Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina_II.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Економічна додана вартість (eva) та додана вартість грошового потоку (cva).

Економічна додана вартіть (Economic Value Аdded). З усіх існуючих показників, призначених для оцінки процесу створення вартості компанії, EVA найвідоміший та най розповсюджений. Причиною тому є те, що даний показник сполучає простоту розрахунку та можливість визначення вартості компанії, а також дозволяє оцінювати ефективність як підприємства в цілому, так і окремих його підрозділів. EVA є індикатором якості управлінських рішень: постійна позитивна величина цього показника свідчить про збільшення вартості компанії, тоді як від’ємна – про її зниження.

Досить часто аналіз, заснований на показнику EVA, розглядається як альтернатива традиційному NPV-аналізу. Це означає, що ефективність вкладення капіталу, розрахована на основі EVA, повинна співпадати з ефективністю, отриманою на основі NPV-аналізу.

EVA = NOPAT — WACC x Inv,

де NOPAT (net operational profit after tax) — чистий операційний прибуток після сплати податків; WACC (weighted average cost of capital) — середньозважена вартість власного (equity) та залученого (debt) капіталу, %; Inv — інвестиції в основні, оборотні та інші активи.

Виходячи з наведеної вище формули розрахунку показника EVA, можна зробити висновки про можливі шляхи підвищення значення даного показника:

1.     Збільшення доходів, котрі генеруються вкладеними коштами. Даний результат може досягатися різноманітними шляхами – через управління витратами, підвищення ефективності бізнес-процесів за допомогою реінжинірингу і т.і.

2.     Шляхом розширення, тобто інвестування коштів у проекти, рентабельність яких перевищує витрати на капітал, залучений в реалізацію такого проекту.

3.     Підвищення ефективності управління активами – продаж непрофільних, збиткових активів, скорочення термінів оборотності дебіторської заборгованості, запасів і т.і.

4.     Управління структурою капіталу.

(CVA). Часто даний показник також називається Residual Cash Flow (RCF). Останнім часом все більше спеціалістів віддають перевагу саме даному критерію створення вартості, так як:

-                     в якості віддачі від інвестиційного капіталу використовується потоковий показник – грошові потоки (cash flows);

-                     в явному виді, на відміну від показника CFROI, враховуються витрати на залучення та обслуговування капіталу із різних джерел, тобто середньозважена ціна капіталу.

В основі даного показника лежить концепція остаточного доходу (residual income) та формула його розрахунку має такий вигляд:

RCF=AOCF-WACC*TA, де

AOCF (Adjusted Operating Cash Flows) – скорегований операційний грошовий потік;

WACC – середньозважена ціна капіталу;

TA – сумарні скореговані активи.

Корегування, які вносяться при розрахунку вказаних величин, аналогічні тим, що розглядалися при визначенні EVA.

В силу того, що кожний розглянутий показник має свої обмеження та недоліки, а також, тому що сфера вартісних показників - відносно нова галузь знань, деякі автори пропонують комбіноване використання деяких показників при оцінці процесу створення вартості. Такий підхід не буде оптимальним, так як ефективність системи VBM може бути досягнута лише при підпорядкуванні всіх вагомих управлінських рішень єдиній меті, що передбачає існування єдиного критерію, на основі якого створюється й оцінка ефективності, й система мотивації. Тому в кожному випадку менеджмент підприємства повинен вибирати відповідний вартісний показник, виходячи з міркувань оперативності, вигід і затрат, пов’язаних з отриманням інформації, необхідної для його розрахунку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]