Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНА Практика 2 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Закон України „Про банки і банківську діяльність” від 7.12.2000 р. (зі змін. та допов. станом на 20.03.2006 р.) // М-во юстиції України. – К.: Ін Юре, 2006. – 115 c.

  2. Банківські операції: Підручник. / За ред. д-ра екон. наук, проф. А. М. Мороза. – 2-ге вид., випр. і доп. – К.: КНЕУ, 2002. – 476 с.

  3. Забезпечення умов стабільного функціонування банківського сектору України: монографія / О.М. Колодізєв, О.В. Бойко, І.О. Губарєва, В.О. Дзеніс, В.В. Жуков, В.Ф. Колесніченко, І.Г. Курочкіна, О.В. Пересунько, Є.О. Полтавська, Ю.В. Прохорова, Ю.Є. Холодна. І.М. Чмутова, К.М. Азізова, І.В. Нагай, Є.М. Огродня, О.М. Рац, Ю.С. Тисячна, О.М. Штаєр; за заг. ред. к.е.н., доц. Колодізєва О.М. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2010. – 312 с.

  4. Колодізєв О.М. Гроші і кредит: підручник / О.М. Колодізєв, В.Ф. Колесніченко. – К.: Знання, 2010. – 615 с.

  5. Національний освітній глосарій: вища освіта / авт.-уклад.: І. І. Бабин, Я. Я. Болюбаш, А. А. Гармаш й ін.:; за ред.. Д. В. Табачника і В. Г. Кременя. – К. : ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2011. – 100 с.

  6. Основні засади розвитку вищої освіти України в контексті Болонського процесу (документи і матеріали 2003 – 2004 рр.)/ За ред. В.Г. Кременя, авт. кол.: Степко М.Ф., Болюбаш Я. Я., Шинкарук В. Д., Грубінко В. В., Бабин І. І.. – Київ -Тернопіль: Вид-во ТДПУ, 2004. – 147 с. www.tspu.edu.ua.

  7. Пономаренко В. Економічний університет – концептуальні засади розвитку. Новий колегіум. -- №3, 2006 р. – С. 3-16.

  8. Холодна Ю.Є. Банківські операції: конспект лекцій / Ю.Є. Холодна. – Х.: ХНЕУ, 2006. — 124с.

  9. Чмутова І.Н. Развитие интеграционно-глобализационных процессов в банковской системе Украины / І.Н. Чмутова, Е.М. Азизова, Ю.С. Тысячная // Бизнес Информ, г. Харьков, №2 (1), 2011. – С. 17-19.

Ресурси інтернету

  1. ЛигаБизнесИнформ // www.liga.net.

  2. Нормативні акти України // www.nau.kiev.ua.

  3. Сервер асоціації українських банків // aub.com.ua

  4. Сервер Верховної Ради України // www.rada.gov.ua.

  5. Сервер Національного банку України // www.bank.gov.ua.

Д о д а т к и

Додаток А

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра банківської справи

3.

4.з в і т

З О З Н А Й О М Л Ю В А Л Ь Н О Ї П Р А К Т И К И

напрям підготовки «Фінанси і кредит»

(спеціалізація «Банківська справа»)

Керівник роботи,

к.е.н., доцент

І. М. Чмутова

Виконавець,

студент 4 курсу 12 групи

Р. Л. Князєв

a.

Харків, 2011

Додаток Б

З точки зору психологів, людина компетентна, якщо вона має ефективну поведінку.

Йдеться також про мотиваційний аспект компетентності, бо навіть модель поведінки названа моделлю компетентної та мотивованої поведінки.

Терміном „компоненти компетентності" ми називаємо ті характеристики й здібності людей, які дозволяють їм досягати значущих для них цілей..."[1, с. 280]. Можна зробити висновок, що компетентність включає в себе не тільки інтелект і здібності, а й внутрішню мотивацію.

Таким чином, психологічна теорія компетентності спрямована на обґрунтування ефективної поведінки людини, а особливо на саморегуляційний аспект цієї поведінки з метою досягнення значущих цілей.

Дана теза дуже важлива для розуміння того факту, що при тестуванні на компетентність вітчизняних фахівців за європейськими методиками низькі оцінки отримують професійно підготовлені, інтелектуально розвинуті та здібні фахівці, оскільки вони мають низький рівень внутрішньої мотивації. Це може бути обумовлено тим, що їхні внутрішні цілі не збігаються з цілями організації, або збігаються, але не вважаються ними досяжними у конкретних обставинах.

Для того щоб краще було сприймати сенс психологічної теорії компетентності, наведу перелік видів компетентності, що зустрічаються у працях психологів за Джоном Равеном [1, с. 281 - 296]:

• тенденція контролювати свою діяльність;

• тенденція до більш чіткого розуміння цінностей по відношенню до конкретної цілі;

• залучення емоцій у процес діяльності;

• готовність і здатність навчатися самостійно,

• пошук і використання зворотного зв'язку;

• критичність мислення і т. п.

Елементарний аналіз наведених видів компетентності показує, що вони не містять професійної складової й можуть характеризувати фахівця безвідносно до його професії. Це обумовлено тим, що її складали психологи, які не брали за мету обґрунтування ефективного управління професійним колективом. Тому така класифікація може бути конструктивною для аналізу та формування „життєвої компетентності" (у розумінні І. Г. Єрмакова [2]).

Саме набуття людиною життєвої компетентності дає їй можливість орієнтуватися у сучасному суспільстві, знайти своє місце і необхідне для неї професійне спрямування.

