Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка РП Практика УО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Тема 7. Студентське самоврядування як невід’ємна складова демократизації вищої освіти

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», у вищих навчальних закладах України та їх структурних підрозділах діє студентське самоврядування, яке є невід'ємною частиною громадського самоврядування відповідних навчальних закладів. Студентське самоврядування забезпечує захист прав та інтересів осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, та їхню участь в управлінні вищим навчальним закладом.

Студентське самоврядування здійснюється особами, які навчаються у вищому навчальному закладі (ВНЗ), безпосередньо та через органи студентського самоврядування, що обираються шляхом таємного голосування. Усі особи, які навчаються у ВНЗ, мають рівне право на участь у студентському самоврядуванні.

У своїй діяльності органи студентського самоврядування керуються законодавством, рішеннями спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі освіти і науки та відповідного центрального органу виконавчої влади, в підпорядкуванні якого знаходиться вищий навчальний заклад, статутом вищого навчального закладу.

Органи студентського самоврядування:

- приймають акти, що регламентують їхню організацію та діяльність;

- проводять організаційні, наукові, культурно-масові, спортивні, оздоровчі та інші заходи;

- сприяють працевлаштуванню осіб, які навчаються у ВНЗ;

- розпоряджаються коштами та іншим майном, що знаходяться на їхньому балансі та банківських рахунках;

- виконують інші функції.

За погодженням з органом студентського самоврядування у ВНЗ приймається рішення про:

- відрахування осіб, які навчаються у ВНЗ, та їх поновлення на навчання;

- переведення осіб, які навчаються у ВНЗ за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб;

- переведення осіб, які навчаються у ВНЗ за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, на навчання за державним замовленням;

- призначення заступника декана, проректора, які відповідають за роботу із студентами;

- поселення осіб, які навчаються у ВНЗ, в гуртожиток і виселення з гуртожитку;

- затвердження рішень з питань студентських містечок та гуртожитків для проживання осіб, які навчаються у ВНЗ.

Студентське самоврядування здійснюється на рівні студентської групи, факультету, гуртожитку, ВНЗ. Залежно від контингенту студентів, типу та специфіки вищого навчального закладу студентське самоврядування може здійснюватися на рівні курсу, спеціальності, студентського містечка, структурних підрозділів ВНЗ.

Вищим органом студентського самоврядування є загальні збори (конференція) осіб, які навчаються у ВНЗ та які:

- ухвалюють Положення про студентське самоврядування;

- обирають виконавчі органи студентського самоврядування та заслуховують їх звіти;

- визначають структуру, повноваження та порядок обрання виконавчих органів студентського самоврядування.

Керівник ВНЗ має всебічно сприяти створенню належних умов для діяльності органів студентського самоврядування (надання приміщення, меблів, оргтехніки, забезпечення телефонним зв'язком, постійним доступом до мережі Інтернет, відведення місць для встановлення інформаційних стендів тощо).

Фінансовою основою студентського самоврядування є кошти, визначені Вченою радою ВНЗ в розмірі не менше 0,5% коштів спеціального фонду відповідного вищого навчального закладу.

Кошти органів студентського самоврядування спрямовуються на виконання їх завдань і повноважень. Не менш як 30 % коштів мають витрачатися на підтримку наукової діяльності осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі.

Органи студентського самоврядування можуть мати різноманітні форми (сенат, парламент, старостат, студентська навчальна (наукова) частина, студентські деканати, ради тощо).

Студентське самоврядування Інституту обліку і фінансів (ІОФ) входить до складу інституту студентського самоврядування ДонНУЕТ і діє відповідно до «Положення про Раду студентського самоврядування в ДонНУЕТ» затвердженого рішенням Вченої Ради університету. Студентське самоврядування ЮФ має своїх представників у складі Вченої Ради університету.

Метою функціонування студентського самоврядування є сприяння формуванню компетентних та всебічно розвинених, творчих особистостей, яка реалізується завдяки функціонуванню Студентської ради Інституту обліку і фінансів (далі Рада), яка складається із секторів:

  • Сектор студентської профспілки;

  • Академічний сектор;

  • Мультимідійний сектор;.

