Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота Гнядої Яни.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
135.17 Кб
Скачать

24

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Національний університет біоресурсів і природокористування україни

ННІ Земельних ресурсів та правознавства

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра конституційного

права та правознавства

КУРСОВА РОБОТА

З КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ

на тему:

Конституційний суд України в системі органів державної влади

Виконала: студентка 2 курсу 1 групи

юридичного факультету

денної форми навчання

Гняда Яна Юріївна

Науковий керівник:

Майданник Олена Олексіївна

професор кафедри конституційного права та правознавства, д. ю. н., доц.

Київ - 2011

ЗМІСТ

Вступ 2

4

Розділ 1. Конституційний суд як єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні 5

1.1 Загальні положення щодо функціонування Конституційного суду України 5

1.2 Склад Конституційного суду України 6

Розділ 3. Конституційні подання та конституційні звернення 17

3.1 Порядок прийняття конституційних подань та конституційних звернень, їх попередня перевірка 17

3.2 Попереднє вивчення конституційних подань та конституційних звернень 18

Висновок 20

Список використаної літератури 22

Вступ

Актуальність теми. Необхідність реформування судової влади постала від часу проголошення суверенності й незалежності Української держави, на початку процесу реального забезпечення прав і свобод людини та громадянина, затвердження верховенства права в суспільному житті. Саме тому інститут Конституційного Суду був введений в законодавство України після прийняття Верховною Радою України у липні 1990 р. Декларації про державну незалежність (суверенітет) України, схваленої на референдумі 1 грудня 1991 р., та прийняття у червні 1991 р. концепції нової Конституції України.[19; С.22]

Згідно з Конституцією України (ст. 124), судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Конституція України (ст. 147) визначає Конституційний Суд України як єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Завданням Конституційного Суду є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

Конституції багатьох країн розглядають конституційні суди як органи правосуддя. Конституція України, як уже відмічалось, визначає, що судочинство в Україні здійснюється Конституційним Судом та судами загальної юрисдикції. Тому є підстави вважати, що Конституційний Суд поруч з судами загальної юрисдикції складає самостійний вид державної влади – незалежну судову владу. В юридичній літературі висловлюється й інша точка зору на правову природу Конституційного Суду. Зокрема, Конституційний Суд розглядається як орган, що стоїть окремо від трьох гілок влади: законодавчої, виконавчої і судової.[3; С. 24-27]

Такі вченні як Погорілко В. Ф., Федоренко В. Л., Савчин М., Козюбра М. І., Майданник О.О., Скомороха В., Шемшученко Ю.С. та Мурашин Г.О.та інші досліджували утворення та діяльність Конституційного Суду України.

Методи дослідження. Вибір та застосування характерних методів дослідження залежали від складності та особливостей окремої досліджуваної проблеми. Зокрема при характеристиці формування повноважень та компетенції Конституційного Суду використано історично-порівняльний метод. Із застосуванням логічного методу здійснювалося формування визначення понять правового статусу суддів Конституційного Суду. Характеристика рішень Конституційного Суду, як системного явища потребувала застосування системного методу пізнання. Структурно-функціональний метод при визначені місяця Конституційного Суду в системі органів державної влади.[7; С. 285]

Отже, основна мета даної роботи полягає у дослідженні особливості функціонування Конституційного суду України в системі органів державної влади. Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов’язаних завдань, а саме:

  1. вивчення особливостей формування складу Конституційного суду;

  2. розгляд загальних положень щодо функціонування Конституційного Суду України

  3. дослідження компетенцій та форм діяльності Конституційного суду;

  4. вивчення структури та організаційно- правових форм діяльності Конституційного Суду України

  5. розгляд особливостей прийняття рішень Конституційним судом України.

  6. дослідження конституційних подань та конституційних звернень

Предметом курсової роботи є відносини, що виникають в процесі функціонування Конституційного суду України та характеристика Конституційного суду України в системі органів державної влади.

Об’єктом курсової роботи суспільні відносини у діяльності Конституційного суду України.

Структура курсової роботи містить: вступ; три розділи, які поділені на параграфи в яких послідовно розглядається поставлена проблема; висновок; список використаної літератури.