Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технол. (6...30).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать

1. Мета і завдання практики

Реалізація рішень уряду України, курсу на підвищення ефективності і якості суспільного виробництва вимагає раціонального поєднання теоретичних знань з умінням вирішувати практичні питання, підвищення рівня виробничої підготовки, диктує необхідність розширення і укріплення зв’язків вищих навчальних закладів з відповідними галузями народного господарства.

Спеціаліст повинен досконало володіти спеціальністю, мати широку наукову і практичну підготовку, бути вмілим організатором, здатним на практиці застосувати принципи наукової організації праці, вміти працювати з людьми.

Мета практики полягає в ґрунтовному ознайомленні з всіма економічними підрозділами підприємства та закріпленні отриманих теоретичних знань. Поставлені цілі реалізуються шляхом самостійного вивчення виробництва та виконання кожним студентом намічених у програмі практики виробничих задач.

Місцем проходження практики є підприємства перш за все приладобудівного спрямування, а також інші промислові підприємства. Час практики складає 120 годин.

До основних задач практики відносять ознайомлення зі структурою підприємства, організацією виробництва, системою планування, обліку, стимулювання діяльності різних підрозділів.

У період практики студенти повинні:

  • ознайомитися з основними технологічними процесами виготовлення продукції;

  • зібрати та проаналізувати показники виробничої діяльності

  • вивчити систему контролю та обліку ходу виробничого процесу;

  • оволодіти навичками складання форм статистичної звітності та первинним аналізом виконання плану;

  • зібрати матеріали для курсового проектування та науково-дослідних робіт;

  • закріпити та поглибити теоретичні знання за спеціальними курсами;

  • придбати навички роботи за фахом.

2. Зміст практики

2.1 Індивідуальні завдання

Технологічна практика повинна сформувати у бакалавра професійні вміння, навики, здібність приймати самостійні рішення на конкретній дільниці роботи в реальних умовах виробництва різних обов’язків, які відповідають майбутній професіональній, організаційно-політичній діяльності.

Технологічна практика за спеціальністю 6.010100 «Професійна освіта. Економіка підприємства, маркетинг та менеджмент» є складовою частиною навчального процесу, мета яких підготувати висококваліфікованих спеціалістів, які мають фундаментальні знання і практичні навики за спеціальністю, які вміють вести виховну і організаційну роботу, нести активний і творчий вклад у виконання важливих задач, поставлених перед навчальними закладами з підготовки висококваліфікованих спеціалістів для управління та навчання в галузі економіки.

Зміст технологічної практики студентів спеціальності 6.010100 « Економіка підприємства, маркетинг та менеджмент» здійснюється на основі програми технологічної практики наскрізної професійно-практичної підготовки:

На початку практики студент зобов’язаний пройти інструктаж з техніки безпеки, а після цього приступати до знайомства з підприємством.

Під час проходження практики студент вивчає:

1. Загальну характеристику діяльності підприємства, його організаційну структуру, взаємозв’язок різних підрозділів, їх завдання та обов’язки.

2. Вивчає діяльність різних відділів:

- технологічний відділ;

- планово-економічний відділ;

- відділ праці та заробітної плати;

- відділ маркетингу;

- бухгалтерія;

- фінансовий відділ тощо.

Збирає документацію необхідну для складання звіту:

  • історія розвитку підприємства та характеристика видів діяльності;

  • організаційна структура управління підприємства;

  • коротка характеристика відділів підприємства (функції, завдання, взаємозв’язки з іншими підрозділами): планово-економічний, організації праці та заробітної плати, збуту, маркетингу, фінансовий, бухгалтерія тощо;

  • основні форми звітності за останні 2-3 роки: Баланс (форма №1), Звіт про фінансові результати (форма №2), Звіт про рух грошових коштів (форма №3), Звіт про власний капітал (форма №4), Примітки до річної фінансової звітності (форма №5);

  • планові та звітні показники діяльності за останні 2-3 роки;

  • склад та структура товарної та реалізованої продукції;

  • чисельність та структура робітників, відпрацьованого часу, балансу робочого часу, форми звітності;

  • дані з продуктивності праці;

  • діючи форми та системи заробітної плати;

  • методи формування тарифних ставок та значення ставок по розрядам та складу спеціалістів;

  • динаміка середньої заробітної плати;

  • характеристика ринків збуту, організації реклами, обсяги продаж;

  • склад уставного фонду, методи акціонування, напрямками використання прибутку.

Індивідуальні завдання для виконання під час технологічної практики видаються керівниками практики від бази практики, при необхідності – керівником практики від кафедри. Основними напрямками індивідуальних завдань є:

- ознайомлення зі структурою підрозділу бази практики, до якого прикріплено студента (індивідуальність полягає в самостійному вивченні структури, самостійному ознайомленні з документами, в яких вона відображена, а також, що різні студенти можуть бути направлені до різних підрозділів бази виробничої практики);

- виконання практичних завдань в залежності від характеру роботи підрозділу бази практики. Для більш чіткої організації та проведення практики на факультетах, кафедрах та в навчальному відділі академії необхідно скласти плани робіт, що передбачають рішення питань з організації проведення методичного забезпечення, керівництва, контролю та звітності, а також рівномірне проведення цих робіт на протязі всього навчального року.