Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електричні машини.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать
  1. Векторна діаграма роботи однофазного трансформатора при активно-індуктивному навантаженні.

Векторна діграма при активно-індуктивному навантаженні

  1. Дослідження режимів к.З. Та х.Х. Трифазного трансформатора.

Режим холостого ходу - це такий режим, коли вторинна обмотка трансформатора є розімкнена.

В цьому випадку рівняння напруг і струмів мають вигляд:

Так як корисна потужність при роботі трансформатора вхолосту дорівнює нулю, то потужність на вході трансформатора в режимі х.х. витрачається на магнітні втрати в магніто проводі (втрати на перемагнічування магнітопровода і вихрові струми) та електричні втрати в міді (втрати на нагрів обмотки при проходженні по ній струму) однієї лише первинної обмотки. Однак через невелику значення струму , який зазвичай не перевищує 2-10% від електричними втратами можна знехтувати і вважати, що вся потужність х.х. являє собою потужність магнітних втрат в сталі магнітопровода. Тому магнітні втрати в трансформаторі прийнято називати втратами холостого ходу.

Коротке замикання трансформатора - це такий режим, коли вторинна обмотка замкнута накоротко , при цьому вторинна напруга ( ). В умовах експлуатації, коли до трансформатора підведено номінальну напругу , коротке замикання є аварійним режимом і являє собою велику небезпеку для трансформатора.

Напруга короткого замикання – це така напруга на первинній обвитці , коли на замороченій вторинній обвиті протікає струм вторинної замороченої обвитки. Номінальні струми і напруги вторинної обвитки обраховують обраховують в режимі холостого ходу.

  1. Схеми з’єднання обвиток трифазних трансформаторів.

З’єднання первинних і вторинних обмоток трифазних трансформаторів може бути однаковим, коли обидві обмотки з’єднуються зіркою або трикутником, і змішаним – при з’єднанні однієї обмотки зіркою, а іншої – трикутником.

Залежно від того, як здійснюється з’єднання між обмотками – початками або кінцями їх – і в якій послідовності, теоретично можна одержати велику кількість різних схем або груп з’єднань обмоток трифазних трансформаторів і векторних діаграм їхніх напруг. Однак таке довільне й різноманітне утворення схем істотно ускладнило б використання трифазних трансформаторів в експлуатації. Тому з метою уніфікації виробництва й зручності застосування цих трансформаторів на практиці ДСТУ обмежило число можливих груп з’єднання обмоток трифазних трансформаторів. Для умовної позначки груп з’єднання обмоток трифазних трансформаторів прийняті наступні знаки залежно від кутового зсуву векторів е.р.с. первинної і вторинної обмоток однієї і тієї ж фази. Так, наприклад, перша група однакового з’єднання обмоток трансформатора за схемою зірка – зірка позначається умовним знаком Y/Y. Це означає, що вектори лінійних е.р.с. первинної й вторинної обмоток збігаються по фазі. Друга група змішаного з’єднання обмоток за схемою зірка трикутних позначається Y/ -11, у якому число 11 указує кутове відставання на 330 градусів вторинної лінійної е.р.с. від первинної, отримане множенням цього числа на 30 градусів(кутовий зсув прийнятий за 1).

Рисунок 1. Схеми з’єднання обмоток трансформатора.