Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_EAV.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

4. Непряма наводка гаубиці по прицілу д-726-45.

Непряме наведення гаубиці в ціль робиться по прицілу Д-726-45 в такій послідовності:

- встановити приціл, ( що скомандуваний, за шкалою тисячних чи одній з шкал дистанційного барабана) і рівень (кут місця цілі);

- встановити кутомір панорами відповідно до поданої команди;

- підйомним механізмом гаубиці надати стволу кут підвищення, виводячи бульбашку подовжнього рівня на середину і удержувати механізмом коливання прицілу бульбашку поперечного рівня на середині;

- поворотним механізмом гаубиці і маховичком відбивача панорами поєднати перехрестя панорами або вершину центрального косинця сітки панорами з точкою наведення або совмiстити шкали сітки панорами з сіткою коліматора;

- уточнити наведення гаубиці по куту підвищення.

Лекція № 4

Тема 1. Заняття 4. Поводження з гаубицею при стрільбі.

1. Пряма наводка гаубиці по прицілу ОП4М-45.

2. Пряма наводка гаубиці по прицілу Д-726-45.

3. Визначення дальності до цілі за допомогою шкал прицілу ОП4М-45.

4. Заряджання гаубиці та виконання пострілу.

1. Пряма наводка гаубиці по прицілу оп4м-45.

Для наведення гаубиці при стрільбі по нерухомих цілях необхідно:

- спостерігаючи в окуляр прицілу і обертаючи маховичок механiзма прицілювання, поєднати з горизонтальною ниткою поділку на дистанційній шкалі, що відповідає прицілу, що скомандував, і снаряду.

Примітка. При стрільбі може бути подана команда по установці половинного значення прицілу (наприклад, 12,5). Установка прицілу, що скомандував, в цьому випадку робиться на око;

- перевірити, щоб 0 шкал бічної складової швидкості мети був поєднаний з вертикальною ниткою;

- діючи поворотним і підйомним механізмами гаубиці, поєднати вершину прицільного знаку сітки прицілу з точкою прицілювання.

Введення коректур по дальності може робитися по дистанцiонним шкалам (зміною прицілу) або за шкалою коректур.

Введення коректур по напряму робиться за шкалою корректур. Наприклад, подана команда "Менше 2, правіше 0-04". По цій команді навідник встановлює приціл менше на 2 ділення, т. е. на 200 м, обертанням маховичка попереджень зміщує сітку вліво на 0-04, а потім, діючи поворотним механізмом гаубиці, поєднує вершину прицільного знаку з точкою прицюлювання.

5.2 Наведення при стрільбі по рухомих цілях:

а) Відкриття вогню. Командир знаряддя дає целеуказание наводчику, визначає дальність до мети, бічну складову скоростi її руху (км/год) і командує ці дані навідникові знаряддя.

Дальність може бути визначена і навідником по шкалах прицілу ОП4М-45 (подразд. 11.7).

Бічна складова швидкості - швидкість переміщення мети в бічному напрямі - визначається окомірний.

б) ловить мету в полі зору прицілу і, обертаючи маховичок механізму прицілювання, встановлюе приціл, що скомандував, за дистанційною шкалою,, що відповідає снаряду, яким ведеться стрільба; після цього обертанням маховичка механізму попереджень встановлює значення швидкості руху мети, що скомандувало, по тій частині шкали бічної складової швидкості, над якою розташована стрілка, співпадаюча з напрямом руху мети (при цьому прицільний знак зміщується в полі зору убік, протиположному напряму руху мети).

Потім навідник обирае точку прицілювання у видимому контурі мети і, діючи поворітних і підйомних механізмами гаубиці, виносить прицiльний знак декілька вперед по ходу руху мети. У момент, коли прицільний знак поєднається з точкою прицілювання, наводчик робить постріл.

Примітка. При установці максимальних кутів по дистанційних шкалах може відбуватися незначне (до 0-01,5) збиття установок за шкалою бічних складових швидкості мети і за шкалою коректур по направленню. При поєднанні з вертикальною ниткою крайніх ділень шкали боковоi складової швидкості мети може відбуватися незначне (до 0-00,5) збиття установок по дистанційних шкалах.

б) Коригування вогню робиться введенням поправок в установки прицілу відповідно до відхилення снаряда від мети.

Командир знаряддя, спостерігаючи за результатами стрільби в бiноколь, вимірює по сітці бінокля величини відхилень трассiрующего снаряда від середини танка в бічному і вертикальному напрямах (у тисячних) і командує навідникові коректури. Якщо відхилення були вліво (управо) або вниз (вгору), то форма команди, наприклад, буде: "Правіше (лівіше) 0-02 або вище (нижче) 0-04. Вогонь"!. Навідник знаряддя обертанням маховичків механізмів прицілювання і попереджень вводить коректурні поправки, що скомандували, по шкалах коректур.

Введення коректурних поправок навідник робить таким чином: помітивши, з яким діленням шкали коректур поєднана вертикальна нитка, обертанням маховичка механізму попереджень зміщує шкалу відносно нитки на величину коректурної поправки, що скомандувала, убік, протилежну до команди; наприклад, якщо подана команда "Правіше 0-02", то шкала повинна зміщуватися відносно нитки на 0-02 вліво, і навпаки.

Аналогічно вводяться коректурні поправки і по дальності.

Після введення коректурних поправок навідник знаряддя прозводить прицілювання і постріл так само, як і при відкритті вогню.

Примітки: 1. Вимір відхилень трасуючого снаряда від мети повинен робитися командиром знаряддя в мить, коли снаряд находится в районі мети; передчасний вимір відхилень, коли снаряд не долетів до мети, або запізнювання у вимірі може привести до великих помилок у визначенні відхилень.

2. При великих недольотах (200 м і більше) командир знаряддя вимірює відхилення і командує коректуру тільки у вертикальному напрямі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]