Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
28.5 Кб
Скачать

IV. Науково - дослідницька робота

Я проводила дослідницьку роботу з педагогіки на тему: ,,Педагогічна етика вчителя”.

Щоб провести дослідження, я опрацювала ряд джерел, а саме:

1.Впровадження методики формування оптимального педагогічного клімату в шкільну практику: Навч.-мет. Посіб./Ї. Грабовська, Л. Жуковська, Т.Левченко та ін.-К.:МАУП,2000.96с.

2.Особиста культура вихователя як основна умова ефективносі освітньовиховного процесу//Позакласний час.№1-2.-2002.с.43-51

3.Вікова та педагогічна психологія :навч.посіб./О.В.Скрипченко, Л.В.Вололинська, З.В.Огородниійчук та ін.-К.Просвіта, 2001.-416с.

4.Хоружа Л. Етична компетентність вчителя як основа реалізації гуманістичної освіти//Шляхи освіти.-2003.-№3.с.27-33.

5.Маланяк Ю.Л. Педагогічний такт – ознака майстерності вчителя.-//Поч.шк.-1980.-№10.-с.74-79.

Потреба суспільства передавати свій досвід і знання підростаючим поколінням викликана потребу системи шкільного навчання і породила особливий вид суспільно необхідної діяльності – професійну педагогічну діяльність. Елементи педагогічної етики з’явилися разом з виникненням педагогічної діяльності як особливої суспільної функції. Оволодіти педагогічним тактом, не маючи педагогічної майстерності, неможливо. Педагогічний такт не засвоюється шляхом заучування, запам’ятовування чи тренування. Він є наслідком творчості вчителя, показником гнучкості його розуму. Педагогічний такт не буває стереотипним.

Актуальність цього дослідження довічна, оскільки у нас завжди будуть школи, учні та вчителі.

Педагогічний такт як форма взаємин з учнями визначається багатьма сторонами особистості вчителя, його ідейними переконаннями, культурою поведінки, загальною і спеціальною освітою, запасом відповідних умінь і навичок.

У різних учителів він може мати різні форми і прояви. Це залежатиме від вікових особливостей учителя, особливостей його темпераменту, характеру, уподобань тощо. Педагогічний такт кожного окремого вчителя індивідуалізований. Конкретна математична задача розв’язується одним способом, рідко – кількома, а конкретний конфлікт з учнями може розв’язуватись багатьма способами. Педагогічний такт кожного вчителя не вкладається в певні схеми та формули, придатні для розв’язання цілого ряду подібних випадків. Поведінка вчителя з учнями багато залежить від його вміння зорієнтуватися у конкретній ситуації, виділяти в ній те особливе, чого не було в інших ситуаціях. Не менш важливим є вміння вчителя передбачити можливу реакцію учнів на поведінку в конкретному випадку, а реакція учнів великою мірою залежить від взаємин,які склалися між ними і вчителем.

V.Висновки

1.Педагогічна практика поглибила, закріпила знання з фахових і психолого-педагогічних дисциплін, здобуті в університеті, та дала змогу застосувати їх на практиці.

2. Виробила вміння проводити різні типи уроків, застосовувати різні методи й форми роботи, які активізують пізнавальну діяльність учнів.

3. Закріпила впевненість у правильності вибору професії й фаху, викликала прагнення вивчати спеціальні та психолого-педагогічні дисципліни у вузі, вдосконалювати свої педагогічні здібності, розширювати свою ерудицію.

4. Дала змогу відповідно до знань з педагогіки, психології й фізіології проводити навчально-виховну роботу з дітьми молодшого шкільного віку.

5. Показала функції класного керівника й дала змогу випробувати себе в них.

6. Дала змогу протягом трьох тижнів спостерігати за навчально-виховною роботою в школі, аналізувати її й робити висновки.