Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_EAV.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

3. Робота з коліматором

3.1. Установка коліматора у гармати проводиться в такому порядку:

а) надати гарматі по прицілу кут підвищення 18° (приціл 3-00 за шкалою тисячних кутів прицілювання) і поворотним механiзмом встановити ствол в основному напрямі;

б) встановити треногу коліматора ліворуч ззаду гармати на вiдстанні 6-8 м від гарматної панорами;

в) вийняти коліматор з ящика і надіти на коліматор бленду;

г) закріпити коліматор на тренозі, для чого :

- опустити затискний гвинт чашки треноги; вставити кульову п'яту коліматора в чашку треноги так щоб об'єктив його був спрямований у бік панорами, і заздалегідь злегка затиснути п'яту затискним гвинтом;

- користуючись візиром 7 (мал. 64) і механізмом горизонтального наведення, направити коліматор точніше на голівку панорами і одночасно вирівняти його в поперечному напрямі по рівню 9;

- закріпити остаточно коліматор в чашці треноги затискним гвинтом;

д) при роботі з коліматором вдень встановити для підсвічування сітки коліматора дзеркало 18 так, щоб відбиті дзеркалом промені світла від більше освітленої частини неба потрапляли на сітку коліматора;

е) при роботі з коліматором вночі або в умовах поганої видимості встановити електроосвітлення, для цього слідує:

- вийняти з ящика приладу освітлення акумуляторну батарею, призначену для коліматора До-1, і закріпити її на тренозі ременем, що стягує ніжки треноги;

- відвести у верхнє горизонтальне положення дзеркало /5 і закріпити на окулярній частині коліматора один кінець дроту з патроном 20 і електричною лампочкою, інший кінець дроту штепсельною муфтою 19 під'єднати до акумуляторної батареї

і включити вимикач;

- включити освітлення сітки панорами; якщо сітка панорами видна погано, то необхідно вийняти червоний світлофільтр патрона підсвічування сітки панорами.

Знімати і укладати коліматор в зворотному порядку.

Тренога коліматора має бути встановлена міцно і надійно, щоб прилад не гойдався від вітру і установка його не збивались від випадкових поштовхів. Для цього необхідно надійно затиснутi нижні і верхні затискні баранчики треноги. Ніжки треноги слід заривати в землю, а на кам'янистому грунті обкладати каменями.

За наявності гарматного окопу треногу краще розставляти в бруствері окопу в спеціальній ніші, відритій з таким розрахунком, щоб забезпечувалося укриття колиматора від осколків снарядів і в процесі обслуговування гармати ніхто не міг випадково зачепити за коліматор і збити його установку.

Вказане розташування коліматора (ліворуч ззаду гармати і у віддаленні 6-8 м від панорами) найбільш зручне для роботи. Проте якщо за умовами місцевості розташувати коліматор таким чином у гармати не представляється можливим, то його встановлюють в будь-якому місці відносно гармати що переглядається в панораму, враховуючи, що найбільше допустиме віддалення кіломатора від панорами складає 13 м (при цьому видно дві смуги сітки коліматора), а найменше віддалення - 0,3 м (при цьому видно усі 76 смуг сітки коліматора).

Слід також мати на увазі, що при близькому розташуванні коліматора від панорами виходить малий діапазон дії коліматора, т. е. зменшується можливість використання його при значних зміщеннях панорами в результаті поворотів гарматия вправо або вліво.

При великому віддаленні коліматора від згармати (12-13 м) хоча і забезпечується можливість використання коліматора при значних змішеннях панорами, але чіткість зображення сiтки коліматора при спостереженні в панораму стає недостатньою.

3.2 Відмітку по коліматору і наведення при стрільбі проводити в такому порядку:

а) щоб відзначитися панорамою гармати по коліматору, необхiдно, повертаючи голівку панорами і працюючи відбивачем, поєднати видимі через панораму вертикальні лінії сітки коліматора з однойменними штрихами спеціальної шкали сiтки панорами, позначеними тими ж буквами або цифрами, що і в коліматорі.

Приклад поєднання ліній сітки коліматора і штрихів шкали сітки панорами наведений на мал. 66. У полі зору панорами зображений коліматор, встановлений приблизно в 4 м від панорами (видно шість смуг сітки коліматора).

Після відмітки по коліматору записати отриманий кутомір;

б) щоб зробити наведення гармати після зміни установки кутоміра або відновити наведення гармати після пострілів, необхідно, спостерігаючи в панораму і працюючи поворотним механiзмом гармати і відбивачем панорами, навести перехрестя панорами на коліматор і поєднати видимі вертикальні лінії сітки коліматора з однойменними штрихами спеціальної шкали сітки панорами.

Для забезпечення хорошої видимості сітки коліматора слідує під час стрільби періодично протирати зовнішню лінзу об'єктиву коліматора (щоб не було забруднення і запотiвання скла).

3.3 Установка коліматора, що забезпечує єдиний кутомiрiв батарей при паралельному веєрі.

При стрільбі батареєю зручно мати єдиний кутомір для усіх гармат. Для цього необхідно встановлювати коліматори гармат в такому порядку:

а) після підготовки вогневої позиції батареї, наведення основної гармати в основному напрямі (по віхах, бусолі або іншим способом і побудови паралельного веєру батареї придати гарматам по прицілу кут підвищення 18°;

б) основній гарматі відзначитися панорамою по своєму коліматору і записати кутомір;

в) на панорамах усіх гармат встановити кутомір, отриманий при відмітці основної гармати по його коліматору, після чого встановити біля інших гармат коліматори в такому порядку:

- розставити треногу коліматора (керуючись вказівками наводчика, що спостерігає в панораму) так, щоб центр чашки треноги приблизно поєднався з вертикальною лінією перекрестия сітки панорами;

- встановити коліматор на тренозі і, користуючись візиром 7 (мал. 64) і механізмом горизонтального наведення, направити об’ектив коліматора на голівку панорами і одночасно вирiвняти коліматор в поперечному напрямі по рівню 9;

- керуючись вказівками наводчика, обережно повернути коліматор в чашці треноги так, щоб ділення сітки каліматора, видимі через панораму, поєдналися з однойменними діленнями сітки панорами; закріпити остаточно коліматор в чашці треноги затискним гвинтом і перевірити суміщення сітки коліматора і панорами.

Примітка. Для зручності ведення вогню і прискорення готовності батареї доцільно мати нульовий кутомір основного напряму, для чого необхідно виставляти коліматори при кутомірі 0-00. В цьому випадку після побудови паралельного веєру і надання гарматам кута підвищення 18° одночасно встановлюють усі коліматори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]