Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dod_do_nak_62_standart.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
316.93 Кб
Скачать

6 Оформлення рисунків

6.1 Усі графічні матеріали (ескізи, діаграми, графіки, схеми, рисунки, креслення, фотознімки тощо)повинні мати однаковий напис “Рисунок”.

Рисунки треба розміщувати в документі безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі рисунки мають бути посилання в тексті.

6.2 Рисунки, розміщені в тексті мають відповідати вимогам стандартів Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) і Єдиної системи програмної документації (ЄСПД).

Фотознімки, розміром менші від формату А4, мають бути наклеєні на аркуш білого паперу формату А4 або на форму 9а ГОСТ 2.106.

6.3 Рисунки треба нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, крім додатків. Номер рисунка складається з номера розділу і порядкового номера рисунка в цьому розділі, відокремлених крапкою.

Приклад

Рисунок 3.2

Рисунок 2.4

Якщо рисунок один, то позначається “Рисунок 1”.

Дозволяється нумерація рисунків наскрізна, за винятком додатків.

6.4 Рисунки кожного додатка мають окрему нумерацію, що складається з літери позначення додатка та порядкового номера рисунка в цьому додатку, відокремлених крапкою.

Приклад

Рисунок А.3

6.5 Рисунки можуть мати назву, яка повинна відображати його зміст, бути конкретною і стислою.

Назву рисунка зпишуть з великої літери і розташовують під ним.

Приклад

Рисунок 3.1- Схема розміщення

При потребі пояснювальні дані до рисунка подають безпосередньо після графічного матеріалу перед назвою рисунка.

Приклад наведено на рисунку 21

1,2  проміжні перетворювачі; 3  різницевий пристрій;

4  блок перетворення; 5  монітор.

Рисунок 21– Узагальнена структурна схема ротаційних віскозиметрів

6.6 Рисунок виконують на одній сторінці. Якщо він не вміщується на одній сторінці, можна переносити на інші сторінки, розташовуючи назву рисунка на першій сторінці, пояснювальні дані – на кожній сторінці, і під ними позначають :

Рисунок________, аркуш________

номер номер

6.7 При посиланні в тексті на окремі елементи деталей (отвори, пази, канавки тощо) їх позначають великими літерами української абетки. Вказані дані наносять на рисунках згідно з ГОСТ 2.109.

6.8 На електричних схемах, що наводяться в документі, коло кожного елемента вказують його позиційне позначення, встановлене відповідними стандартами, та за необхідності номінальне значення величини.

7 Вимоги до додатків

7.1 Матеріал, що доповнює або унаочнює текст документа, дозволено розміщувати в додатках. Додатки, як правило, виконують на листах формату А4, дозволяється оформляти додатки на листах формату А3 за ГОСТ 2.301

Наприклад, у додатках можна розміщувати рисунки, таблиці великого формату, розрахунки, опис апаратури та приладів, опис алгоритмів і програм задач, які розв’язують на обчислювачах (комп’ютерах), специфікації, технологічні процеси, перелік елементів тощо. Додатки оформлюють як продовження документа.

7.2 Додатки можуть мати такий статус:

- обов’язковий;

- довідковий.

В обов’язковому додатку подають детальний виклад окремих положень документа, щоб уникнути переобтяження основного тексту. У довідковому додатку наводять відомості, які унаочнюють положення документа або які містять довідкові відомості.

7.3 Додатки позначають великими літерами української абетки, починаючи з А, за винятком Г’, Є, 3, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, “Додаток В”.

Дозволено позначати додатки літерами латинської абетки, за винятком літер І та О.

У разі повного використання літер української і латинської абеток дозволено позначати додатки арабськими цифрами.

Якщо в документі один додаток, його позначають “Додаток А”.

7.4 Кожен додаток повинен мати назву, яку записують симетрично відносно тексту з великої літери окремим рядком.

7.5 Кожний додаток треба починати з нової сторінки із зазначенням зверху посередині сторінки слова “Додаток” і його позначення, а під ним в дужках статус додатка.

7.6 Текст кожного додатка можна поділити на розділи, підрозділи, пункти, підпункти.

У додатках розділи, підрозділи, пункти, підпункти, рисунки, таблиці та формули нумерують у межах кожного додатка. Перед номерами ставлять літерне позначення цього додатка.

Сторінки, на яких розміщено додатки, мають наскрізну для усього документа нумерацію.

7.7 У тексті документа на всі додатки повинні бути посилання. Статус додатка у посиланні та в «3місті» не зазначають. Додатки розташовують у порядку посилання на них у тексті документа.

7.8 Всі додатки повинні бути перераховані в “Змісті” із зазначенням їх номерів та назв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]