Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текстовый документ OpenDocument.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Загальна характеристика захворювання

Астма - це хронічне запальне захворювання дихальних шляхів. При наявності схильності це запалення викликає повторювані напади кашлю, хрипів, виникає почуття здавлення в грудях, дихання утруднене. Запалення робить респіраторний тракт чутливим до алергенів, хімічних подразників, тютюнового диму, холодного повітря або фізичному навантаженні. При їх впливі виникають набряк і спазм дихальних шляхів, у них виробляється, в підвищеній кількості слиз і вони стають гіперчутливості до зовнішнього впливу. Виникаюча при цьому бронхіальна обструкція оборотна (проте у деяких хворих не повністю) як спонтанно, так і під впливом лікування. Якщо проводиться адекватне лікування бронхіальної астми, запалення може зменшитися на тривалий час, а частота виникнення симптомів хвороби стати мінімальною: зникають також супутні проблеми, пов'язані з бронхіальною астмою.

Бронхіальна астма характеризується підвищеною чутливістю бронхів до різних алергенів, а також неспецифічним подразників. За сучасною класифікацією виділяють 3 основні форми хвороби: неінфекційно-алергічну (атопічний), інфекційно-алергічну і змішану. По тяжкості перебігу розрізняють легку, среднетяжелую і важку бронхіальну астму.

Захворювання частіше протікає в класичній формі: у вигляді нападів задухи, що чергуються з періодами ремісії. При цьому зазвичай можна виділити 4 періоди: предпріступний, постпріступний і межпріступний. При важкому перебігу бронхіальної астми виникають не тільки окремі напади, а й астматичні стани. У ряді випадків бронхіальна астма протікає у вигляді астматичного бронхіту.

Переважною формою бронхіальної астми у дітей є атопічна з участю в патогенезі алергічної реакції I, негайного типу, що протікає з синтезом реагінових антитіл. З причинно значущих алергенів перше місце належить домашнього пилу, що включає високоалергенні кліщ з роду Dermatophagoides (близько 50%), друге - пилку рослин (близько 30% випадків). У 35% хворих захворювання викликають домашній пил і пилок, в 20-40% випадків атопічний формі бронхіальної астми супроводжує харчова алергія, особливо у дітей перших років життя. За останні роки збільшилася кількість випадків алергії до епідермальним алергенів.

Крім впливу причинно значущих неінфекційних алергенів велике провокує значення у розвитку нападів ядухи мають гострі респіраторні вірусні інфекції. Відомо, що вірусні інфекції різко підвищують чутливість бронхів до алергенів і інших подразників, збільшують проникність бар'єрів, порушують роботу мукоциліарного апарату бронхів. У випадках приєднання до вірусної інфекції бактеріальної запальний процес у бронхах ще більше посилюється і набуває характеру змішаного (алергічного та інфекційного). Напади задухи часто провокуються і такими неспецифічними впливами, як метеорологічні фактори, атмосферні забруднення, фізичне навантаження, емоційне напруження, різкі запахи.

Клінічна картина

Напади задухи частіше розвиваються вночі або в передранкові години. Виникаючі в денний час напади обумовлені контактом з різними алергенами і подразниками. Напад задухи починається з болісного кашлю з важко відходить мокротою, з'являються експіраторна задишка з участю в диханні допоміжної мускулатури, дистанційні хрипи. У легенях з обох сторін вислуховуються різноманітні сухі і різнокаліберні вологі хрипи, переважно на видиху. Виникає тахікардія, підвищується артеріальний тиск.

Виділяють близько десяти клінічних варіантів бронхіальної астми:

1. Спадкова схильність. Має місце, коли родичі страждали астмою або такими алергічними проявами, як кропив'янка, нейродерміт, екзема, пилкові риніт та кон'юнктивіт, непереносимість деяких видів ліків або харчових продуктів.

2.Інфекціонно залежна бронхіальна астма. Виникає у схильних осіб від частих вірусних інфекцій, в результаті хронічного бронхіту або повторних пневмоній. У здорової людини простудні захворювання не повинні бути частими. В іншому випадку це говорить про певний дефект імунної захисту «вродженого» або придбаного характеру.

3. Алергічна (атопічна) астма. Викликається алергенами тваринного і рослинного походження, а також відносяться до хімічних речовин, у тому числі ліків. Харчові та паразитарні алергени також можуть викликати сенсибілізацію. Найбільш часто при такій астмі у дорослих виявляється алергія до домашнього пилу. Рідше атопічна астма буває проявом алергії до пилку рослин. Атопічна астма розвивається, якщо людина з алергічною спадковістю неправильно харчується (споживає велику кількість смаженого м'яса, копченостей, цитрусових, шоколаду), живе і працює в несприятливих умовах, наприклад, в запиленому приміщенні, а також містить вдома тварин.

