Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
28.5 Кб
Скачать

I. Навчальна робота

Я, Шаховал Віра Василівна проходила педагогічну практику в школі з 10.10 до 04.11.2011 року в Красилівській ЗОШ І – ІІІ ступенів Хмальницької області.

Під час практики відвідувала усі дні роботи за розкладом школи. Тематичний план уроків на період педагогічної практики був складений на основі календарного плану. Затверджуючи заздалегідь план-конспект кожного уроку проводила їх,відповідно до вимог певного типу уроку з максимальною кількістю наочності для активізації розумової діяльності учнів.

Кожного навчального дня проводилася перевірка зошитів де я мала можливість проаналізувати ,, прогалини ’’ . Досягнення та успішність записувала у щоденниках та журналах.

Підбирала й готувала дидактичний матеріал, наочні посібники, тексти задач, вправ. Хочу зазначити, що в Красилівській ЗОШ І – ІІІ ступенів має досить забезпечений книжковий фонд. Окрім літератури, яка знаходиться на руках у учнів, є доступ до допоміжної літератури: підручників, таблиць, художніх творів та ін. Старалася не забувати відмічати позитивне в роботі учня. Проводилася робота з невстигаючими учнями, які досить повільно пишуть на уроках української мови, тому на перерві їм доводилося додатково пояснювати правильність написання певної вправи. Диференційована та індивідуальна робота з учнями відбувалася під час перерви,коли учні хочуть ,,відкритися”, поскаржитися, розказати про все на світі.

На мою думку в мене є достатній рівень умінь та навичок викладати певні предметів в початковій школі. Хоча з першого погляду, здається, що потрібно більше теорії, а особливо практики для закріплення умінь та навичок вивченої теорії.

II. Виховна робота

Я була закріплена за 4-Б класом, класним керівником якого є Кмець Любов Петрівна, яка виявляє доброзичливість, терпіння, вимогливість, індивідуальний підхід до кожного учня.

Методика індивідуального виховного впливу залежить від індивідуальних особливостей учня і його психологічного стану. В кожному конкретному випадку Любов Петрівна створювала педагогічну ситуацію, яка б сприяла формуванню позитивних якостей чи усуненню негативних. Індивідуальний виховний вплив здійснювала через безпосередній вплив на особистість учня або через колектив. Ці способи взаємопов'язувала, взаємодоповнювала один з одним. Безпосередній виховний вплив на вихованця здійснювала наодинці з ним або в присутності учнів, батьків, педагогів.

17.10.2011 року я відвідала позакласний захід, проведений у 4-А класі, де мені випала роль журі.

У грі брали участь дві команди, кожна з яких мала назву й обрала собі капітана. По завданню першого конкурсу – привітання капітанам потрібно було представити команду, а потім команди змагалися: яка з них знає більше віршів, уміє краще добирати українські прислів’я, розгадувати загадки та кросворди, розв’язувати головоломки, збирати з окремих складів слова та співати пісню.

Переможців не було, незважаючи на те, що змагалися дівчатка й хлопчики. Команди дуже хотіли перемогти і не погоджувалися розділити нічию. На прохання дітей журі навіть запропонувало ще один додатковий конкурс: прощального побажання суперникам, але й тут обидві команди показали однакові результати, тому журі оголосило, що перемогла дружба. Гра мала свої недоліки, але мені здається, що учням вона сподобалась. Крім того, вона принесла велику користь, бо створила (хоч і штучно) учням таку комунікативну ситуацію, у якій діти вмотивовано спілкувалися.

Група продовженого дня є однією із форм виховання дітей. Ольга Василівна допомагає організувати найсприятливіші умови для їхнього відпочинку, навчання і виховання, поєднує навчально-виховну роботу в позаурочний час. Вона забезпечує, враховуючи вікові особливості, їхній розумовий, моральний, естетичний, фізичний, духовний розвиток, створює умови для організації продуктивної праці, відкриває можливості всебічного виявлення і розвитку індивідуальних здібностей, запитів та інтересів дітей. Успішна робота продовженого дня залежала від того, наскільки цілеспрямовано спланована робота й на скільки правильно організований у ній режим (раціональний розподіл часу на навчання, харчування, відпочинок, перебування дітей на свіжому повітрі).

Робота в групі продовженого дня дала змогу створення і спостереження чіткої організації роботи дитячого колективу, єдність вимог до дітей і контроль за їх діяльністю. Створювала життєрадісний настрій і підвищувала працездатність школярів, старалася ,,прив’язувати” такі цінні якості як дисциплінованість, акуратність, організованість.

