Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_EAV.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Лекція № 2

Тема 1. Заняття 2. Підготовка гаубиці до стрільби.

1. Огляд гаубиці та перевірка роботи механізмів.

2. Перевірка противідкотних пристроїв.

3. Перевірка прицільних пристроїв.

1. Огляд гаубиці та перевірка роботи механізмів.

Огляди при бойовому положенні гаубиці.

а) Оглянути ствол. На зовнішній поверхні ствола не повинно бути вм'ятин, що переходять у випуклість на поверхні каналу ствола, і тріщин. Для огляду каналу ствола відкрити затвор, видалити змазку. Поверхня каналу ствола має бути чистою і без нагару. При виявленні в каналі ствола тріщин або роздуття труби, вираженого у вигляді тіньових кілець, а також при тріщинах і глибоких вм'ятинах на зовнішній поверхні ствола стрільба з гаубиці забороняється. Перевірити кріплення дульного гальма.

б) Оглянути затвор і перевірити роботу його механізмів, полуавтоматики і спускового механізму, для чого :

- зробити часткове розбирання затвора (відповідно інструкції п. 16.3.1);

- протерти деталі затвора, гніздо в казеннику і покрити їх тонким шаром змазки ГОИ-54п або маслом МГЕ-10А;

- зібрати затвор і перевірити шаблоном А52415-1 вихід бойка;

- відкрити і закрити затвор кілька разів і зробити спуск ударника ричагом спуску;

- зробити зведення ударника повторним взводом (відкриванням затвора), а потім спуск його.

Якщо клин затвора піднімається вгору не енергійно, необхiдно розібрати затвор і оглянути клин і його гніздо в казеннику; виявлені несправності (забруднення, густа смазка, забоїни) усунути і покрити деталі тонким шаром змазки. Якщо після цього клин знову підніматиметься повільно, необхідно регулюючою гайкою піджати пружину закриваючого механізму до енергійного закривання клину.

в) Перевірити роботу механізму блокування, для чого :

- надати стволу кут підйому 22° (3-66) і направити його так, щоб казенник виявився над однією із станин;

- натиснути на ричаг спускового механізму, при цьому спуску не повинно статися.

Перевірку зробити над кожною станиною.

г) Перевірити кріплення штоків гальма відкоту і накатника в люльці. Гайки штоків мають бути нагвинчені і застопорені.

д) Перевірити, чи немає течі рідини з противідкотних пристроїв. За наявності течі з'ясувати її причину і усунути несправність.

е) Оглянути і перевірити роботу покажчика відкату, для чого просунути повзун по лінійці з крайнього переднього положення у крайнє заднє. Якщо повзун пересувається дуже легко і може рухатися за інерцією, то несправна пластинчата пружина, яку необхідно замінити.

ж) Перевірити по покажчику рівень масла в бачку гідравлiчного домкрата і перевірити роботу гідродомкрата (п. 14.7.2).

з) Оглянути механізми наведення і перевірити їх роботу: механізми повинні працювати плавно, без ривків і докладання великих зусиль до маховиків.

Якщо зусилля на маховику підйомного механізму на усіх кутах підвищення частини, що коливається, при збільшенні кута більше, ніж при зменшенні кута підвищення, то необхідно підняти тиск в врівнозважуючому механізмі, загвинтивши гвинт 8 (рис. 17) рухливої опори люльки. Якщо ж зусилля на маховику підйомного механізму при збільшенні кута підвищення частини, що коливається, менший, ніж при зменшенні, то тиск в урівноважуючим механізмі необхідно зменшити, вигвинтивши гвинт 8.

Загвинчування або вигвинчування гвинта рухливої опори люльки робити воротком ЛП529-10 до тих пір, поки зусилля на маховику підйомного механізму не стануть нормальними. У тих випадках, коли механізм регулювання не забезпечує нормальну роботу підйомного механізму, необхідно перевірити тиск в урівноважуючому механізмі і довестки його до нормального, для чого загвинтивши гвинт 8 на половину довжини різьби, додати повітря насосом або випустити зайве повітря.

