Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова лісові культури Яся.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

1.7. Висновки.

З метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу навколишнього природного середовища передбачається певне обмеження господарської діяльності, яке може негативно вплинути на екосистему національного парку.

Для попередження можливих порушень в екологічному балансі природних комплексів не проектуються рубки головного користування і підсочка насаджень в рекреаційних зонах парку. Рубки головного користування будуть проводитись лише в господарській зоні національного парку з дотриманням природоохоронних вимог та забезпечення відновлення лісосік корінними деревостанами у відповідності до типів лісорослинних умов.

Проведення рубок догляду проектується визначити у мінімальних обсягах і передбачається проводити у високоповнотних насадженнях.

Інші користування лісовим фондом (використання орних земель, збір грибів і ягід, рекреаційна діяльність) будуть здійснюватися на території рекреаційних зон та господарської зони національного парку.

Для забезпечення екологічної рівноваги між рослинними та тваринними угрупованнями природного парку запроектовані та виконуються відповідні заходи по поліпшенню кормової бази основних видів тварин. Визначена оптимальна чисельність основних видів мисливської фауни в угіддях парку.

Промислове та спортивне мисливство на території безпосереднього підпорядкування національного парку заборонено. Однак із збільшенням популяцій окремих видів тварин (більше оптимальної чисельності) проектується проводити селекційний відлов та відстріл, відповідно до наукових обгрунтувань в межах встановленого ліміту.

В існуючих межах Шацького НПП довгий час проводились осушувальні гідромеліоративні роботи. Необхідність їх здійснення до створення парку була у деякій мірі об’єктивною, особливо коли вона торкалася сільськогосподарських земель, або мала локальний характер. Значний обсяг осушувальних робіт, виконаних в 70-80 роки, привів за собою і осушення верхових і перехідних боліт, часто заліснених. Відведення поверхневих вод з території розташування парку у деякій мірі сприяє зниженню рівня водного дзеркала у системі озер, приводить до їх обміління та замулення, особливо малих по площі, або таких, що не мають живлення напірними водами.

Меліоративна мережа на території лісового фонду зараз не ремонтується. Кавальєри канав заростають, дно замулюється, але в цілому система ще діє. На колгоспних землях старі меліоративні системи практично всі сильно замулені, часто зарослі чагарниками, але на локальному рівні ще виконують своє призначення. У відповідності з Положенням про Шацький НПП осушувальні роботи на території парку заборонені і на даний час не проводяться. Ремонти меліоративної мережі проводять лише на сільськогосподарських угіддях в невеликих об’ємах (10-15 км).

Існуюча ширина прибережних смуг не забезпечує повного збереження озер парку від попадання в них міндобрив, гербіцидів та отрутохімікатів. Передбачається обмеження, а в перспективі і заборона на прилеглих до прибережних смуг озер сільгоспугіддях внесення гербіцидів та отрутохімікатів. Стає очевидним, що для збереження озер національного парку необхідно розширити прибережні смуги озер до 0,5 км (де це можливо), які були б вилучені із сільськогосподарського користування.

На стан оточуючого середовища негативно впливає прогін та випасання худоби в лісах і на прибережних смугах озер. Найбільш сильно порушується природний стан лісів у місцях систематичного прогону худоби. Площа таких прогонів складає близько 300 га.

Передбачається обмеження, а в перспективі – заборона випасання худоби на прибережних смугах озер Світязь, Люцимер, Велике Чорне, Кримно та в лісових масивах парку.