Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GKD_34_46_501-2003_Transformatori_silovi_Tipov.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

10.3 Поточне обслуговування і ремонт рпн

10.3.1 Ревізія елементів схеми керування приводом здійснюється згідно з інструкціями заводів-виготовлювачів, але не рідше одного разу на рік. Блок автоматичного керування слід перевіряти з пристроєм РЗА.

При цьому необхідно перевіряти:

стан усіх електричних контактних з'єднань (за необхідності, провести регулювання);

справність кінцевих вимикачів;

справність блока автоматичного керування і стабільність його уставок.

10.3.2 Нагляд за ПМ полягає в його періодичному огляді, під час якого підтягуються ослаблені гвинти та гайки, перевіряється стан контактів реле та інших приладів, наявність мастила на тертьових деталях ПМ і в маслянках.

10.3.3 Через кожні шість місяців слід змащувати зовнішні тертьові вузли і деталі приводу ПП незамерзаючим мастилом марки ЦИАТИМ-201 або ГОИ-54.

10.3.4 Перед наставанням грозового періоду на трансформаторах з виносними розрядниками на регулювальній обмотці один раз на рік необхідно перевіряти справність вентильних розрядників.

У пристроїв ЗРОА під час будь-яких робіт на контакторі і розряднику необхідно перевіряти відсутність повітря в опорних ізоляторах під розрядниками, для чого слід відгвинчувати пробки до появи масла.

10.3.5 Заміну масла в баках контакторів потрібно здійснювати при зниженні пробивної напруги нижче норм, зазначених у додатку Г, пробу масла відбирати через число перемикань згідно з таблицею 9.1, але не рідше одного разу на рік.

Заміну масла та промивання контактора потрібно здійснювати згідно з заводськими інструкціями. У контакторах, установлених на опорному ізоляторі, видаляти продукти старіння з піддону.

10.3.6 Для збільшення строку служби масла в контакторах, які не мають повітроосушних фільтрів, зазначені фільтри рекомендується встановлювати на отворі для виходу газів. При цьому в баку контактора повинна зберігатись газова подушка для забезпечення нормальної його роботи.

Поточні ремонти ПП відгалуження з виведенням їх з роботи повинні здійснюватись одночасно з поточними ремонтами трансформаторів не рідше одного разу на рік або після певної кількості перемикань, зазначеної в заводській інструкції на даний тип ПП.

Позачергові огляди контакторів ПП необхідно здійснювати в строки, зазначені в інструкціях заводів-виготовлювачів.

10.3.7 При забрудненні та зволоженні масла контакторів пристроїв під час поточного ремонту слід виконати його ревізію. Бак контакторів повністю звільнюється від масла, частини контактора і бак очищуються від бруду, і після огляду бак знову заповнюється чистим сухим маслом. Провадяться також огляд, ревізія і змащення елементів приводу ПП.

Ревізію пристрою РПН слід провадити відповідно до вимог заводської інструкції з експлуатації пристрою РПН даного типу.

10.3.8 Якщо під час експлуатації трансформатора не здійснюються перемикання пристроєм РПН (або кількість перемикань становить менше 300 на рік) і навантаження по струму при цьому перевищує 0,7 номінального, то через кожні шість місяців необхідно здійснювати десять циклів перемикань пристроєм РПН у діапазоні, який регулюється з метою очищення контактної системи від окису або шламу.

Для трансформаторів із РПН, які працюють у режимі перевантаження, кожні шість місяців або кожні 12 місяців для нормально навантажених трансформаторів необхідно здійснювати десять циклів перемикань по всьому діапазону при вимкнутому трансформаторі. При цьому потрібно додатково здійснити не менше десяти перемикань пристроєм РПН у діапазоні положень реверсу.

10.3.9 Строк служби контактів контакторів для різних типів пристроїв РПН не однаковий. Контакти підлягають заміні за узгодженням з заводом-виготовлювачем при незадовільній круговій діаграмі (при порушенні допусків на кути замикання та розмикання контакторів), при виявленні зношення контактів відповідно до значень, зазначених у інструкції заводу-виготовлювача. Не допускається зачищення обгорілих поверхонь контактів, оскільки це спричиняє додаткове зношення контактів і скорочує строк їх служби.

Порядок операцій при заміні контактів і регулюванні натискання провадиться з суворим дотриманням заводських інструкцій.

10.3.10 Експлуатаційний персонал зобов’язаний враховувати дефекти, неполадки в роботі і пошкодження пристроїв РПН, а також фіксувати, після якої кількості перемикань замінено контакти, виконано реконструкції, замінено вузли та проведено ремонти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]