Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕКСТ (укр) МЕТ. з лаб роб 1-24 з МТВП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
26.78 Mб
Скачать
  1. Контрольні питання

4.1 У чому полягає метод змінного перепаду при вимірюванні витрати?

4.2 Види й конструкції нормальних звужуючих пристроїв.

4.3 Як пов'язаний перепад тиску на звужуючому пристрої з витратою?

4.4 Принцип дії й конструкції дифманометрів і ротаметрів.

4.5 У чому відмінність витратоміра КСД3 від манометра КСД3?

4.6 Які перетворювачі входять у комплект витратоміра «Сапфір 22ДД»?

  1. Опис лабораторного стенда

Лабораторний стенд, показаний на рис.42, є багатоцільовим і використову- ється для виконання низки лабораторних робіт. Тут здійснюється імітація використання тепла й води «Споживачем» 1 (підприємством, цехом, технологіч - ною лінією, агрегатом). По магістралі подачі до Споживача 1 надходить гарячий теплоносій, температуру якого вимірюють термометром опору 2, що імітується за допомогою магазину опорів 3

Рис.42 - Стенд для вивчення методів і засобів вимірювання

витрат і кількості рідини й тепла

типу Р4830/1. У зворотній магістралі встановлений реальний термометр опору 4 для вимірювання температури відпрацьованого теплоносія від «Споживача».

Вода в магістралях лабораторного стенда циркулює завдяки насосу 5, що має три швидкості обертання, які установлюються перемикачем на його корпусі. За допомогою цього перемикача й крана 6 задають необхідні витрати води в трубопроводах. При цьому контроль працездатності насоса здійснюють за допомогою манометра 7.

«Споживач» може мати втрати води й теплоносія на внутрішні потреби, що імітується відвідним каналом 8 із кранами 9 і 10, які дозволяють направляти воду на сусідній лабораторний стенд або зливати в забірну ємність (на рис. 42 не показану) на лінії всмоктування насоса 5.

У магістралі подачі «гарячої» води до «Споживача» після насоса 5 установлені: ультразвуковий витратомір 11 типу ULTRAFLOW з імпульсним вихідним сигналом; скляний ротаметр 12 типу РС-7 і електричний ротаметр 13 типу РЭ дифтрансформаторної системи передачі даних, який зв'язаний із вторинним приладом 14 типу КСД3.

Для вимірювання витрати у зворотній магістралі (після «Споживача») установлені: датчик 15 типу ЕК-25, зв'язаний із вторинним приладом 16 типу МАР комплекту індукційного витратоміра типу VA-2304; тахометричний безшкальний перетворювач витрати 17 з датчиком Холу фірми Kamstrup; звужуючий пристрій - діафрагма 18, пов'язана з U-подібним скляним дифманометром 19 і дифманометром 20 типу ДТ-60 дифтрансформаторної системи передачі.

Витратоміри 11 - «гарячої» типу ULTRAFLOW і 17 - « холодної води» типу Kamstrup, а також термометри опору 2 (3) і 4 підключено до обчислювача 21 тепломіру типу MULTICAL–III. Для можливості заміни термометра 4 магазином опорів 34 на стенді передбачена розетка 33. Роботу тепломіра перевіряють за допомогою магазину опорів 3, лічильника 22 і генератора 23 імпульсів, які підключають, відповідно, за допомогою розеток 31 і 32.

На панелі стенда, крім того, змонтовані наступні тумблери:

24 – «Мережа» включення стенда; 25 - комплекту індукційного витратоміра VA2304; 26 – комплекту ротаметра РЭ із вторинним приладом КСД3; 27 - дифманометра ДТ-60; 28 – включення насоса. Тут же наведені характеристики 29 ультразвукових, індукційних і тахометричних (з датчиком Холу) витратомірів. Для вибору режиму контроль/робота витратомірів 11, 17 і обчислювача 21 служить ключ 30.