Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ ІЗ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

4. База даних "уфд. Бібліотека"

Система "УФД. Бібліотека" використовує гнучку систему прав користувачів, що у залежності від введених імені користувача і паролю може або обмежити права доступу до лише функцій пошуку, друку і видачі книжок, або надати повний доступ з можливістю редагування та поповнення бази даних.

Людина, що прийшла у читальний зал і має на меті знайти якусь книжку у електронному каталозі, повинна виконати наступні дії:

  1. Запустити програму Library та увійти в систему під своїми іменем і паролем.

  2. Після перевірки пароля відкривається табличне вікно "Бібліотека", у якому за допомогою курсора вибираємо пункт меню "Форми/ Каталог".

  3. Щоб звірити документ на наявність в каталозі, натискаємо кнопку "Умови вибору". Вибираємо параметри пошуку - "назва документа" - "починається з" і набираємо перше слово з назви періодичного видання, натискаємо кнопку "OK".

  4. Далі дії користувача залежать від його початкової мети - друк, замовлення, видача, повернення і т.д.

Суть нашої практики полягала у заповненні бази даних електронної картотеки за допомогою програми Library, використовуючи облікові записи розширеного рівня доступу, з можливістю редагування бази даних, та виконання індивідуального завдання.

Припустимо, нам необхідно відшукати книгу по її картотечному номеру і у разі її відсутності у базі даних, занести її туди. Послідовність дій така:

1. Запустити програму і увійти в систему.

2. У головному вікні програми (мал. 1) натиснути на пункт меню «Форми», а потім «Каталог».

3. В полі пошуку вводимо номер каталожної картки (загальний вигляд такої картки на мал. 3) і в тому випадку, якщо книжка існує в базі даних, повторюємо знову п.3. У разі ж відсутності книжки переходимо до п.4.

4. Для того, щоб зареєструвати новий документ, вибираємо пункт меню "Документ/Зареєструвати...". Відкривається діалогова форма "Бібопис документа". Вибираємо вид документа і заповнюємо усі поля, згідно з інформацією на картці, (загальний вигляд вікна з полями для заповнення на мал. 2).

Висновок

Під час проходження обчислювальної практики я виконав вci заплановані завдання: ознайомився з історією, структурою, інформаційним ресурсом бібліотеки, з нормативними документами відділу інформаційних технологій та комп'ютерного забезпечення бібліотеки, вивчив та проаналізував технічну документацію комп'ютерної техніки, ознайомився з базою даних "УФД. Бібліотека" та навчився працювати з її програмною частиною роботи з базою даних — Library. Працювавши над створенням електронного каталогу читального залу №2, я поповнив архів електронного каталогу новими книгами, кількість яких на завершення практики склала 541 примірник літератури.

Характеристика

Студент 2-го курсу 26 групи Оліяр Роман Володимирович проходив виробничу практику у науковій бібліотеці Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з 29.06.2011 по 12.07.2011 р. За час практики студент ознайомився зі складом і структурою університетської бібліотеки та принципами її роботи. Враховуючи спеціальність «інформатика», Оліяр Р. В. брав участь у створенні електронних каталогів бібліотеки, а саме читального залу №2, для чого детально вивчив і освоїв бібліотечну програму «УФД. Бібліотека». Робота практиканта полягала у переведенні карток алфавітного каталогу в електронний варіант.

За час практики Оліяр Р. В. зарекомендував себе здібним і старанним студентом. Він швидко вивчив програму та сумлінно працював. Зареєстрував в електронний каталог 541 примірник книг (437 назв видань), відредагував 435 назв книг.

Директор наукової бібліотеки В.С. Прокопчук

Зав. відділом інформаційних

технологій та комп’ютерного

забезпечення Д.В. Дмитрук

12.07.2011 р.