Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державне агентство водних ресурсів України Рівн...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

6. Технічний стан меліоративних систем. Необхідність проведення додаткових меліоративних робіт

Побудовані в період інтенсивного розвитку меліорації на Україні -- в п'яти десяті -шестидесяті роки минулого століття та частково реконструйовані у 80-х роках, меліоративні системи у переважній більшості і зараз знаходяться у робочому стані та виконують свої функції.

Необхідно відзначити, що вирішальну роль в цьому відіграють зусилля колективу управління оскільки, починаючи з середини 90-х років коштів, що виділялись на експлуатацію систем, було недостатньо для проведення капітальних ремонтів, модернізацію і дооснащення меліоративних систем новітніми технічними засобами.

Слід врахувати, що практично вся землерийна техніка, яка знаходиться на балансі управління, вже давно вичерпала свій технічний ресурс, і в процесі роботи часто виходить з ладу та вимагає все більш серйозних ремонтів із заміною деталей, вузлів та агрегатів.

Недостатність коштів на паливно-мастильні матеріали та труднощі із забезпеченням запасними частинами ( техніка, аналогічна наявній в управлінні, давно знята з виробництва), стримує нарощення темпів проведення земляних робіт навіть при ремонті міжгосподарської мережі, а тим більше при очищенні внутрішньогосподарської мережі та наданні платних послуг.

В останні роки кошти для проведення капітальних ремонтів не виділяються зовсім а тих, які фактично виділяються на утримання міжгосподарської мережі, недостатньо для проведення повноцінних поточних ремонтів , тому управління у звітному році змушене було обмежитись лише підтримуючими ремонтами та доглядом за елементами міжгосподарської мережі.

Слід відзначити, що ця тенденція негативно позначається на технічному стані осушувальних систем, а тому площі меліорованих земель, які потребують меліоративного поліпшення, або навіть реконструкції, з року в рік збільшуються, що змушує працівників управління з кожним роком докладати все більших зусиль для підтримання їх у робочому стані та, по можливості, забезпечувати необхідний водно-повітряний режим ґрунтів.

Однак і в цих умовах спеціалісти управління знаходять можливості для підтримання систем у робочому стані, для чого частина коштів, зароблених на виконанні робіт іншим замовникам, направляється на виконання поточних ремонтів та доглядових робіт на міжгосподарській мережі.

На проведення заходів по відновленню осушувальних систем, навіть не враховуючи необхідність практично повного оновлення технічного парку, необхідні дуже значні кошти, що

7. Виконання експлуатаційних заходів, покращення естетичного та технічного стану меліоративних систем

Інформаційний знак о. с. "Бухта" Гощанського району

Як уже зазначалось, осушувальні системи були побудовані ще у період з 60-тих по 80-і роки минулого століття, а тому цілком закономірне їх технічне та моральне старіння і, не зважаючи на те, що до цього часу зберігають працездатність, потребують значних ремонтів та переоснащення новітніми технічними засобами.