Ці три варіанти бронхіальної астми є основними і найбільш часто зустрічаються, але існують і інші.

4. Аспіринова астма. Характеризується непереносимістю аспірину і подібних йому за впливом знеболювальних, нападами задухи, повторним появою поліпів у носі і придаткових пазухах. Такі пацієнти часто не переносять забарвлені в жовтий колір таблетки або харчові продукти з-за присутності в них барвника тартразин, який викликає напади задухи, як і аспірин.

5. Астма фізичного зусилля. Виявляється нападами задухи після фізичного навантаження. Існують види фізичного навантаження, найбільш «астмогенние» (гра в футбол, баскетбол, біг) та найменш «астмогенние» (плавання, підйом вантажів). Наявність такої астми пов'язують з перебудовою ендокринного балансу, іноді вікового характеру, наприклад, при клімаксі.

6. Психогенна астма. Виникає при тривалому психоемоційному перенапруженні або одноразовому тяжкий психічний потрясінні. У цієї групи хворих на невротичні симптоми виражені особливо яскраво.

Останні три варіанти бронхіальної астми рідко зустрічаються в «чистому» вигляді, зазвичай вони спостерігаються разом з ознаками інфекційно залежною або атопічний астми. Мають місце випадки, коли протягом життя хворого один провідний клінічний варіант астми змінюється іншим.

1.2 Причини її виникнення

Астма - захворювання легенів, при якому хворий дихає, подібно до людини, що виконує важку роботу, тобто занадто часто. Це захворювання належить до важких і, якщо воно розвивається у людей похилого віку, призводить до смерті. Захворювання носить характер періодичних нападів. Причина його може бути як в судинах легенів, так і в самій легеневої тканини або легеневої трубці. У деяких випадках астма може розвинутися при дуже маленькою грудній клітці, що не вміщує потрібної кількості повітря. Найчастіше астма ускладнюється запаленням легенів.

Якщо причиною астми є скупчення рідин в самій дихальної трубці, то на початку вдиху у хворого спостерігається утруднення дихання, яке супроводжується кашлем, хрипом, відчуттям важкості та відхаркуванням мокротиння. Якщо рідина зібралася через катару, то астма починається раптово. Якщо ж причина хвороби криється у скупченні рідини в судинах, то у хворого спостерігається нерівномірний пульс і перебої серця. При виникненні астми через сухість хворий скаржиться на спрагу і у нього відсутня мокротиння.

Лікування астми визначається викликала її причиною. Якщо захворювання почалося через скупчення рідин, то їх по можливості потрібно вивести з організму шляхом послаблення. При супутньому захворюванні печінки хворим рекомендується застосовувати разом з грудними ліками гіркий полин. При астмі у дітей всі ліки краще змішувати з молоком.

Хворі на астму повинні харчуватися в основному молочними продуктами, особливо сироваткою. Уникати хвилювань і великих фізичних напружень, не палити, не вживати спиртних напоїв. Для розрідження мокроти тягучою під час нападу прийняти на кінчику ножа соди. Можна також приймати по 15 - 20 крапель валер'янки.

Під час нападу треба звільнитися від тугий одягу, дати приплив свіжого повітря, кисті рук і стопи ніг опустити в гарячу воду або поставити до них гірчичники, серцеву область розтирати ганчіркою, змоченою в холодній воді з оцтом і сіллю (якщо, звичайно, немає легеневого захворювання ), віскі хворого натирають одеколоном.

Полегшує силу нападу масаж верхньої частини тіла від голови вниз, до верху грудей і спини. Масаж потрібно робити що-небудь маслянистим.

При нападі можна застосувати такий засіб: зварити до м'якості картоплю, покласти його гарячим у миску, сісти, поставити миску перед собою, накритися з головою ковдрою і дихати парою. При цьому весь час пити дуже гарячий чай з брусниці (листя і ягоди, свіжі або сухі). Коли стане легше дихати, зараз же лягти в ліжко і добре сховатися.

При раптовому (здебільшого вночі) нападі ковтати ячмінну каву зі шматками льоду, нюхати нашатирний спирт, до литок прикладати гірчичники, тіло розтирати щітками. У кімнаті хворого повітря завжди повинен бути свіжим, не дозволяти в кімнаті курити, а якщо накурено, і не можна відкрити вікно, то слід дуже близько до узголів'я ліжка хворого поставити мисочку, наповнене нашатирним спиртом.

При слабкому нападі можна обмежитися тільки одним питвом дуже гарячого брусничного чаю. Також гарні такі народні засоби: Щодня пити по чашці відвару з листя кропиви. Для цього береться одна чайна ложка з верхом сухого листя на склянку окропу, дати раз скипіти в глиняній або емальованому посуді, пити як чай, давши трохи настоятися.