Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полный конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

Тема 1. Предемет регіональної економіки План

1.1.Регіональна наука та регіональна економіка.

1.2. Предмет.

1.3. Основні методи.

1.4. Мета і завдання регіональної економіки.

1.1.Регіональна наука та регіональна економіка

Вивченням просторових аспектів розвитку суспільства приділяють увагу безліч дисциплін (географія, демографія, соціологія, етнографія тощо),але існує особлива наука, яка вивчає регіони, закономірності їх розвитку і взаємодії - це регіональна наука, або регіоналістика. Існують також терміни «регіонознавство», «регіонологія», які слід сприймати як синоніми регіональної науки. Регіональна наука - це сукупність різних наукових напрямків дослідження про регіони, регіональний розвиток, розміщення продуктивних сил, регіональну економіку.

Регіональна наука як область знань з’явилася тоді, коли вплив чинників, пов’язаних з певними територіями став, з одного боку, настільки суттєвим, що не міг бути вирішеним традиційними суспільними науками, а з іншого боку - вже був накопичений чималий досвід вирішення різних ситуацій, які мали чіткий регіональний характер. Об’єктами регіональної науки є різні за розмірами регіони, системи яких являють собою живий організм з багатьма ознаками: природними, політичними, економічними, культурними, соціальними тощо, з великою кількістю внутрішніх та зовнішніх взаємозвязків.

Термін «регіональна наука» узвичаїв американський економіст Уолтер Айзард. Він вважав, що регіональна наука ширше, ніж регіональна економіка. Регіональна економіка, як складова частина регіональної науки, має давню історію й в Україні і за рубежем. Інша справа, що по-справжньому і регіональна економіка і розміщення продуктивних сил (РПС) одержали повноцінну «прописку» у післявоєнні роки. Зрозуміло, найбільш активно розвивалася регіональна наука у федеративних державах та у країнах, що володіють значними територіями. До числа таких держав, безсумнівно, відноситься і Україна.

Антирегіоналісти говорять про те, що обрамлення регіональної науки усе ще не визначене, навіть словосполучення «регіональна економіка» не конструктивне і беззмістовне, що ніяких територіальних проблем економіки не існує, а розміщення продуктивних сил – це місцеположення господарських об'єктів, їх локалізація, «фотографія» територіальної прив'язки. До того ж деякі автори вважають, що сучасна глобалізація дає будь-яким підприємствам можливість отримувати гроші, технології і товари звідки завгодно і розміщувати виробництво там, де воно більш ефективне з точки зору витрат, і що тут діють сили понад державні і понад урядові.

Світова практика і наука свідчать про інше: регіональна наука, складовою якої є регіональна економіка, розвивається і міцніє. Найсучасніші дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених беззаперечно доводять, що просторовий (територіальний) аспект в економіці впливає на рівень добробуту народів і країн, на конкурентоспроможність товарів і послуг, на ефективне та раціональне використання капіталу, інвестиційну активність, раціональне використання природних і людських ресурсів, на інноваційну діяльність тощо.

Регіональна економіка є однією з галузей регіональної науки, яка повязана з економічними аспектами просторового розвитку і це практично єдина наукова дисципліна в системі економічних знань, яка опікається регіоном. Головним постулатом дисципліни є те, що вся економічна діяльність, разом з фінансово-банківською і розрахунково-аналітичною, відбувається у конкретному регіоні. Особливості економічної діяльності в регіоні, його, ресурсний потенціал, структуру господарства і рівень розвитку продуктивних сил економіст зобов'язаний знати досконально, адже саме в регіоні буде проходити його трудова діяльність.

Регіональна економіка безпосередньо пов'язана з регіональним розвитком, під яким у сучасній термінології розуміється «такий режим функціонування регіональної системи, який орієнтований на позитивну динаміку параметрів рівня і якості життя населення, забезпечену стійким, збалансованим відтворенням соціального, господарського, ресурсного й екологічного потенціалу території» (Лексин В.М., Шведов О.Н., с. 17).

