Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТ (укр) МЕТ. з лаб роб 1-24 з МТВП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
26.78 Mб
Скачать

6. Порядок виконання роботи

6.1 Перевірка працездатності систем обліку одиничної продукції

У

˄

>

вмікніть стенд тумблером 1 у мережу ~220В. Потім тумблером 5 увімкніть лічильник імпульсів СИ, тумблером 8 – лічильник ЭМСИ, тумблером 6 – блок БП-RS і увімкніть персональний комп'ютер (ПК) у мережу.

Обнуліть показання лічильника СИ, одночасно нажавши кнопки

на його лицьової панелі. Установіть перемикач режимів у положення «Руч», а потім тумблером 2 і кнопкою 3 подайте контрольні імпульси на вхід лічильника СИ. Переконайтеся в його працездатності.

Знову обнуліть показання лічильника СИ. Установіть перемикач режимів у положення «ПП4» і натисніть кнопку 4 «Вимірювання». Натисніть також кнопку на лицьовій панелі ЭМСИ, обнуливши його показання, і тумблером 8 включіть цей лічильник в роботу.

Зафіксуйте місце положення шва транспортерної стрічки й, включивши/виключивши тумблером 9 транспортер, забезпечте 3 – 5 повних обертів цієї стрічки. Знаючи, що на стрічці транспортера встановлено 27 одиниць продукції, підрахуйте кількість, яка пройшла крізь датчики ПП3 і ПП4.

Порівняйте отримані при цьому показання ЭМСИ, СИ й ПК із результатами розрахунку.

    1. Перевірка працездатності системи контролю швидкості обертання вала

Обнуліть показання лічильника СИ й установіть перемикач режимів в положення «ПП5».

Тумблером 7 «Диск» включіть електродвигун диска й лампу стробоскопа. Регулятором RP «Швидкість диска» установіть максимальну швидкість обертання вала електродвигуна, коли зображення поділок однієї з окружностей стробоскопа «зупиниться».

Виміряйте при цьому швидкість обертання вала. Для цього одночасно засічіть по секундоміру час і натисніть кнопку 4 «Вимірювання», подавши сигнал від ПП5 на вхід лічильника СИ. Через 180 секунд завершіть процес вимірювання, для чого одночасно зафіксуйте відлік часу й відіжміть кнопку 4.

За показниками лічильника СИ розрахуйте швидкість обертання вала електродвигуна, знаючи, що диск містить 1 отвір, що відповідає 1 вихідному імпульсу ПП5 за один оберт вала.

Порівняйте отриманий результат із заданим значенням, яке зазначено на відповідній окружності стробоскопа.

Повторіть вимірювання швидкості обертання вала при двох інших заданих стробоскопом значеннях.

7. Обробка результатів дослідів

За даними протоколу спостережень визначте величини абсолютних погрішностей вимірювання числа одиничної продукції за допомогою ПП3, ПП4 і зробіть висновки про їхню працездатність.

За даними протоколу спостережень розрахуйте абсолютну погрішність вимірювання для кожної із заданих швидкостей обертання вала. Зробіть висновки про працездатність ПП5.

8. Оформлення протоколу

8.1 На титульній стороні подвійного аркуша вкажіть П. І. Б. студента, групу, найменування лабораторної роботи й дату її виконання.

8.2 Коротко опишіть стенд, мету і порядок виконання роботи.

8.3 Наведіть результати спостережень у табличному й графічному вигляді й зробіть висновки за отриманими результатами.

Л а б о р а т о р н а р о б о т а № 3