Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛІТО_4_курс_.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

1.1. Основні організаційні засади.

Літня виробнича практика (лікарська) студентів ІУ курсу триває 2 тижні в хірургічному кабінеті (відділенні) стоматологічної (загальної) поліклініки та в щелепно-лицевому стаціонарі. Тривалість робочого дня поліклініки та в щелепно-лицевому стаціонарі. Тривалість робочого дня – 7 годин 12 хвилин (при 5 – денному робочому тижні), вихідні дні – субота та неділя.

1.2. Мета та завдання практики: закріплення на практиці знань та умінь, одержаних при вивченні основних клінічних і теоретичних дисциплін та подальше вдосконалення практичних навичок, набутих при вивченні основних хірургічних стоматологічних захворювань на кафедрі хірургічної стоматології.

1.3. Для ефективного проходження практики та після неї студенти повинні:

ЗНАТИ: етіологію, патогенез, симптоматологію основних хірургічних стоматологічних хворих; загальні та додаткові методи обстеження хірургічних стоматологічних хворих; принципи, заходи та методи знеболення в стоматології, питання інтенсивної терапії та реанімації; інструментарій та методики типового і нетипового видалення зубів верхньої та нижньої щелепи; основні групи лікарських засобів у хірургічний стоматології, ускладнення, що виникають при їх застосуванні, методи усунення ускладнень; принципи дієтотерапії при захворюваннях щелепно-лицевої ділянки; принципи дії фізичних факторів на організм та застосування фізіотерапії в стоматології, показання та протипоказання до санітарно-курортного лікування; організацію диспанзеризації хірургічних стоматологічних хворих; основні вимоги до стерилізації хірургічного стоматологічного інструментарію.

ВМІТИ: виявити скарги хворого і анамнез при запальних захворюваннях, пухлинах і пошкодженнях щелепно-лицевої ділянки; провести обстеження хворого; описати рентгенограму, томограму кісток, зубів, щелепно-лицевої ділянки; поставити попередній діагноз; провести диференціальну діагностику; призначити додаткові методи обстеження; направити хворого на консультацію лікарів інших спеціальностей; поставити заключний діагноз; оформити амбулаторну карту хворого, листок непрацездатності, довідку про стан здоров’я хворого, виписку з амбулаторної карти; призначити лікування ускладнень після видалення зуба (альвеолі, неврит та ін.); призначити лікування ускладнень знеболення (гематома, післяін’єкційні інфільтрати, контрактури та ін.); надати невідкладну допомогу при непритомності, епілептичному нападі, анафілактичному шоку; провести оперативне втручання при пошкодженнях м’яких тканин та кісток щелепно-лицевої ділянки; провести післяопераційне лікування хворого з пошкодженням м’яких тканин і кісток щелепно-лицевої ділянки; виконати оперативне втручання при пухлинах та пухлино подібних утвореннях м’яких тканин (папілома, фіброма, атерома, ретенційна кіста та ін.); провести післяопераційне лікування хворого з пухлино подібними утвореннями м’яких тканин; виконати оперативне втручання при пухлинах та пухлиноподібних утвореннях щелеп (кіста, епуліс та ін.); призначити післяопераційне лікування хворому з пухлинами та пухлиноподібними утвореннями щелеп; провести хірургічне лікування хронічного періодонтиту (гемісекція, ампутація, коронорадикулярна сепарація, реплантація).

1.4. Під час проходження практики студенти повинні закріпити та набути практичні навички: пальпаторне дослідження при запальних захворюваннях, пошкодженнях м’яких тканин та кісток щелепно-лицевої ділянки, пухлин і пухлиноподібних утворень; діагностична пункція; взяття мазка, відбитка для цитологічного дослідження; виконання місцевого знеболення щелепно-лицевої ділянки (аплікаційне, інфільтраційне, провідникове); видалення зубів – типове і нетипове; видалення напівретенованих та ретенованих зубів; розтин субперіостальних абсцесів та абсцесів м’яких тканин, флегмон; розсічення та висічення слизової оболонки при перикоронаритах; видалення секвестрів при обмеженому остеомієліті; зупинка кровотечі після видалення зуба; тампонування та ушивання ямки при перфорації гайморової порожнини; хірургічна обробка ран м’яких тканин обличчя, порожнини рота; вправляння вивихів нижньої щелепи; накладання лігатурної пов’язки, шини при вивихах зубів, переломах альвеолярного відростка щелепи; зондування нориці, протоків слинних залоз, видалення конкрементів з протоків; надання невідкладної допомоги – проведення штучного дихання, закритого масажу серця.

ЩОДЕННИК

з виробничої практики з хірургічної стоматології

студента(ки) ______ курсу _______групи, стоматологічного факультету

на базі _______________________________________________________

з __________________ 20___ р. до _________________ 20___ р.

Керівник (від бази)_____________________________________________

Керівник (від навчального закладу)_______________________________

Дата,

години роботи

Зміст виконаної роботи

Підпис

керівників

Ознайомився з роботою хірургічного кабінету стоматологічного відділення поліклініки. Пройшов інструктаж з техніки безпеки. Ознайомився з основною документацією лікаря хірурга-стоматолога на амбулато-рному прийомі.

Разом з лікарем здійснював прийом. Прийняв 5 хворих: 3 - з хронічним періоцонтитом – видалив з зуби, 1 – гострим гнійним періоститом верхньої щелепи, зробив періостотомію, 1 – з артозо-арірітом СНЩС – призначив лікування

Підпис студента _________________________

Підпис викладача ____________