Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GKD_34_46_501-2003_Transformatori_silovi_Tipov.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

8.2 Навантажувальна здатність трансформаторів

8.2.1 Залежно від характеру добового або річного графіка навантаження та температури охолодного середовища допускаються систематичні навантаження та аварійні перевантаження трансформатора.

Допустимі систематичні навантаження перевищують номінальне навантаження трансформатора, але вони не викликають скорочення встановленого терміну його служби, оскільки при цьому зношення виткової ізоляції трансформатора не перевищує нормального.

Допустимі аварійні перевантаження викликають підвищене, порівняно з нормальним, зношення виткової ізоляції, що може призвести до скорочення встановленого строку служби трансформатора, якщо підвищене зношення згодом не буде компенсоване навантаженнями із зношенням виткової ізоляції нижче нормального.

8.2.2 Значення і тривалість допустимих систематичних навантажень і аварійних перевантажень визначаються для прямокутного двоступінчастого або багатоступінчастого графіка навантаження, в які повинні бути перетворені вихідні графіки навантаження, згідно з ГОСТ 14209-97, і для сухих трансформаторів – згідно з ДСТУ 2767-94.

Параметри вихідного графіка навантаження можна визначити з даних засобів вимірювань, якими оснащено трансформатор.

Навантаження трансформатора понад його номінальну потужність допускається тільки при справній і повністю ввімкнутій системі охолодження трансформатора.

8.2.3 При визначенні допустимих систематичних навантажень температуру охолодного середовища за період дії графіка навантаження або за ввесь період повторення графіка приймають такою, яка дорівнює середньому значенню, якщо при цьому температура позитивна і не змінюється більше ніж 12 °С. Якщо температура охолодного середовища змінюється більше ніж 12 °С або якщо значення температури охолодного повітря негативне, необхідно використовувати еквівалентні значення температури, розраховані згідно з ГОСТ 14209-97.

При визначенні допустимих аварійних перевантажень температуру охолодного середовища приймають згідно з її виміряними значеннями під час виникнення аварійного перевантаження.

8.2.4 Для триобмоткового трансформатора допустимі навантаження визначають для найбільш навантаженої фази найбільш навантаженої обмотки.

8.2.5 Для добового двоступінчастого прямокутного графіка навантаження допустимі систематичні навантаження масляного трансформатора та аварійні перевантаження визначають згідно з ГОСТ 14209-97, а для сухого трансформатора – згідно з ДСТУ 2767-94.

За необхідності визначення допустимих систематичних навантажень і аварійних перевантажень із підвищеною точністю згідні з виміряними значеннями параметрів конкретного трансформатора, які зазначено в його паспорті, з використанням даних приймальних випробувань та з розрахункових записок трансформатора, а також при добових повторюваних двоступінчастих графіках із тривалістю максимуму навантаження понад 12 год або при графіках навантаження з циклом повторення, який не дорівнює добі, як і при всіх видах багатоступінчастих графіків навантаження; слід звертатись до виготовлювача.

8.2.6 Допустимі за величиною та тривалістю аварійні перевантаження зазначено в додатку Е.

8.2.7 Граничні значення параметрів, які контролюються під чаї експлуатації і обмежують допустимі систематичні навантаження та аварійні перевантаження трансформаторів, наведено в таблиці 8.2.

8.2.8 Відносне спрацювання виткової ізоляції трансформатора потрібно визначати, за необхідності, згідно з ГОСТ 14209-97.

При визначенні відносного зношення виткової ізоляції не­обхідно застосовувати коефіцієнт f, значення якого наведено в ГОСТ 14209-97.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]