Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електричні машини.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать
  1. Класифікація трансформаторів.

Трансформатор – електронний, статичний апарат змінного струму, призначений для перетворення струму і напруг одних величин в струми і напруги інших величин при сталій частоті.

В залежності від призначення трансформатори поділяються на :

-трансформатори загального призначення

-трансформатори спеціального призначення

-вимірювальні трасформатори струму і напруги

Силові трансформатори загального призначення застосовуються в лініях передачі і роз приділення електроенергії, а також в різних електроустановках для отримання необхідної напруги . Трансформатори спеціального призначення характеризують різноманіттям робочих властивостей і конструктивного виконання. До них відносять пічні і зварювальні трансформатори, випробувальні і вимірювальні трансформатори.

Трансформатори по кількості фаз поділяються на однофазні і трифазні.

Однофазні трансформатори широко використовують в автоматиці, телемеханіці та електропобутових пристроях. До спеціальних трансформаторів належать перетворювальні, технологічні і вимірювальні. В основному трансформатори складають з двох або більше обмоток, розташованих на феромагнітному осерді. Первинна обмотка переворює електричну енергію в магнітну, вторинна магнітну в електричну.

По будові магнітопроводу вони поділяються на стержневі, броневі, бронестержневі, тореїдальні.

  1. Принцип роботи однофазного трансформатора.

Найпростіший трансформатор складається з магніто проводу (осердя), виконаного із феромагнітного матеріалу і двох обмоток, розміщених на стержні магніто проводу. Одні із обмоток проводу, яку називають первинною, приєднана до джерела змінного струму Г на напругу . До другої обмотки, яка називається вторинною, підключений споживач . Первинна і вторинна обмотки трансформатора не мають електричного зв’язку одна з другою , і потужність із одної обмотки в іншу передається електромагнітним шляхом. Магніто провід на якому розміщені ці обмотки, служить для підсилення індуктивного зв’язку між обмотками.

Дія трансформатора заснована на явищі електромагнітної індукції. При підключення певинної обмотки до джерела змінного струму в витках цієї обмотки протікає змінний струм , який створює в магніто проводі змінний магнітний потік Ф . Замикаючись в магніто проводі, цей струм зчіплюється з обома обмотками (первинною і вторинною) і індукує в них ЕРС :

В первинній обмотці ЕРС самоіндукції :

В вторинній обмотці ЕРС взаємоіндукції :

Де і - число витків в первинній і вторинній обмотках трансформатора.

При підключенні напруги до виводів вторинної обмотки трансформатора під дією ЕРС в ланцюгу цієї обмотки виникає струм , а на виводах вторинної обмотки встановлюється напруга . В повишаючих трансформаторах менше .

  1. Рівняння напруг та струмів однофазного трансформатора.

Рівняння струмів:

- рівняння магніторушійних сил або рівняння струмів

Рівняння напруг трансформатора: