Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бурова установка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
128.14 Кб
Скачать

9.1 Спуско-підйомні операції

Спуско-підйомні операції включають процес спуску бурильної колони в свердловину і піднесення її зі свердловини. Бурильну колону з свердловини часто піднімають для заміни долота або перед спуском обсадної колони після досягнення необхідної глибини. Спуск всієї бурильної колони здійснюють після заміни долота або при розширенні стовбура і промиванні її буровим розчином.

На (рис. 1.9) представлена ​​схема послідовності операцій при підйомі інструменту зі свердловини. Процес починається з підняття робочої труби над ротором, установки клинів і відгвинчування провідної труби і вертлюга з верхнього з'єднання бурильної колони і їх встановлення в шурф під провідну трубу.

Бурильні труби з допомогою елеватора й лебідки піднімають над підлогою вишки. Елеватори для підйому бурильних, обсадних і насосно-компресорних труб (НКТ) представлені на( рис. 1.10) а, б, в відповідно. Елеватор є пристроєм типу хомута, яке замикається на трубі, що дозволяє піднімати бурильну колону з свердловини.

Рис 1 9 Схема послідовності підйомних операцій [2] -

1 - шурф під двухтрубку, 2 - палець, 3 - сталева балка, 4 - піл для верхового робочого.

Бурильну колону зазвичай витягають комплектом з трьох труб (свічка бурильних труб). Свічку бурильних труб (довжиною близько 28 м) піднімають над ротором і розкріплють в замку машинними ключами і пневмо-розкріплювачем або за допомогою зворотного обертання ротора. Верхню частину свічки приймає верхової робочий, розташований на полу, де він звільняє свічку з елеватора. Потім верхню частину свічки направляють за спеціально призначений для цього палець, встановлений на рамі для свічок (свічнику). До цього робітник, який працює у ротора, подає кінець свічки до свічник (майданчику на підлозі вишки), який розташований під полами верхового робітника. Вільні елеватори потім опускають і закріплюють на що залишилася бурильної колоні, клини для захоплення прибирають з ротора і наступну свічку бурильних труб витягують із свердловини. Цей процес продовжується до тих пір, поки вся бурильна колона не буде піднята зі свердловини і встановлена ​​в бурової вишки. При спуску послідовність та ж, що і при підйомі, але в зворотному порядку, тобто трубу піднімають з підсвічники з допомогою елеватора. К. НБК, що включає долото і УБТ, спускають в свердловину в першу чергу.

Коли свердловина пробурена, випробувана і закінчена, свічки бурильних труб розбирають на окремі труби для пересування на нову бурову.

Рис 1.10 Елеватори для труб

Висновок

Проглянувши та засвоївши дану інформацію,можна зробити висновок що, бурові установки характеризуються: глибиною і діаметрами бурінь свердловин, вантажопідйомністю, потужністю двигунів та ін. Бурова установка оснащується контрольно-вимірювальною апаратурою, що забезпечує безперервний контроль за режимом буріння (осьове навантаження на породоруйнуючий інструмент та частота його обертання, швидкість буріння, кількість і тиск промивального агента, що подається в свердловину).

Використана література

1. Колчерин В.Г., Плешков П.П. «Бурові установки с регулюючим приводом: Посібник». – М.: Недра, 1995. – 175 с.: ил.

2. Колчерин В.Г., Султанов Б.З., Шварев А.А., Крист М.О. «Сооружение и оборудование для бурения скважин: Справочное пособие». – М.: Недра, 1992. – 231 с.: ил.

15