и) Перевірити наявність і стан комплектів запасних частин, інструменту і приладдя.

к) Якщо перед стрільбою належить зробити марш, необхiдно додатково виконати роботи в об'ємі підрозділу 12.2. Інструкції по експлуатації.

2. Перевірка противідкотних пристроїв.

При перевірці противідкотних пристроїв визначають кiлькiсть рідини в гальмі відкоту і накатнику і тиск в накатнику.

2.1. Для визначення кількості рідини в гальмі відкоту необхідно:

а) надати стволу гармати кут підвищення 3-5°;

б) вигвинтити ключем 2А18.42-27 пробку 14 (рис. 18). Якщо рідину "Стеол-М" буде видно в отворі, то кількість її в межах норми. Якщо рідину "Стеол-М" в отворі не видно, то доливати її шприцом А72277-16 до тих пір, поки вона не потече з отвору; в процесі заливки рідини "Стеол-М" підйомним механізмом погойдувати ствол гармати вгору і вниз в межах 2° для виходу повітря;

в) загвинтити ключем 2А18.42-27 пробку 14. Роботу по п. 2.1. виконувати перед кожною стрільбою і у разі виявлення течі.

2.2. Для визначення кількості рідини в накатнику необхідно:

а) закрити затвор і надати стволу гармати кут зниження 3-5°;

б) вигвинтити ключем А52840-65 кришку 58 (рис. 19);

в) ключем А72930-53 вигвинтити на 1/4 оберти замочний вентиль 59, випустити рідину гідравлічного замка з трубки 54 і відразу загвинтити вентиль;

г) надати стволу гармати горизонтальне положення;

д) загвинтити трійник 2А18.С6 42-25 в гніздо накатника; вигвинтити з відростка трійника пробку 3 (рис. 70) і замість неї загвинтити манометр;

е) встановити в стійку станини легко-гідравлічний насос; вигвинтити з кришки 36 (рис. 19) пробку 34, загвинтити ниппель з штуцером і приєднати насос; перемкнути насос у положення РІДИНА і, перекачуючи насосом рідину "Стеол-М" з кружки в накатник, відтягнути ствол до поєднання заднього зрізу передньої обойми 10 (рис. 2) з першою рискою на лiвому полозі люльки (риска відмічена нулем);

ж) ключем А72930-53 вигвинтити на один оберт вентиль, прочитати за шкалою манометра тиск, запам'ятати або записати його після цього загвинтити вентиль;

з) продовжуючи працювати насосом, відтягнути ствол до суміщення заднього зрізу передньої обойми з другою рискою, відміченою цифрою 250 на лівому полозі люльки; в результаті ствол разом з циліндрами противідкотних пристроїв буде відтягнутий на 250 мм.;

к) за двома свідченнями манометра (при стволі, відтягнутому до першої і другої риски) визначити по графіку (рис. 75), прикріпленному до щитка обгороджування, кількість рідини в накатнику, для чого :

- відшукати на графіці вертикальну лінію, що відповідає тиску в накатнику при стволі, відтягнутому до риски 250;

- відшукати на графіці горизонтальну лінію, відповідаючу тиску в накатнику при стволі, відтягнутому до першої риски, і продовжити цю лінію до перетину її з вертикальною лінією, що відповідає тиску в накатнику при стволі, відтягнутому до другої риски.

Якщо точка перетину вертикальної і горизонтальної ліній виявиться на ділянці, обмеженій похилими лініями, то кiлькість рідини в накатнику в межах норми. Нижня похила лінія відповідає 9,77 л рідини в накатнику, а верхня похила лінія - 9,97 л.

Якщо точка перетину горизонтальної і вертикальної ліній виявиться вище за верхню похилу лінію, то рідини в накатнику більше норми і її потрібно злити; якщо ж точка перетину виявиться нижче за похилу лінію, то рідини в накатнику меньше норми і її потрібно долити.

Зразкову кількість зайвої або бракуючої рідини можна визначити по відстані від точки перетину вiдповiдний вертикальної і горизонтальної ліній до похилої лінії графіку. Відстань між двома похилими лініями графіку відповідає 0,2 л.

