Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНА Практика 2 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра банківської справи

1.

2.Методичні рекомендації до проходження ознайомлювальної практики

для студентів напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

спеціалізації «Банківська справа»

денної форми навчання

Харків, 2011

      1. ВСТУП

В умовах розвитку системи стадійної підготовки фахівців важливим напрямком вирішення проблеми формування системного економічного мислення виступає поєднання високої теоретичної підготовки студентів з практикою.

Сьогодні, коли відбуваються значні зміни в економіці, основним ресурсом якої стають інтелект працівників та інформація, яку вони продукують, на перший план виходить необхідність становлення економіки, заснованої на знаннях та навчання протягом усього життя, що висуває нові вимоги до освітніх стандартів вищої школи та застосування компетентнісного підходу.

Ключову роль у формуванні компетенцій відіграють різні форми практичної підготовки. Вони покликані забезпечити спроможність застосовувати набуті знання та навички при виконанні фахових завдань.

Після закінчення університету фахівці з банківської справи мають бути здатними організовувати рух фінансових ресурсів банку і регулювати фінансові відносини, що виникають між банком та суб'єктами господарювання в умовах ринку з метою найбільш ефективного використання усіх видів ресурсів у процесі виконання операцій і одержання максимального прибутку; здійснювати роботу з корпоративного управління банком, застосовуючи спеціальні методи та механізми, проводити аналіз системи управління, розробляти процедури для оцінки ефективності програм корпоративного управління; виконувати аналіз та контроль діяльності банку у розрізі кредитних, інвестиційних, валютних, розрахунково-касових, депозитних операцій з застосуванням сучасних методів багатовимірного статистичного аналізу, будувати рейтинг банку на основі різноманітних моделей.

Ознайомлювальна практика забезпечує єдиний комплексний підхід до організації практичної підготовки, системності, безперервності та спадкоємності навчання студентів.

Для отримання студентами глибо­ких знань і дослідницьких навичок у навчальному процесі вико­ристовуються різні форми аудиторної та поза аудиторної самостійної роботи. Важливе місце серед них займає необхідність використання таких інтерактивних форм і методів навчання, які б активізували комунікативну, пізнавальну і творчу діяльність сту­дентів, забезпечували формування знань та умінь, необхідних для май­бутньої професійної діяльності. Ефективним з цієї точки зору є тренінги.

У процесі тренінгів відбувається діалог на професійному рівні, обґрунтування різних думок і позицій, взаємна критика гіпотез і пропозицій, що веде до засвоєння не лише нових міцних знань та чітких уявлень, але й допомагає набути досвід вирішення професійних зав­дань, формує ціннісні орієнтації майбутніх спеціалістів, сприяє вироб­ленню системи їхніх власних переконань. Такі методи навчання повинні активізувати пізна­вальну діяльність студентів, прищеплювати їм практичні навички, спонукати до безперерв­ного поповнення та розвитку знань.

Дана програма відображає єдину систему поетапної підготовки фахівців за допомогою об’єднання теоретичних знань з вирішенням практичних питань і використовується для студентів IІ курсу, забезпечуючи безперервну практичну підготовку студентів і необхідну якість навчання.