Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina_II.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать
  1. Звіт про власний капітал підприємства.

Метою складання звіту про ВК є розкриття і аналіз інформації щодо змін у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Звіт про ВК складається на підставі балансу, звіту про фін. результати, а також аналітичних даних до відповідних облікових регістрів.

Показники залишку по окремих статтях ВК на початок періоду переносяться з відповідної графи балансу підп-ва. Далі по вертикалі відображаються операції, які можуть призвести до змін у ВК. На перетині відповідних вертикальних рядків і горизонтальних граф відображаються дані, що характеризують вплив тих чи інших операцій на стан позицій ВК.  Скоригований залишок містить інф-цію про позиції ВК з урахуванням можливих коригувань (внаслідок змін в обліковій політиці, виправлення помилок при складанні звітів у попередніх періодах та ін. змін).

У звіті про ВК відображаються зміни в рез-ті переоцінки необоротних активів, зокрема уцінки чи дооцінки немат.активів, основних засобів, незавершеного буд-ва.

Важливим чинником, який впливає на величину ВК підп-ва, є обсяг чистого прибутку та порядок його використання у звіт році (інф-ція міститься у звіті про фін. рез-ти та в рішенні зборів власників підп-ва щодо порядку викор-ня прибутку). Прибуток може спрямовуватись на: -виплату дивідендів; -збільшення статутного капіталу; -відрахування до резервного капіталу.

Наступний блок операцій – внески учасників, які можуть спрямовуватись на: -поповнення статутного чи пайового к-лу; -збільшення додатково вкладеного чи ін к-лу; -погашення заборг-ті учасників щодо внесків до статут., пайового, додатково вкладеного та ін к-лу.

Ще один блок операцій, які відображ-ся в звіті про ВК – операції, рез-том яких є вилучення к-лу: -вилучення частки в к-лі; -викуп акцій; -анулювання викуплених акцій; -перепродаж раніше викуплених акцій; -зменшення номінальної вартості акцій.

До інших змін у к-лі відносять: -зменш-ня стат., пайового, додатк. к-лу, нерозпод. прибутку у зв¢язку із списанням невідшкодованих збитків; -збільш-ня додатк. к-лу внаслідок безоплатного отримання необоротних активів.

Заг. сума змін ВК визначається підсумуванням і відніманням річних оборотів за всіма позиціями ВК. Залишок ВК на кінець року визначається: {залишок к-лу на початок року} + {збільш-ня к-лу протягом звіт. п-ду} – {зменш-ня к-лу протягом звіт. п-ду}.

Якщо залишки по балансу збігаються з даними у звіті про ВК, то звітність складена правильно.

  1. Забезпечення наступних витрат і платежів як внутрішнє джерело фінансування підприємств.

Забезп-ня наступ. витрат і платежів відбиваються в 2-му розділі пасиву балансу. Вони включають: 1)нараховані в звіт п-ді майб. витрати і платежі, які розрах-ся за очікуваним прогнозом; 2)залишки коштів цільового фін-ня.

Забезп-ня створ-ся при виникненні внаслідок минулих подій зобов¢язання, погашення якого ймовірно призведе до зменшення рес-сів, що втілюють в собі економічні вигоди, та його оцінка може бути розрахунково визначена.  Забезп-ня викор-ся лише на покриття цільових витрат. Забороняється створювати забезп-ня з метою покриття можливих збитків.

Фін-ня підп-ва за рахунок створених резервів можливе завдяки інтервалу між часом їх форм-ня і викор-ня. Залежно від цього визначають можливий строк викор-ня їх як дж-ла фін-ня.

Забезп-ня наступ. витрат і платежів можна розглядати як один із інструментів прихованого самофін-ня. За своїми хар-ками забезп-ня можна трактувати як позичковий к-л підп-ва з невизначеними строками та сумами погашення.

Осн. види забезп-нь:  -забезп-ня виплат персоналу; -додаткове пенсійне забезп-ня; -виконання гарантійних зобов¢язань; -реструктуризація; -виконання зобов¢язань за ризиковими контрактами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]