Я була як організатор класного колективу, створювала умови для організації змістовного позакласного дозвілля, планувала та проводила відповідний захід з урахуванням індивідуальних особливостей учнів, їх нахилів, інтересів, готовності до певних видів діяльності, рівня сформованості учнівського колективу. Кожній дитині цього класу притаманні самобутні й неповторні риси та якості: індивідуальні властивості нервової системи, темперамент, інтереси, здібності, особливості мислення, уяви, пам’яті, емоцій, вольових дій, життєвий досвід, активність, темп роботи, швидкість засвоєння навичок тощо, але існують індивідуальні відмінності, що залежать від природних задатків, умов життя і виховання дитини. Є діти надзвичайно чутливі, сором’язливі, важко пристосовуються до нових обставин, відзначаються вразливістю, швидкою втомлюваністю, невпевненістю у своїх силах, страхом перед труднощами, скаржаться на ровесників, бояться образ, часто плачуть, намагаються гратися самостійно. Побоюючись труднощів, будучи невпевненими у своїх силах, вони губляться при опитуванні, виконанні контрольних робіт, хоч мають знання. Чуйне ставлення учителів, батьків до таких учнів, підбадьорювання, доброзичлива і своєчасна допомога сприяють створенню життєрадісного настрою, зміцнюють волю, прагнення до успіху.

Потреба індивідуального підходу зумовлена тим, що будь-який вплив на дитину переломлюється через її індивідуальні особливості, через «внутрішні умови». Необхідною умовою успішної індивідуальної роботи було вивчення індивідуальних особливостей учнів, щоб впливати на особистість. Передусім важливо встановила довірливі, доброзичливі стосунки між педагогами і вихованцями. Зробити це часом нелегко, оскільки учні, які найбільше потребують індивідуальної виховної роботи, нерідко підозріло ставилися до мене. Швидко зорієнтовувалася у ситуації, передбачала наслідки своїх дій. Проводилася бесіда з конкретного приводу, ця робота проводилася систематично з вихованцями на отримання очікуваних результатів негайно чи внаслідок тривалого впливу на особистість. В індивідуальній виховній роботі використовувала колекціонування. Колекціонування позитивно впливало на загальний розвиток учнів, навчальну діяльність і поведінку, розширювало кругозір і пізнавальні інтереси, формувало дослідницькі навички, виховувало цілеспрямованість і наполегливість.

Важко встановлювати зв'язок уже вивченого учнями матеріалу з тим, що вивчається, а також показувати перспективу практичного його використання.

Спостереження та робота з класом при проведенні виховного заходу дало змогу всебічну активність у мисленні й дії, самовизначення, самореалізацію через само творення власної особистості й актуалізацію своїх можливостей у дії; самопізнання, постійне самовдосконалення, пристосування до оточення, що змінюється. Завдяки надіюсь своїй виховній роботі у цих учнів розвиватиметься інтерес до самовиховання, що переходить у внутрішнє прагнення до вдосконалення особистих якостей, рис характеру.

ІІІ. Методична робота

Під час проходження практики відбулася бесіда із завучем початкової школи, ознайомлення із роботою заступника. Взяла участь у психолого-педагогічному та методичному семінарах. Заступник початкової школи ознайомила з документацією та планами роботи школи (,,Закон про освіту”, ,,Конвенція прав дитини” та ін.). Вчителька ознайомила з психолого-педагогічною та методичною літературою, якою вона користується, де я взяла багато для себе як майбутній педагог.

Заступник виступає в ролі директора і всі розпорядження вчителям дає від його імені. Засідання методичних об'єднань проводиться, як правило, один раз на чверть. На цих засіданнях вивчають і обговорюють директивні документи уряду, Міністерства освіти з питань удосконалення навчально-виховного процесу, заслуховують доповіді з актуальних питань навчання і виховання учнів, відвідують і аналізують навчальні заняття, виховні заходи, роблять огляд новинок літератури з педагогіки, психології, методик викладання навчальних дисциплін, аналізують навчальні програми, підручники, посібники, методичні рекомендації, дидактичний матеріал; виготовляють наочні посібники; аналізують якість знань, умінь і навичок учнів, їх вихованість; проводять моделювання навчальних занять, дискусії, розв'язання педагогічних завдань і ситуацій тощо.