсу «Підприємницьке право» є:

  • визначення та обґрунтування необхідності поглибленого вивчення економіко-правових понять і категорій, засобів правового регулювання суспільних відносин у сфері організації та здійснення підприємницької діяльності;

  • з’ясування студентами теоретичного змісту предмета та методології підприємницького права, його норм, принципів, системи, особливостей правового регулювання відносин, що виникають в сфері організації та здійснення підприємницької діяльності;

  • вивчення основної правової бази регулювання підприємницької діяльності та питань гармонізації законодавства України з європейським правом;

  • опанування навиками практичного застосування підприємницького законодавства;

  • набуття вмінь самостійно аналізувати стан сучасної економічної політики України та прогнозувати тенденції її розвитку, спираючись на міжнародні договори, національне законодавство та наукові праці.

Навчальна програма містить всі основні теми курсу «Підприємницьке право». Відповідно до внутрішньої логіки вивчення предмету навчальної дисципліни кожна тема розділена на частині, які деталізуються, у свою чергу, конкретними питаннями.

Основним завданням модернізації вищої освіти України є впровадження передбаченою Болонською декларацією системи академічних кредитів. Саме її розглядають як засіб підвищення мобільності студентів по переходу від однієї навчальної програми до інший, включаючи програму післядипломного освіти. Важливий факт впровадження кредитної системи, – можливість ураховувати всі досягнення студента, а не тільки навчальне навантаження, наприклад, участь у наукових дослідженнях, конференціях, предметних олімпіадах і т.п. Програма курсу «Підприємницьке право» складена з урахуванням вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах. Вивчення цієї дисципліни складається з 2,25 навчальних кредитів. Структура програми курсу передбачає дев'ять змістовних і два залікових модулів. Курс представлений у формі лекцій, практичних занять, самостійної роботи студентів і індивідуальних завдань. Відвідування лекційних занять і семінарів є обов'язковим. Під час лекцій студентам роздаються додаткові питання для обговорення на семінарських заняттях. Плани практичних занять по конкретних темах курсу включає: перелік навчальних питань, питання для самоконтролю знань студентів, теми рефератів, завдання з підготовки структурно-логічних схем та індивідуальні завдання. До кожного залікового модуля пропонується перелік літератури та законодавства, що рекомендуються.