Продовження додатку Б

Аналіз літератури показує, що, залежно від того, у якій галузі знань працює автор, категоріальний базис (множина взаємопов'язаних категорій) має свої особливості й відмінності Це викликає непорозуміння при обговоренні проблеми підвищення якості освіти. Тому виникає необхідність уточнити визначення та взаємозв'язок категорій.

Пропонуємо домовитися, що категорія „компетентність" по відношенню до особистості є її інтегральною характеристикою, яка складається з безлічі елементарних компетенцій.

Враховуючи визначення життєвої компетентності [2], вона складається з множини елементарних компетенцій, які можна об'єднати у групи: соціальні, мотиваційні, функціональні. Згідно з автором Оксаною Овчарук [3] вони об'єднують ключові (базові) компетенції. Взаємозв'язок елементарних компетенцій та орієнтовний склад компетентності подано у додатку Б «Склад життєвої компетентності».

Беручи до уваги специфічний характер професійних компетенцій, які безпосередньо залежать від узагальненого об'єкта професійної діяльності, пропонується їх відокремлювати від ключових компетенцій [3]. Це обґрунтовано, оскільки підвалини ключових компетенцій закладаються на етапі позашкільної та загальноосвітньої підготовки, а професійні - на етапі професійно-технічної, вищої та післядипломної освіти, хоча на цьому етапі ще продовжують формуватися й удосконалюватися ключові компетенції (див. взаємозв’язок груп компетенцій).

Оволодіти тією чи іншою елементарною компетенцією особистість може залежно від якості навчально-виховного процесу, власних здібностей і старанності і, таким чином, набути здатності до пізнання. Здібність може бути оцінена засобами діагностики. Таким чином, оцінити елементарну компетенцію особистості можна через її здатність виконати відповідну роботу або проявити відповідну особливість характеру.

Компетентнісний підхід реалізується тоді, коли навчальні плани або, у більш широкому контексті, навчальні програми спрямовані на формування життєвих і професійних компетенцій, а організація кадрової, навчально-методичної, наукової, виховної роботи забезпечує це формування, у тому числі через використання діяльнісного принципу, який є невід'ємною частиною цього підходу.

Компетенція це відносно цілісна множина знань, вмінь та навичок фахівця, яка сформована в результаті освітньо-виховної діяльності. Вена не є простою сумою знань та вмінь, а містить додатково синергетичну складову. Ця складова разом із заданою сумою знань, вмінь та навичок становить дійсний зміст даної компетенції. Кожен фахівець залежно від своїх можливостей та якості навчання опановує ту чи іншу компетенцію більш чи менш ефективно і тим самим набуває здібності, яка може бути оцінена за допомогою засобів діагностики.

Продовження додатку Б

Склад життєвої компетентності

інтегральна характеристика особистості

Компетентність

Група ключових компетенцій

- життєві компетенції

Соціальні

Мотиваційні

Функціональні

елементарні

соціальні

компетенції особистості

елементарні

мотиваційні

компетенції

особистості

елементарні

функціональні

компетенції

особистості

- здатність співпрацювати;

- здатність розв’язувати проблеми у житті;

- здатність взаєморозуміння;

...

- здатність до навчання;

- здатність до винахідливості;

- здатність до зміни життя на краще;

...

- здатність оперувати технічним, економічним та гуманітарним знанням;

- здатність пошуку і аналізу інформації

Банківський службовець будь-якої ланки має знати, як функціонує банк. А це передбачає розуміння процесу переміщення ресурсів, побудови системи фінансових послуг з метою сконцентрувати її на інтересах клієнта; роботу з кредитами, визначення оцінки бізнес-планів і діяльності підприємств; вирішення, куди слід вкладати гроші; прогнозування прибутків; здійснення маркетингової діяльності – розробки і прогнозування фінансових послуг.

Достатньо важливою для банківського службовця є також здатність вишукувати фінансові ресурси на світовому ринку і залучати їх в Україну. На сьогодні банки мають доволі розгалужені напрями діяльності, що зумовлює потребу в досвідчених спеціалістах, які мали б високий рівень сучасних знань і професійних навичок.

Саме тому в Університеті, крім викладання необхідних дисциплін, особлива увага приділяється отриманню студентами досвіду роботи з обраної спеціальності: співпраця з провідними банківськими установами України дозволяє їм пройти різні види професійної практики.

Продовження додатку Б

Взаємозв’язок груп компетенцій

Отримавши державний диплом з напряму підготовки «Фінанси і кредит», випускники зможуть претендувати на різні внутрішньобанківські посади. Вони зможуть працювати менеджерами фінансових підрозділів фінансово-банківських структур, виконуючи операції з розміщення грошових ресурсів за кредитами, цінними паперами, іноземною валютою, нерухомим майном; спеціалістами сфери міжнародних валютних розрахунків і кредитних операцій комерційних банків; спеціалістами валютних підрозділів НБУ, комерційних банків, філіалів та представництв іноземних банків в Україні.

Закінчення додатку Б

Структурна схема формування елементарних компетенцій

Структурна схема формування елементарних компетенцій

фахівця за обраною спеціальністю

Елементарні компетенції

бакалавр

магістр

1. Здатність вести первинний облік господарських операцій на основі уніфікованої системи первинної облікової документації

1. Здатність розробляти проекти первинних документів фінансового, управлінського обліку і формувати систему обліку


15