В останні роки в умовах переходу до ринкових відносин значимість регіональної економіки зросла. Практично будь-яка проблема, що виникає в процесі розбудови держави, тісно пов'язана з впливом тих чи інших регіональних факторів і умов.

Дослідженню регіональних проблем економіки присвячено багато праць, але всі вони разом взяті ще не встановили навіть сталого й однозначного відношення до самої науки про регіони. Регіональний розвиток, як режим функціонування регіональної системи ще не став предметом пильної уваги з боку широкого кола науковців та практиків різного рівня та спеціалізації.

А між тим у функціонуванні економічного простору важливу роль відіграє динаміка зв'язків об'єкта з територією і взагалі усі види безпосередніх і опосередкованих прямих і непрямих зв'язків і взаємозв'язків. Не можливо уявити собі розміщення різних об'єктів регіональної економіки без зв'язків між ними. Динаміка процесів розміщення об'єктів регіональної економіки, взаємозв'язків між ними породжують необхідність пошуку відповіді на запитання: «Як саме це відбувається?». Треба показати переміщення продуктивних сил, потоків людей і матеріальних ресурсів, товарів, вантажів, послуг, капіталів, інформації, з'ясувати досить строкату систему зв'язків і відносин як по території, так і у часі. Усьому цьому відповідає поняття «регіональний розвиток».

За висловленням М. М. Некрасова, регіональна економіка досліджує сукупність економічних і соціальних процесів в межах певних регіонів. Зміст регіональної економіки сприяє розробці раціональної, науково обґрунтованої регіональної політики і стратегії регіонального розвитку. Регіональну економіку слід сприймати також як економіку оптимального ведення господарства на території регіону.

Якщо говорити про різницю між розміщенням продуктивних сил (РПС) та регіональною економікою, то можна сказати, що РПС- це процес (не завжди програмний чи цілеспрямований, інколи стихійний) розподілу по будь-якій території об’єктів і явищ (їх фіксація, фотографія), а регіональна економіка більш раціональна, більш наближена до практики. РПС є складовою предмету регіональної економіки, але остання ґрунтується головним чином на законах, закономірностях, принципах і факторах, розроблених РПС. Якщо протягом 19 - 20 століття дуже активно розвивались локаційні напрямки регіональної науки, оптимізації РПС, то в кінці 20 ст. стали переважати регіональні концепції розвитку, що забезпечують розробку механізмів вирішення проблем регіонального розвитку, створення нових форм ефективної організації економіки регіону, економічні зв’язки регіону з іншими регіонами країни і іншими країнами. Тому регіональна економіка спирається також на такі наукові і навчальні дисципліни, як економічна теорія, демографія, соціологія, математика, статистика, міжнародна економіка, маркетинг, державне та муніципальне управління, релігієзнавство, етнографія, екологія тощо.

Регіональна економіка досліджує сукупність економічних і соціальних чинників та явищ, які обумовлюють формування та розвиток продуктивних сил і соціальних процесів в межах певних регіонів. Регіональна економіка є частиною регіональної політики, її серцевиною, оскільки завдяки їй реалізуються економічні цілі і задачі державної влади. Регіональна економіка забезпечує стійку рівновагу в природі, в сфері виробництва, на регіональних ринках та на ринках факторів виробництва, на ринку послуг зі стійким зростанням життєвого рівня населення, вона вирішує також еколого-економічні проблеми, питання природокористування, екології та охорони навколишнього середовища в регіонах.

Вивчити регіональну економіку означає досконале знання комплексної структури економіки регіону, його найважливіших організаційно-економічних організмів (податкового, трансфертного, кредитного, інвестиційного), які забезпечують узгодження інтересів державного і регіонального центрів, регіональних центрів з адміністративними районами, муніципальними утвореннями та регіональними господарюючими субєктами. Результатом вивчення регіональної економіки є набуття навичків самостійної інтегральної оцінки регіонального потенціалу і регіонального підприємницького клімату.

В цілому регіональну економіку слід розуміти як економіку регіонального розвитку, яка надає особливого значення тим аспектам економічного життя, які повязані з простором.