  • Інформаційний сектор;

  • Сектор фізичного виховання та спорту;

  • Сектор благодійності.

Студентське самоврядування наділено повноваженнями, щодо прийняття рішень, які можуть впливати на життя університету. Всі заходи ради відбито у планах, які систематизовано за напрямками роботи секторів. Злагоджене функціонування всіх секторів Ради супроводжує студента на всіх етапах його навчання в інституті:

  • починається студентське життя із урочистої присвяти у студенти яка відбувається за участю керівників університету, інститутів, факультетів і представників Ради;

  • кожне державне свято, урочиста подія, значуща для ЮФ, протягом навчальних років супроводжуються інформаційними, мультімедійними, культурно-масовими заходами, організованими Радою;

- вручення дипломів та заходи, пов'язанні із випуском студентів також проходять за участю представників Ради, які забезпечують реалізацію інформаційних та культурних аспектів цієї події.

Життя в університеті побудоване так, що навчальний процес тісно переплітається з різними інноваційними технологіями в студентському самоуправлінні, їх реалізація, у складі елементів системи управління якістю, сприяє активізації прагнення студентів до навчання, наукових досліджень, участі у соціальних та культурних заходах, що в цілому формує різнобічне розвинену, творчу та патріотичну особистість.

Функціонування секторів Ради організовано таким чином, що шляхом реалізації завдань кожного з них забезпечується досягненням основної мети студентського самоврядування.

Діяльність Сектору студентської профспілки реалізується у забезпеченні захисту інтересів студентів. Представники цього сектору постійно стежать та контролюють процес видачі путівок у літній період студентам, які мають проблеми зі здоров'ям (таким студентам путівки надаються безкоштовно за рахунок університету). Профком студентів постійно здійснює нагляд за студентами із числа інвалідів, чорнобильців та неповних сімей. Разом із Студентськими Радами двох гуртожитків всіляко заохочують до трудової діяльності студентів через залучення до благоустрою гуртожитків.

Академічний сектор бере участь в управлінні навчальним процесом, його представники є членами Вчених ради університету та інституту. Його діяльність сприяє підвищенню якості навчання студентів. За його підтримкою проходять семінари і конференції на актуальні соціально-політичні теми.

Завдання діяльності Мультимедійного сектору полягає у візуалізації інформації відносно подій, які відбулися або будуть відбуватися в інституті. Його представники за допомогою комп'ютерних технологій розроблюють стендові та інші матеріали які віддзеркалюють всю важливу інформацію щодо навчального, науково-дослідного виховного процесів.

Завдяки діяльності інформаційного сектору студенти мають доступ до всіх відомостей про різні сфери життєдіяльності університету через друкування газети, об'яв, інформаційних листів тощо.

За участю Сектору фізичного виховання та спорту в інституті відбуваються спортивні свята, на яких проходять спортивні естафети, студенти змагаються у різних видах спорту: волейбол, футбол, баскетбол та ін.

Не залишається без уваги сектор фізичного виховання, пропаганда здорового способу життя як запоруки психологічної готовності майбутніх фахівців до професійної діяльності. Студенти беруть активну участь у засіданнях постійно діючого круглого столу «За здоровий спосіб життя», у зустрічах з відомими спортсменами, лікарями, фахівцями обласного управління з питань сім'ї і молоді та.ін.

На базі сектору благодійності організовано Благодійний фонд «ДОБРОТА», який займається збором речей (іграшки, одежа, підручники, дитяча художня література тощо) для дітей-сиріт. Зібрані речі передаються до дитячих притулків міста Донецька. Такі акції фонд проводить регулярно, що сприяє вихованню доброти, співчуття та доброзичливості у студентів.

Завдяки спільним діям усіх секторів Ради проводиться контроль та стимулювання навчання студентів, а також активної участі студентів у різноманітних культурно-масових заходах, таких як: «Дебют першокурсника», «Міс ДонНУЕТ», «Новий рік», «Гуморина», «День інституту». Крім того, проходять круглі столи, де студенти обговорюють важливі дискусійні питання у сфері навчального процесу, соціального, економічного та політичного життя країни.

Величезне значення в інституті надається вихованню у студентів патріотизму, прихильності до української національної ідеї, історії рідного краю, народних традицій.