Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_EAV.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

3. Перевірка прицільних пристроїв.

3.1 Перевірка прицільних пристроїв робиться для забезпечення відповідності між установками на прицільних пристроях і положенням осі каналу ствола. Перевірка прицiльних пристроїв підрозділяється на часткову і повну.

Часткова перевірка прицільних пристроїв робиться кожного разу при підготовці гаубиці до стрільби і під час стрiльби при надмірному відхиленні снарядів від цілі.

При частковій перевірці прицільних пристроїв необхiдно перевірити нульові установки прицілу Д-726-45 і нульову лінію прицілювання прицілів Д-726-45 і ОП4М-45.

Повна перевірка прицільних пристроїв робиться при підготовці гаубиці до стрільби на поразку без пристрілки. Методiка повної перевірки прицільних пристроїв викладена в підрозд. 14.8.

Перед перевіркою прицільних пристроїв необхідно:

- підготувати гаубицю до перевірки прицільних пристроїв;

- підготувати прицільні пристрої до перевірки;

- перевірити контрольний рівень.

Підготовка гаубиці до перевірки прицільних пристроїв.

Встановити гаубицю на горизонтальному майданчику в бойовому положенні. Перевірити роботу механізмів наведення і усунути виявлені недоліки. Ретельно протерти контрольні площадки на казеннику і люльці.

Підготовка прицільних пристосувань до перевірки.

Перевірити кріплення на гаубиці прицілів Д-726-45 і ОП4М-45 і ооглягути їх. Приціли мають бути справні; механізми прицілів повинні працювати плавно, без прикладання великих зусиль до маховичків.

Перевірка контрольного рівня.

Контрольний рівень поставити (по рисці) на контрольний майданчик уздовж ствола. Підйомним механізмом гаубиці вивести бульбашку рівня на середину. Повернути рівень на 180°; якщо бульбашка його залишиться на середині, то контрольний рівень вірний. При незначному зміщенні бульбашки рівня необхідно половину помилки вибрати упорним гвинтом рівня, а іншу частину помилки - підйомним механізмом гаубиці. Знову повернути контрольний рівень на 180°; якщо при цьому бульбашка рівня не вийде на середину, слід знову повторити усі дії до тих пір, поки при поверненні контрольного рівня на 180° бульбашку не залишатиметься на середині. При першому поверненні контрольного рівня на 180° бульбашка може настільки зміститися з середини, що не представиться можливим навіть приблизно оцінити величину помилки контрольного рівня.

В цьому випадку необхідно:

- підйомним механізмом гаубиці вивести бульбашку контрольного рівня на середину і помітити точне число обертів маховика (з урахуванням мертвого ходу);

- повернути маховичок у зворотному напрямі на половину помічених обертів маховичка;

- вивести бульбашку рівня на середину, обертаючи упорний гвинт рівня;

- повернути контрольний рівень на 180°.

Якщо при цьому бульбашка рівня залишиться на середині, то контрольный рівень вірний.

Якщо при поверненні рівня бульбашка змістилася від середини трохи, поступати, як вказано вище.

Перевірку нульових установок прицілу Д-726-45 виконувати у такому порядку:

- надати стволу гаубиці горизонтальне положення по контрольному рівню, встановленому на контрольному майданчику казенника;

- відгоризонтувати гаубицю в поперечному напрямі по контрольному рівню, встановленому на контрольному майданчику люльки; горизонтування робити гідродомкратом, змінюючи положення по висоті однією з рухливих станин;

- поставити контрольний рівень на зріз корзинки панорами паралельно поперечному рівню і, обертаючи маховичок установочного гвинта механізму поперечного коливання, вивести бульбашку контрольного рівня на середину;

- повернути контрольний рівень на зрізі корзинки панорами на 90° і, обертаючи маховичок 48 (рис. 50), вивести бульбашку контрольного рівня на середину;

- вивести бульбашку подовжнього рівня на середину, обертаючи маховичок 31.

В результаті перерахованих дій на шкалах прицілу повиннi бути нульові установки (приціл 0, рівень 30-00). Бульбашка поперечного рівня прицілу має бути на середині.

Якщо установка на шкалах механізму кутів місця цілі буде не 30-00, то слідує, вигвинтивши викруткою на один-два обороту гвинт 64, повернути кільце 32 тисячних так, щоб ділення 0 його шкал стало проти риски фіксатора 65, після чого загвинтити гвинт 64.

Якщо нульове ділення шкали тисячних механізму кутів прицiлювання не поєднується з рискою покажчика, необхідно вигвинтить викруткою на один-два оберти гвинти 90 і повернути шкалу 44 тисячних так, щоб нульове ділення шкали стало проти риски покажчика, після чого загвинтити гвинти 90.

Якщо нульове ділення шкали дистанційного барабана не співпадає з рискою покажчика 94, необхідно вигвинтити викруткою на один-два оберти гвинти 76 і повернути дистанційний барабан так, щоб нульове ділення його шкали стало проти риски показчика 94, після чого загвинтити гвинти 76.

