Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електричні машини.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать
  1. Запуск синхронних двигунів.

Д ля пуску синхронного двигуна приходиться застосовувати спеціальні способи, суть полягає у тому, що при по попередньому приведення ротора в обертання до синхронної або близької до частоти, при якій між статором встановлюється стійкий магнітний зв’язок.

,

Найбільший навантажувальний момент, при якому ротор синхронного двигуна ще втягується називається моментом входу двигуна в синхронізацію

  1. Робочі характеристики синхронного двигуна.

Робочі характеристики синхронного двигуна являють собою залежність частоти обертання ротора , споживаної потужності , корисного моменту , коефіцієнта потужності і струму в обмотці статора від корисної потужності двигуна . Частота обертання ротора завжди рівна синхронній частоті , тому графік має вигляд прямої, паралельної осі абсцис. Корисний момент на валу синхронного двигуна . Так як робочі характеристики знімають при умові , то графік має вигляд прямої, яка виходить з початку координат. Потужність на вході двигуна . З ростом навантаження на валу двигуна збільшуються також і втрати , тому споживана потужність росте скоріше корисної потужності і графік має дещо криволінійний вигляд.

Вигляд графіка залежить від виду настройки струму збудження: якщо в режимі х.х. струм збудження встановлений такий, що , то з ростом навантаження коефіцієнт потужності знижується, якщо ж встановити при номінальному навантаженні , то при недовантаженні двигун буде забирати з мережі реактивний випереджаючий струм, а при перенавантаженні – відставаючий. Зазвичай встановлюють струм збудження таким , щоб при середньому навантажені. В цьому випадку коефіцієнт потужності в усьому діапазоні навантажень залишається достатньо великим.

  1. Способи збудження машин постійного струму.

Синхронні машини – це без колекторні машини змінного струму, швидкість обертання ротора якого залежить від величини і гармоніки напруги статора.

Швидкість обертання статора є оберненими і можуть працювати як генераторами так і двигунами.

Способи збудження:

1. Електромагнітне, суть якого полягає, в тому, що на полюсах ротора розміщують обмотку збудження

1.1 контактне – присутність щитково – колекторної групи

1.2 безконтактне – синхронний генератор не має контактних кілець на роторі

2. Спосіб самозбудження. Принцип – початкове збудження генератора відбувається за рахунок залишкового магнетизму магнітопровода машини.

  1. Характеристики генератора постійного струму незалежного збудження.

1. Характеристика холостого ходу

; ,

2. Зовнішня характеристика

, ,

3. Регулювальна характеристика

, ,

4. Характеристика навантаження

, ,