Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!економічна ефективність вирощування гарбузі...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Шляхи підвищення ефективності виробництва баштанних

  1. Підвищення врожайності продукції рослинництва

Як підвищити врожайність. Окремі прийоми, звичайно ж, існують, але справжнього, надійного й стабільного результату можна домогтися тільки тоді, коли використовується весь агротехнічний арсенал, оскільки хитрощі ці придумані не як заміна, а як доповнення до загального комплексу догляду за рослинами й навіть ґрунтом. Якщо серйозні помилки були допущені на стадії підготовки насінь до посіву, догляду за розсадою, цвітіння й т.п., дрібними хитрощами їх виправити не вдасться. Перше, із чого треба починати, - це правильний підбор сортів (про яке вже було викладено вище).

Якщо сорт сам по собі неврожайний або кліматичні умови вашої ділянки для його вирощування несприятливі, гарного врожаю ви навряд чи дочекаєтеся. Важливим є і якість насінь, добірних насінних бульб або іншого посадкового матеріалу. Адже не зрячи говорять: "Від поганого насіння не чекай доброго плем'я". Але навіть якщо сорт урожайний і підібраний правильно, закладені в ньому можливості треба ще реалізувати. Способи підвищення врожайності культур. Вести культуру зі змістом - значить піклуватися про врожай на всіх щаблях росту й розвитку рослини. Основи майбутнього гарного врожаю заставляються з моменту осінньої обробки ґрунту в городі-саду або підготовки теплиці.

На цій стадії знищується частина шкідників, заставляються багато добрив, поліпшується ґрунт. Дуже важливо вибрати для тієї або іншої культури правильне, найбільш підходяще для неї місце й не менш важливо дотримувати сівозміни. Тривале (кілька років підряд) оброблення однієї й тієї ж культури на тому самому місці знижує її врожайність. Це відбувається в результаті однобічного виснаження ґрунту через втрату конкретних живильних речовин. Крім того, у даному місці відбувається нагромадження специфічних для тієї або іншої культури збудників хвороб (особливо це важливо при вирощуванні різних капустяних і представників сімейства пасльонових, таких як томат і картопля). Щоб уникнути цього, обов'язково треба чергувати овочеві культури.

До речі, не варто саджати один за одним вслід не тільки ту ж саму культуру, але й рослини, що належать до одному з нею сімейству, необхідно враховувати, що після рослин з дрібно розташованою кореневою системою краще будуть рости рослини із глибокої кореневий системою, і навпаки. Після рослин, що вражаються певними хворобами й шкідниками, треба намагатися розмістити сорту іншої культури, які найбільш стійкі до них. Правильне зберігання насінь або іншого посадкового матеріалу теж внесе свій внесок у загальну скарбничку підвищення врожайності, однак ще відповідальніше треба поставитися до правильної передпосівної підготовки насінь, особливо коли мова йде про вимогливих, важких для вирощування культурах. Догляд за сходами не менш важливий. Чим вони будуть міцніше, тим врожайніше вийде рослина в остаточному підсумку. Якщо ж мова йде про плодові і ягідні культури, то заощаджувати зусилля й час можна коли завгодно, але тільки не при посадці саджанців, що знов-таки включає й підготовку ями із закладкою в неї добрив, і всього початкового періоду до їхнього остаточного вкорінення. Якщо в якийсь період і можна передохнути після інтенсивної праці, так це тоді, коли рослини вже підросли, але ще не зацвіли.

Хоча, природно, повністю забувати про неї теж не коштують: поливи, розпушування, підгодівлі й інші регулярні агротехнічні заходи потрібно проводити вчасно. Особливо це стосується поливів - якщо від пересихання постраждають коріння рослин, про врожай можна відразу забути. Іншими словами, головний шлях одержання гарного й здорового врожаю - строге дотримання агротехніки, а вже потім - дрібні придумки. Серед останніх, зокрема, виділяють такі: Полив газованої (насиченим вуглекислим газом) водою забезпечує підвищення врожайності картоплі (на 8%) і інших просапних культур. Зрозуміло, вода при цьому в жодному разі не повинна бути мінеральної, оскільки солі, що втримуються в ній, зіпсують ґрунт. Підгодівля томатів і огірків карбідом кальцію дозволяє підвищити їхня врожайність на 20-30%. Кращі врожаї після цього дають і інші овочі й плодові (відносно інших культур навести точні цифри складніше).

Норма витрати цієї речовини - 8,1 г/м2 при обробці розсади й 60- 80 кг/га для обробки ґрунту. Позакоренева підгодівля йодом як овочевих, так і плодово-ягідних культур підвищує їхня врожайність на 30-40%. Зокрема, під час проведення наукових експериментів дворазове обприскування винограду розчином йоду в концентрації 0,005% давало збільшення врожаю 13,9ц/га. Весняний полив слабким (ясно-рожевим) розчином перманганату калію (марганцівки) стимулює ріст кореневої системи й охороняє рослини від захворювань. У рамках передпосівної підготовки можна розмістити насіння між полюсами магніту (звичайні побутові магніти для цього недостатньо потужні).

Як стимулятор росту й розвитку рослин можна використовувати воду, отриману шляхом електролізу протягом часу, необхідного для одержання католита із рн 9,5-10,5, з наступним змішуванням її з усією або частиною отриманого при електролізі анолита. Для підвищення врожайності її можна використовувати як для замочування насінь, так і для поливу рослин. Помилитися із правильним розрахунком проміжку часу між посівом насінь і можливістю висадити розсаду у відкритий ґрунт можна й у тому випадку, якщо неухильно додержуватися рад... довідкової літератури (насіння висівали по календарі, без виправлення на місцеві кліматичні особливості). Трапляється таке й при посіві насінь нового сорту,__швидкість розвитку якого відрізняється від звичної. Так чи інакше, нерідко виникає ситуація, коли розсада вже дозріла для посадки, а підходящі температурні й погодні умови для її переселення у відкритий ґрунт ще не наступили. Якщо ця проблема застала городника зненацька, йому залишається тільки безсило розвести руками. Урятувати ситуацію можна лише в тому випадку, якщо розпізнати наближення неприємностей хоча б за тиждень-іншу, що, до речі, реальніше, ніж у момент посіву культур з повільним розвитком. Тоді й погоду на короткі строки пророчити легше, і зовнішній вигляд розсади може вказати на те, що прийшла настав час втрутитися в процес її розвитку й злегка його затримати. До речі, невелика затримка росту розсади практично завжди йде їй на користь, особливо, якщо при цьому рослинки почнуть розвиватися не вгору, а вшир. Чим нижче (зрозуміло, не на шкоду її загальної розвиненості, що визначається по кількості справжніх листів) і міцніше буде розсада, тим краще вона приживеться на постійному місці.