Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст.doc2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Висновки

Підводячи підсумки вищевикладеного, можна сказати, що у визначенні права укладені в «згорнутому» вигляді багато характерні риси даного інституту. Право - сукупність правил поведінки, встановлених державною владою як владою панівного класу в суспільстві , а також звичаїв і правил гуртожитку, санкціонованих державною владою і здійснюваних в примусовому порядку за допомогою державного апарату з метою охорони, закріплення та розвитку суспільних відносин і порядків, вигідних і бажаних панівному класу.

Отже, основне призначення права полягає в тому, щоб бути потужним соціально-нормативним регулятором, визначником можливого й обов'язкового поводження індивідів і їхніх колективних утворень. Причому обов'язковість права, на відміну від інших соціальних регуляторів, забезпечується можливістю державного примусу, правові положення стають для тих, до кого ставляться, загальнообов'язковим правилом (нормою) поводження.

Ці основні характеристики права і становлять сутність права, його стійке ядро, якими б не були ці правила в тих чи інших народів, в ті чи інші часи. Підсумком визначення різноманітного змісту права на теоретичному рівні є його розуміння як об'єктивного і суб'єктивного в праві. Об'єктивного тоді, коли це зміст детерміновано соціально-економічними, політичними та іншими потребами. І суб'єктивного тоді, коли цей зміст не є обгрунтованим, а, навпаки, довільно, спростовується всієї соціальної практикою.

Єдність права обумовлена не тільки суттю, але змістом і функціями права, які об'єктивно визначаються єдністю суспільних відносин, формами власності, конкуренцією між індивідами і різними організаціями. Всі ці відносини відображаються в системі права і обумовлені різними інтересами. В будь-якому суспільстві існують загальнонаціональні (загальнонародні) інтереси і приватні інтереси, з яких логічно витікає поділ права на приватне і публічне.

А також,я вважаю,соціальне призначення права полягає в тому, щоб регулювати поведінку людей. Однак установлені державою правові норми не можуть виконати регулюючої ролі без складного механізму і їхньої реалізації.

Список використаних джерел

  1. Теорія держави і права. Курс лекцій / За ред. М. Н. Марченко. - М., 1996.

  2. Морозова Л. А. Основи держави і права: Посібник для вступників до юридичних вузів. - М.: МАУП, 2000.

  3. Алексеев С.С. Теория права. – М., 1994.

  4. Правознавство. - Львів, 1994 р.

  5. Сучасні проблеми держави і права. - К., 1998.

  6. Теория государства и права. Под ред. В.В. Лазарева // Новый юрист. М., –1997

  7. Хропанюк В.Н. Теория государства и права, - М.:ДТД 1996.

Додатки