Якщо бульбашка поперечного рівня виявиться не на середині, необхідно верхнім і нижнім регулювальними гвинтами 92 повернути оправу 6 поперечного рівня так, щоб бульбашка встала на середину.

Щоб мати доступ до регулювальних гвинтів 92, потрібно вигвинтити викруткою ліву (якщо дивитися на приціл по напряму ствола гаубиці) пробку 89, яку після регулювання загвинтити на місце.

Перевірка нульової лінії прицілювання прицілу Д-726-45 робиться після перевірки нульових установок прицілу.

Нульова лінія прицілювання перевіряється по віддаленій точці на місцевості (не ближче 1000 м) або по перехрестях на щиті.

Перевірку нульової лінії прицілювання по віддаленій точці на місцевості робити таким чином:

- поставити панораму в корзинку прицілу і закріпити її зажимним гвинтом 30;

- натягнути нитки по рисках, нанесених на дульному зрізі ствола, і вийняти з клину затвора ударний механізм;

- візуючи через отвір для виходу бойка ударника і центр перехрестя ниток на дульному зрізі, навести ствол гаубиці в точку наведення;

- встановити приціл вертикально по поперечному рівню;

- обертаючи маховички кутоміра і відбивача панорами, поєднати перехрестя панорами або вершину центрального косинця з точкою, в яку наведений перехрестям на дульному зрізі стволу гаубиці.

В результаті перерахованих дій на шкалах кутоміра панорами має бути установка 30-00, а на шкалах відбивача 0-00.

При відхиленні в установках кутоміра і відбивача більше половини тисячної необхідно ослабити викруткою затискні гайки маховичків кутоміра і відбивача панорами і повернути кільця з діленнями так, щоб нульові ділення їх стали проти рисок покажчика. Після цього загвинтити затискні гайки.

Якщо потрібно буде пересунути кільце кутоміра, потрібно викруткою ослабити гвинти, що закріплюють кільце, і повернути його до поєднання ділення 30 з рискою покажчика.

При перевірці кутомірних шкал панорами потрібно перевiрити і візирне пристосування голівки панорами. Якщо вибранна точка наведення не буде видна між дротами візирної коробки, то, обертаючи гвинти, якими закріплений дріт, перепросунути її так, щоб точка наведення була видна між проволоками. Коли немає зручної віддаленої точки наведення, а також в умовах поганої видимості, нульову лінію прицілювання можна перевiрти по щиту (рис. 77).

Щит є фанерним листом з нанесеними на ньому перехрестями, що визначають напрям оптичної осі панорами (ліве перехрестя) і осі каналу ствола гаубиці (праве перехрестя).

Щит при перевірці нульової лінії прицілювання встановлюваеться на відстані 50 м від гаубиці перпендикулярно до лінії вiзирування (осі каналу ствола гаубиці) і без поперечного нахилу, для чого вертикаль перехрестя щита має бути перевірена по рівню. При перевірці по щиту гаубиця має бути відгоризонтована в подовжній і поперечній площинах по контрольному рівню. Горизонтальність осі цапф перевіряється контрольним рівнем, встановленим на контрольному майданчику люльки.

Перевірка нульової лінії прицілювання по щиту робиться так само, як і по віддаленій точці, але в цьому випадку ствол гаубицi наводиться в праве перехрестя, а панорама - в ліве.

Для перевірки нульової лінії прицілювання прицілу ОП4М-45 по віддаленій точці необхідно:

- встановити приціл на гаубицю, вставивши його в отвір кронштейна люльки до упору, а потім закріпити в кронштейні за допомогою баранчиків;

- натягнути нитки по рисках, нанесених на дульному гальмі і вийняти з клину затвора ударний механізм;

- візуючи через отвір в клині затвора і центр перехрестя ниток, навести ствол гаубиці в точку наведення;

- обертаючи маховички 25 (рис. 56) і 10 (рис. 57), поєднати вершину прицільного знаку сітки прицілу з точкою наведення.

Якщо при цьому горизонтальна нитка не поєднається з нульовими діленнями дистанційних шкал (мал. 59), а вертикальна нитка з нульовими діленнями шкали 6 бічних поправок і шкали 7 бокової складової швидкості цілі, то необхідно зробити слiдуюче регулювання:

- вигвинтити на два оберти гвинти 10 (рис. 56) і 7 (рис. 57) і відкрити кришки (рис. 56) і 6 (рис. 57) механізмів вивіряння;

- обертаючи гайки 12 (рис. 56) механізмів вивіряння, поєднати вертикальну нитку перехрестя з нульовим діленням шкали бокових поправок, а горизонтальну нитку - з нульовими діленнями дистанційних шкал;

- закрити кришки механізмів вивіряння і загвинтити до упору гвинти 10 і 7 (рис. 57).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]