Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!!!!економічна ефективність вирощування гарбузі...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3. Економічна ефективність переробки баштанної продукції

Кожного сезону на полях України вирощують і збирають добрий урожай баштанних культур. Питання реалізації, зберігання і переробки, скорочення втрат виробництва, збереження товарного вигляду були й будуть актуальними для кожного товаровиробника та сільгосппереробника. Проблема збереження баштанної продукції є не менш важливою, ніж її виробництво. Вітчизняна статистика свідчить: втрати баштанних під час транспортування та зберігання досягають 10-20%, значна частка врожаю (близько 30%) залишається на полі.

Аналіз ринку баштанних культур свідчить, що у світі зростає попит на олію, виготовлену з насіння баштанних культур (кавун, диня, гарбуз), що зумовлено великою цілющою силою завдяки вмісту комплексу біологічно-активних речовин. В 100 г олії з насіння гарбуза міститься 53 мікро- і макроелементів. Комплекс вітамінів складається із вітамінів групи А, Е та F. Олія, виготовлена з насіння гарбуза, кавуна, дині, має гепатопротекторні, репаративні протизапальні, антисклеротичні, противиразкові й антигістамінні властивості, нормалізує діяльність передміхурової залози, стимулює фільтраційну і вивідну функцію печінки. Основним виробником гарбузової олії в Європі вважається Австрія. За останні два роки обсяги продажу так званого «Зеленого золота Штирії» (провінція Австрії) зросли на 30%. Виробництво олії з насіння гарбуза становить близько 1,5 млн. літрів. Приблизно 20% виробленого масла експортується до Німеччини. Перспективними цільовими ринками є також США та Японія. Враховуючи світовий досвід використання новітніх технологій в переробній промисловості, необхідно здійснити їхнє впровадження щодо баштанних культур. Загальновідомо, що Херсонщину в Україні та за її межами знають як регіон вирощування найкращої продукції баштанних культур. Саме Херсонщина є тією частиною Європи, де сконцентровані найбільш сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування біологічно повноцінного врожаю культур із родини гарбузових. Нині на території Херсонської області площі, зайняті під посівами гарбуза для виробництва товарного насіння, щорічно становлять майже 10-12 тис. га. Але одержаний урожай на рівні 3 тис. т насіння реалізовується за межі області та України як сировина до країн Європи й Азії. Тому необхідно створити комплексну, високорентабельну структуру з повним циклом послуг із глибокої переробки насіння баштанних культур для одержання високоякісної олії та додаткової сировини для переробної промисловості України і галузі кормовиробництва, де б передбачалося вирощування баштанних культур на насіння для фармацевтичних цілей, а як побічний продукт — одержувати комбінований силос (подрібнена маса плодів + солома) або сухі продукти (рис. 1, 2). Впровадження проекту по виробництву олії з насіння баштанних культур дасть змогу одержати понад 600 тис. літрів високоякісної гарбузової олії — як експортної наукоємної продукції, та додатково — понад 200 тис. т сировини для переробної промисловості й водночас поліпшити стан галузі кормовиробництва у регіоні. При освоєнні даного проекту буде одержано олії з насіння баштанних культур 637 тис. літрів (рис 1 та 2)

Рис. 2. Розроблена схема розподілу продукції галузі

Проект також дає можливість поліпшити стан галузі кормо виробництва у регіоні. Побічна продукція, яку одержують при вирощуванні баштанних культур на насіння (подрібнена маса плодів), — цінний інгредієнт для закладення комбінованого силосу, який є дешевим високопоживним кормом із підвищеним вмістом рослинного протеїну, вітамінів і мікроелементів. З 1 га таких посівів можливо мати 14,9 ц корм. од. Собівартість 1 т силосу становитиме 42,2 грн. а вартість 1 корм. од. — 1,23 грн.

Рис.3 Виробництво олії з насіння баштанних культур

Тому створення замкненого циклу, який відповідав би основним принципам екологічного й соціального ринкового господарства, має стати головною метою галузі баштанництва.

Проект може бути прийнятий до розгляду для наступного фінансування як вигідний і малоризиковий (рисунок 3).