Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!економічна ефективність вирощування гарбузі...doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Баштанних залежно від віку споживачів

Середня частота купівлі сушених баштанних становить близько 12 пачок на дного постійного покупця на рік. А ключовим мотивом, під дією якого люди купують сушені продукти, є не багатство на вітаміни (23%) в зимовий період, як вважалося раніше, а швидкість і легкість приготування (47%) (рис.6) Український ринок сушених плодів зберігає високі темпи зростання — близько 30% на рік, що пов’язано зі збільшенням споживчого попиту. Останній зумовлений кількома причинами, основні з них: зростає платоспроможність населення; розвивається прагнення до здорового харчування.

Попит на сушені баштанні зазнає значних сезонних коливань — улітку він знижується в 2-3 рази. На зимові та перші весняні місяці припадає пік продажів: у березні-квітні (позначається брак і дорожнеча свіжих овочів на прилавках), потім відбувається значне зниження в серпні-вересні (новий урожай свіжих овочів), із жовтня знову зростає попит.

Рис. 6 Основні мотиви при купівлі сушених баштанних

Асортимент сушених продуктів нині є неглибоким і вузьким. Традиційна недовіра до продуктів швидкого приготування поступово відходить у минуле. Споживач став більше обізнаним і вже знає, що в сухих продуктах більше вітамінів і мінеральних речовин, ніж у консервованих або навіть свіжих, які зберігаються у міжсезоння в сховищах (навіть із регульованим газовим середовищем), адже саме повітря діє згубно на вітаміни. До збережених тенденцій варто віднести також істотні сезонні коливання ціни на баштану продукцію. Взимку, наприклад, ціна на кавуни та дині у 10-12 разів вища ніж улітку. Ситуація ускладнюється, насамперед, надзвичайно низькою пропозицією, що зумовлено відсутністю в Україні своїх високотехнологічних виробництв, належних умов зберігання готової продукції, а також труднощами, пов'язаними з реалізацією. Поступовий перехід споживачів свіжих баштанних із ринків у супермаркети веде до конкуренції між торговими мережами. І ця конкуренція надалі тільки посилюватиметься, диктуючи виробникам і оптовикам свої вимоги до якості продукції, її оформлення і стабільності постачання.

Висновки і пропозиції

Сільське господарство є галуззю матеріального виробництва, що виробляє сировину, продукти рослинного і тваринного походження, що, у свою чергу, є продовольством для населення і сировиною для промисловості. Особливу роль у сільському господарстві грає фактор часу.

У зв'язку із сезонністю виробництва продукція рослинництва надходить протягом року нерівномірно. Через це на кінець року утворюється незавершене виробництво. До нього відносяться витрати на посів озимих зернових культур, підняття зябу, заготівля органічних добрив, посів багаторічних трав та ін., тому фактичну собівартість продукції рослинництва обчислюють не щомісяця, а тільки наприкінці року.

При вирішенні питання про те, скільки і яку продукцію вирощувати, слід виходити з особливостей природно-кліматичних умов знаходження площ земельних ділянок, урожайності окремих культурах і визначення «ринкової ніші» для певного виду товару.

В курсовому проекті комплексно розглянуто агротехнологію та організацію виробництва по вирощуванню баштанних культур на прикладі гарбуза і запропоновано можливі шлях збуту з економічним обґрунтуванням на прикладі ДП «ДАФ ім.. Солодухіна», що знаходиться на Херсонщині. Відстань від центрального офісу до м. Нової Каховка 12 км., до обласного центру м. Херсону - 80 км. До найближчої залізничної станції для вантажних перевезень - 15 км.

Структура управління підприємства ґрунтується на методах господарювання. Серед факторів, які позитивно впливають на підвищення ефективності господарювання, важливе місце займає правильно визначена структура управління та посадові обов'язки кожного керівника, спеціаліста або службовця.

На території господарства розташовані 4 населених пункти, в яких проживає понад 10 тисяч чоловік, в тому числі 3400 чоловік и працездатних, що дає можливість укрупнювати потенціал у виробництві нової товарної продукції на фірмі.

Особливістю історичного розвитку сільського господарства в ДП „ДАФ ім. Солодухіна" є ріст вкладень засобів виробництва і праці на одиницю використаної земельної площі з метою збільшення обсягів сільськогосподарської продукції, підвищення її якості і доходності.

Спеціалізація підприємства характеризується тими галузями та продуктами, частка яких в структурі товарної продукції найбільша. В ДП "ДАФ ім. Солодухіна" у 2008 р. високу питому вагу у загальній виручці становить продукція рослинництва - 98,3 %, у тому числі плоди - 44%, баштаннні - 39 % та томати - 17 %. Отже, основним напрямком господарської діяльності підприємства є вирощування баштанних, садівничої продукції, овочів, додатковим є вирощування зернових культур.

Кліматичні умови ДП «ДАФ ім. Солодухіна» характерні для півдня України. Вони характеризуються короткою весною, порівняно довгим, сухим літом і м'якою, з частими відлигами зимою. При вирощуванні гарбуза треба відмітити, що росте він практично на будь-якому грунті з достатньою кількістю поживних речовин. Практично немає різниці між освітленими і затіненими ділянками - гарбуз росте однаково добре.

Отже пропоноване вирощування гарбуза цілком підходить для даного підприємства, тим паче, що 10 років тому фірма займалася вирощуванням і переробкою даного виду продукції.

Мережею збуту плодів можуть бути приватні підприємці, які в подальшому постачають цю продукцію на ринки України та здійснюють експорт (причому відбувається відвантаження в тару покупця на умовах франко-склад, що мінімізує витрати на реалізацію) та великі переробнв підприємства, що вже співпрацюють з фірмою. Попит в цьому сегменті ринку зростає з кожним роком, тому в подальшому це направлення збуту буде одним із пріоритетних. На підприємстві відділом маркетингу та реалізації сформований стабільний перелік клієнтів. Для приваблювання цієї категорії покупців у ДП "ДАФ ім. Солодухіна" розроблена чітка стратегія поліпшення їх обслуговування: робота у вихідні дні та вечірній час, пакування продукції, гнучка система формування ціни та ін. Реалізація продукції для подальшої переробки базується на роботі зі стратегічними клієнтами.

Підводячи підсумки, можна сказати, що мета курсової роботи досягнута і завдання виконано. Підприємству пропонується і далі вирощувати дану культуру, застосовуючи передові технології та оптимізуючи витрати на виробництво, з подальшим збільшенням площ посіву і переробкою насіння на гарбузове масло, адже інвестування у сферу торгівлі саме цим видом продукції сьогодні є досить вигідним при наявності потужної виробничої бази, яку має ДП «ДАФ ім.. Солодухіна».