2.3. Щоб випустити з накатника рідину, необхідно:

а) надати стволу гаубиці кут підвищення 10 -15°;

б) вигвинтити пробку з відростка трійника і підставити під його мідний кухоль;

в) ключем А72930-53 злегка відкрити вентиль і випустити в кухоль зайву рідину, маючи на увазі, що рідина знаходится під тиском.

Після того, як необхідна кількість рідини буде випущена, вентиль закрити, у відросток трійника загвинтити пробку і знову перевірити по графіку кількість рідини в накатнику.

2.4. Додавання рідини в накатник робиться повiтряноо-гідравлічним насосом в такому порядку:

а) вигвинтити з трійника манометр і загвинтити у відросток трійника пробку; з іншого відростка трійника згвинтити пробку і приєднати шланг насоса;

б) влити в кухоль рідину в кількості на 0,1 л більше чим це потрібно по графіку, встановити кран насоса в положенi РІДИНА і гойднути чотири-п'ять разів важелем насоса;

в) вигвинтити на два-три обороти вентиль, перекачати рідину в накатника і загвинтити вентиль;

г) знову перевірити по графіку кількість рідини в накатнику і, якщо вона виявиться в межах норми, загвинтити повністю вентиль, вигвинтити трійник з манометром і загвинтити кришки 55 (мал. 19).

Примітка. Перевірка кількості рідини в накатнику може виконуватись і в похідному положенні гаубиці, для чого необхідно: опустити піддон гідродомкрата до упору в грунт; праву рухливу станину відвести від нерухомої на величину, достатню для установки насоса. При цьому забороняється відтягувати ствол більше 300 мм.

Роботу по п. 2.2 виконувати при введенні гаубиці в експлуатацію після капітального ремонту, після тривалого або короткотимчасового зберігання, при вступі гаубиці на озброєння частини, при проведенні технічних обслуговувань і у випадку як що помiтили течу або значне винесення рідини при стрільбі.

2.5. Для визначення тиску в накатнику необхідно:

а) надати стволу гармати кут зниження 3-5°;

б) вигвинтити ключем А52840-65 кришку 55;

в) вигвинтити ключем А72930-53 на 1/4 оберти замочний вентиль 59, випустити рідину гідравлічного замку і загвинтити вентиль;

г) угвинтити трійник; з одного відростка його вигвинтити пробку і на її місце угвинтити манометр;

д) ключем А72930-53 обережно вигвинтити на один оберт вентиль і по відхиленню стрілки манометра визначити тиск після чого загвинтити вентиль. Тиск в накатнику має бути 46.2 кгс/см2.

Якщо тиск буде менше за вказаний, то треба додати в накатника повітря, для чого :

вигвинтити з другого відростка трійника пробку і приєднати до трійника шланг легко-гідравлічного насоса;

встановити кран легко-гідравлічного насоса в положение ПОВІТРЯ, відгвинтити на два-три оберти вентиль і накачати повітря до тиску 46.2 кгс/см2;

- загвинтити вентиль і вигвинтити трійник з манометром;

- зробити гідравлічний замок повітря в накатнику, для чого надати стволу гаубиці, кут підвищення 10-15°; відгвинтити на 1/4 оберти замочний вентиль і потім коли з’явиться рідини в гнізді трійника загвинтити замочний вентиль повністю.

Якщо тиск в накатнику буде більше за нормальний, то необхiдно випустити зайве повітря, для чого : не знімаючи трійник з манометром, вигвинтити на декілька обертів вентиль; вигвинчуючи пробку трійника і спостерігаючи по відхиленню стрілки манометра за падінням тиску, випустити частину повiтря; після того, як тиск повітря в циліндрі накатника буде доведено до нормального, загвинтити вентиль, вигвинтити трійник з манометром і зробити гідравлічний замок повітря після чого загвинтити кришки 58 (рис. 19).

При визначенні кількості рідини і тиску в накатнику потрібно користуватися справним манометром, який повинен періодично перевірятися по еталонному манометру.

Тиск в накатнику перевіряти перед кожною стрільбою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]