Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бурова установка.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
128.14 Кб
Скачать

3.Основний двигун приводу бурової установки

У сучасних бурових установках як основних енергопріводов використовують двигуни внутрішнього згоряння. Дизельне паливо - основне і легкодоступний сировину. На деяких бурових установках застосовують двигуни, що працюють на природному газі.

Число і габарити головних двигунів залежать від призначення та характеристик бурової установки. У бурових установках для неглибокого буріння (менше 1524 м) використовують два двигуни потужністю 373-746 кВт. Для глибокого буріння застосовують потужні бурові установки, які забезпечені трьома-чотирма двигунами, здатними розвивати потужність 2237 кВт.

Енергія до різних механізмів бурової установки передається механічним або електричним шляхом. При механічної передачі енергія від кожного двигуна передається в загальний вузол, званий трансмісією.

Трансмісія передає енергію лебідці і ротору через втулочно-роликову ланцюг і ланцюгові колеса. При механічної передачі енергії до бурових насосів застосовують великі приводні ремені. При електричної передачі енергії дизельні двигуни встановлюють на деякій відстані від бурової установки і використовують для приведення в дію потужних енергогенераторів.

Генератори виробляють електричний струм, який передається по проводах до електродвигунів, сполученим безпосередньо з лебідкою, ротором і буровим насосом.

Основна перевага дизельно-електричної системи полягає в тому, що вона виключає силову трансмісію. Крім того, із застосуванням дизельно-електричної системи шум двигунів віддалений від місця роботи бурової бригади.

4.Бурова вишка і підвишене заснування

Бурова вишка.-досить висока і міцна конструкція, що забезпечує спуск і підйом обладнання в свердловину. Крім того, вишка має робоче місце - піл для верхового робітника під час спуско-підйомних операцій.

Подвишечное підставу служить опорою для бурової вишки, лебідки та бурильної колони.

5.Обладнання для спуско - підйомних операції

Спуско-підйомне обладнання складається з лебідки, талевої системи та талевого каната. Лебідка - основний механізм бурової установки, що дозволяє піднімати важкі вантажі й опускати їх за допомогою дротяного канату, намотаного на * барабан. Крім того, з її допомогою бурильник, використовуючи котушки, згвинчував або розгвинчувати бурильні труби та інші сполуки.

Талева система включає два блоки: крон-блок і талевих блоків. Крон-блок - це нерухомий блок, що знаходиться у верхній частині вежі. Талевий блок переміщається вгору і вниз по вишці під час згвинчування-розгвинчування труб. Кожен блок має ряд шківів, через які проходить Талевий канат. Один кінець талевого каната, що виходить з крон-блока, прикріплений під підвишечною підставою до спеціального механізму кріплення (мертвий кінець), інший-намотаний на барабан лебідки.

Використання каната довжиною в кілька разів більше, ніж одна струна, дає виграш у вантажопідйомності.

Після декількох спуско-підйомних операцій Талевий канат перетягують, тобто його знімають, відсікають близько Емі подають в роботу нову частину. Таким чином, одна і та ж частина каната не залишається в інтервалах високих напруг.

Талевий канат представляє собою потужний дротяний трос, що використовується при бурінні і закінчування свердловини для підйому або спуску бурового устаткування масою кілька десятків тонн.