Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бурова установка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
128.14 Кб
Скачать

7.Бурові насоси

Основний елемент бурового насоса являє собою поршень, який здійснює зворотно-поступальні переміщення в циліндрі і створює тиск для руху об'єму рідини. Бурові насоси зазвичай використовують для забезпечення циркуляції великої кількості бурового розчину (19 - 44 л / с) за бурильних трубах через насадки на долоті і назад на поверхню. Отже, насос повинен створювати тиск, достатній для подолання значних сил опору, і переміщати буровий розчин.

Застосовують насоси двох типів:

двоциліндрові насоси (дуплекс-насоси), які включають в себе два поршня подвійної дії (у цьому типі насоса поршень створює тиск одночасно при поступальному і зворотному ході);

трициліндрові насоси, до складу яких входять поршні одинарної дії (у цьому типі насоса поршень створює тиск тільки при поступальному ході).

Регулювати обсяг і тиск можна, змінюючи внутрішній діаметр циліндра (шляхом використання циліндрових втулок різних діаметрів) або розміри поршня.

7.1 Превентора (проти-викидні пристрої)

Газоводонафтопроявлення. - це небажане надходження потоку пластової рідини в свердловину, яке може (якщо їм не управляти) перейти в фонтанування свердловини.

Зазвичай превентора-це клапани, які можна закрити в будь-який момент при виявленні газоводонафтопроявлень.

Превентора бувають трьох видів:

універсальні превентора, які виготовлені так, щоб закритися на трубі будь-якого розміру і форми, спущеної в свердловину. Вони зазвичай закриваються, коли свердловині загрожує викид;

трубні плашки двох видів: з постійним і змінним діаметрами. Плашки з постійним діаметром призначені для бурильних труб одного типорозміру і можуть використовуватися під час буріння. Плашки змінного діаметру призначені для ущільнення різних типорозмірів труб;

глухі і зрізні плашки. Глухі плашки застосовують для закриття свердловини, в якій немає бурильної колони або обсадних труб. Зрізна плашка - різновид глухої плашки, яка може зрізати трубу і перекрити відкриту свердловину.

8.Буріння свердловини

Після того як встановлено, що існує потенційна нафтоносна структура, єдиний спосіб підтвердження наявності нафти - буріння свердловини. Практично ймовірність виявлення нафти в нерозвіданих районах становить 1: 9.

У районах, де багато рослинності та нестійка грунт, напрям (діаметром 762-1067 мм) вдавлюється агрегатом для забивання паль на глибину близько 30 м. Це необхідно для захисту поверхневих пластів від розмиву буровим розчином, що в результаті приводить до аварії на буровій. Нафтова свердловина зазвичай починається з буріння стовбура діаметром 393,7-914,4 мм і глибиною 60-100 м.

КНБК, необхідна для буріння свердловини великого діаметру на незначну глибину, зазвичай складається з УБТ і одного стабілізатора. Для більш глибоких свердловин потрібно більш жорстка КНБК з трьома стабілізаторами для буріння вертикального стовбура або для підтримання існуючого нахилу свердловини. Типова КНБК складається з долота, наддолотного стабілізатора, двох УБТ, стабілізатора, двох і трьох УБТ, стабілізатора, УБТ, товстостінних бурильних труб і бурильної колони до гирла свердловини.

Перша колона обсадних труб (з зовнішнім діаметром 339,7-361,99 мм) називається кондуктором і спускається, щоб забезпечити канал для бурового розчину і запобігти розмиву верхніх пластів.

Після того як кондуктор зацементований, на інший КНБК через кондуктор спускають долото меншого розміру і бурят новий ствол до необхідної глибини. Глибина залежить від геологічних умов і пластових тисків. Потім спускають і цементують наступну колону обсадних труб. Процес буріння свердловини і спуску обсадних труб продовжується до тих пір, поки не буде досягнута глибина залягання нафти або газу.

Остання колона називається експлуатаційної.

Типові розміри свердловини і обсадних труб для району експлуатації (тобто де виявлено нафту за результатами розвідувального буріння) наводяться в табл.

Необхідно відзначити, що використовуються і інші поєднання розмірів свердловини і обсадних труб, крім наведених у табл.