Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка РП Практика УО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать
  1. Мета навчальної практики «університетська освіта»

Навчальна практика є одним з важливих елементів в системі організаційних форм і методів навчання, що забезпечує високоякісну підготовку студентів. Особливого значення навчальна практика набуває на I курсі, бо на початку навчання в університеті студент має можливість ознайомитись з основними елементами університетської освіти в контексті Болонського процесу, організацією навчання за навчальними планами свого напряму, системою оцінювання знань, організаційними моментами навчального процесу, методичним забезпеченням та проведенням занять тощо.

Навчальна практика також спрямована на отримання студентом необхідних для навчання в університеті знань і навичок, ознайомлення з особливостями їх майбутньої професійної діяльності.

Мета практики: підготовка студентів до навчання в університеті відповідно до сучасних інтеграційних процесів у міжнародній освіті в контексті Болонського процесу.

2. Цілі і завдання навчальної практики «університетська освіта»

Завдання: сформувати у студентів систему знань щодо суті й соціального значення вищої освіти, сучасних тенденцій її розвитку, прищепити навички самостійного й ефективного навчання в університеті з урахуванням освітніх тенденцій.

Зміст практики: під час аудиторної та самостійної роботи ознайомлення студентів із теоретичними, законодавчими та організаційними засадами побудови системи вищої освіти в Україні, кредитно-модульної системи організації навчального процесу в ДонНУЕТ; робота з інформаційними фондами бібліотеки ДонНУЕТ з метою виконання варіативних завдань, які отримують студенти. За результатами проходження навчальної практики студент повинен отримати відповідні знання щодо:

- структури вищої освіти України;

- сутності ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів України;

- типів та видів ВНЗ України;

- структури ДонНУЕТ, функцій його підрозділів;

- сутності, складових, критеріїв оцінки та форм контролю знань студентів з урахуванням вимог системи ЕCTS та кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП) в ДонНУЕТ;

- змісту підготовки та професійної спрямованості фахівців з банківської справи;

- принципів роботи з інформаційними фондами у бібліотеці ДонНУЕТ;

- сутності, структури та форм роботи студентського самоврядування у вищих навчальних закладах України, ДонНУЕТ та інституті обліку і фінансів.

3. структурно – логічна схема НАВЧАЛЬНОЇ практики

«УНІВЕРСИТЕТСЬКА ОСВІТА»

Тема 1. Університетська освіта в контексті Болонського процесу

Практична частина (самостійна та індивідуальна робота студентів)

Тема 2. Фундаменталізація та індивідуалізація фахівців з вищої освіти

Самостійна робота студентів

Тема 3. Організація навчального процесу в університеті

Тема 4. Фахова підготовка у вищому навчальному закладі: вступ до спеціальності

Тема 5. Бібліотека університету і правила користування її фондами

Теоретична частина (теоретична підготовка)

Тема 6. Соціально-культурна інфраструктура в університеті

Тема 7. Студентське самоврядування як невід`ємна складова демократизації вищої освіти

Виконання студентами індивідуального завдання

Підготовка студентами звіту з навчальної практики

Захист студентами звіту з навчальної практики

4. предмет НАВЧАЛЬНОЇ практики «УНІВЕРСИТЕТСЬКА ОСВІТА»

Предметом навчальної практики «Університетська освіта» є зміст та організація професійної підготовки фахівців з вищою освітою у вищих навчальних закладах України на прикладі ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського.

В умовах розвитку євроінтеграційних процесів та підвищення конкуренції між вищими навчальними закладами у боротьбі за споживачів професійна підготовка фахівців в університеті має передбачати надання високоякісних освітніх послуг, які мають відповідати потребам суспільства, європейським та вітчизняним стандартам вищої освіти.

Впровадження КМСОНП у вищих навчальних закладах Україні, зокрема й в ДонНУЕТ, дозволяє адаптувати національну систему вищої освіти до вимог системи ECTS. КМСОНП дозволяє забезпечити загальноприйнятий в Зоні європейської вищої освіти єдиний підхід до організації навчального процесу, визначення змісту та трудомісткості навчання, оцінювання здобутків студентів через використання сукупності таких її складових, як: модуль, змістовий модуль, кредит, заліковий кредит, шкала оцінювання ECTS.

Професійна підготовка фахівців в університеті, як у вищому навчальному закладі вищого IV рівня акредитації, має забезпечити випускників системою знань в області фундаментальних соціально-гуманітарних, математичних і загальноекономічних дисциплін та дисциплін професійного спрямування, вмінь та навичок щодо виконання типових виробничих функцій та завдань професійної діяльності. Важливим напрямком підготовки фахівців в університеті також є виховання розвинутої, висококультурної, відповідальної особистості з метою сприяння соціальної адаптації, подальшому успішному кар`єрному та соціального росту випускників.

Ці завдання успішно вирішуються у стінах ДонНУЕТ, який має багатий 90-річний досвід підготовки фахівців, славні історичні традиції, розвинуту соціально-культурну інфраструктуру, завжди відкритий до інновацій та міжнародного співробітництва.

Невід`ємною складовою підготовки кваліфікованих фахівців в ДонНУЕТ є практична підготовка студентів, яка являє собою систему начальних і професійних практик та тренінгів, що допомагають студентам закріпити теоретичні знання, навчитись застосовувати їх на практиці, набути необхідні вміння і навички щодо самостійного розв`язування конкретних ситуацій та проблем.

Навчальна практика «Університетська освіта» займає важливе місце у системі професійної підготовки фахівців, оскільки надає можливість студентам за короткий час засвоїти необхідну для подальшого навчання в університеті інформацію, що стосується побудови системи вищої освіти в України, змісту та організації навчання в університеті, а також здобути навички самостійної та індивідуальної роботи.

5. Тематичний план навчальної практики «Університетська освіта»

для студентів І курсу, напряму підготовки «Фінанси і кредит»

спеціалізації «Банківська справа»

денної форми навчання

на 2011- 2012 навчальний рік

Назва теми

Кількість годин за видами занять

Разом

Аудиторні заняття

Позааудиторні заняття

лекції

семінар. і практ.

індиві-дуальні

самост. робота

1

2

3

4

5

6

7

1

Тема 1. Університетська освіта в контексті Болонського процесу

3

-

2

-

1

2

Тема 2. Фундаменталізація та індивідуалізація фахівців з вищої освіти

4

-

2

-

2

3

Тема 3. Організація навчального процесу в університеті

5

-

4

-

1

4

Тема 4. Фахова підготовка у вищому навчальному закладі: вступ до спеціальності

3

-

2

-

1

5

Тема 5. Бібліотека університету і правила користування її фондами

12

-

2

9

1

6

Тема 6. Соціально-культурна інфраструктура університету

5

-

4

-

1

7

Тема 7. Студентське самоврядування як невід’ємна складова демократизації вищої освіти

3

-

2

-

1

Усього годин / кредитів

36/1

-

18

9

9