Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GKD_34_46_501-2003_Transformatori_silovi_Tipov.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

8.4 Аварійні режими

8.4.1 Аварійними режимами роботи трансформаторів вважаються такі режими, в яких вони не можуть довго працювати, оскільки відхилення навіть одного з основних його параметрів від номінального значення при достатній тривалості створює загрозу пошкодження або руйнування частин трансформатора.

8.4.2 При оперативних перемиканнях і раптовому зниженні навантаження підвищення напруги на трансформаторах залежно від тривалості не повинне перевищувати значень, наведених у таблиці 8.3.

Таблиця 8.3 – Допустимі перевищення напруги

Параметр

Допустиме значення

Тривалість перевищення напруги, не більше

20 хв

20 с

Переднє навантаження щодо номінального струму відгалуження, не більше

0,50

1,00

Кратність напруги щодо номінальної напруги відгалуження, не більше

1,15

1,30

Кількість перевищень напруги тривалістю 20 хв не повинна бути більше 50 протягом одного року. Кількість перевищень напруги тривалістю 20 с не повинна бути більше 100 за строк служби трансформатора, установлений згідно з ГОСТ 11677-85. При цьому кількість перевищень напруги не повинна бути більше 15 протягом одного року і більше двох – протягом однієї доби.

Проміжок часу між двома перевищеннями напруги тривалістю 20 с і 20 хв повинен бути не менше 1 год. Якщо перевищення на­пруги тривалістю 20 хв відбувалось двічі (з годинним інтервалом), то втретє таке перевищення допустиме тільки в аварійній ситуації і не раніше ніж через 4 год.

При тривалості перевищення напруги, проміжної між двома зазначеними вище значеннями тривалості, допустима напруга дорівнює зазначеній у таблиці 8.3 для більшого з двох значень тривалості.

Крім того, при аварійних комутаціях допускаються короткочасні перевищення напруги частотою 50 Гц, значення і тривалість яких зазначено в ГОСТ 1516.1-76.

У випадках коли за умовами роботи трансформатора не може бути забезпечене обмеження зазначених вище допустимих значень перевищення напруги або тривалість їх впливу, необхідно виконати захист від підвищення напруги.

8.4.3 У трансформаторах із малими коефіцієнтами трансформації (АОДЦТН-133000/330/220, АТДЦТН-250000/330/220) при передачі реактивної потужності зі сторони ВН до сторони СН можливі небезпечні насичення ярмів магнітопроводу потоками розсіяння. Тому в таких трансформаторах необхідно контролювати та об межувати перезбудження ярмів, щоб виключити недопустимі нагрівання елементів конструкції.

Перезбудження ярмів магнітопроводу потрібно контролювати за формулами, наведеними в таблиці 8.4, використовуючи покази щитових кіловольтметрів обмоток ВН і СН.

В автотрансформаторах із РПН у нейтралі (АТДЦТН-250000/330/220) можливе також небезпечне насичення центральної частини стрижнів магнітопроводу.

Таблиця 8.4 – Визначення перезбудження ярмів

Спосіб регулювання напруги трансформатора

Максимальний потік у ярмах магнітопроводу трансформатора Фяр.макс., %

У нейтралі за допомогою регулювальної обмотки

Продовження таблиці 8.4

У лінії СН за допомогою регулювальної обмотки, включеної за схемою „вилка з реверсом”

Примітка 1. UВН, UСН – робочі напруги, виміряні на сторонах ВН і СН; UВН ном – номінальна напруга обмотки ВН; UСН ном, UСН ном.р –номінальні лінійні напруги обмотки СН, які відповідають номінальному та даному робочому положенню перемикального пристрою.

Перезбудження стрижня магнітопроводу необхідно контролювати за даними щитового кіловольтметра обмотки НН за формулою:

, (1)

де Uнн – напруга, виміряна на стороні НН у робочому режимі, кВ;

Uнн ном – номінальна напруга обмотки НН, кВ.

Тривале (до 6 год на добу) перезбудження ярмів та стрижні магнітопроводу трансформатора не повинне перевищувати 10 %.

У разі виникнення перезбудження, більшого від зазначеного значення або тривалого, слід вжити заходів щодо зниження його до 10 % зменшенням реактивного навантаження трансформатора за погодженням з диспетчером енергосистеми.

8.4.4 Розрахункові значення допустимих кратностей усталених струмів короткого замикання, які трансформатори витримують без пошкодження протягом допустимої тривалості, визначаються згідно з ГОСТ 11677-85.

Найбільша тривалість допустимого значення короткого замикання на вводах трансформатора: при замиканні на стороні НН (Uном ≤ 35 кВ) – не більше 4 с, а при замиканні на сторонах ВН, СН і НН (Uном ≥ 110 кВ) – не більше 3 с.

Допустиму тривалість зовнішнього короткого замикання tk під час протікання усталеного струму короткого замикання, меншого ніж найбільше значення, слід приймати відповідно до співвідношення:

, (2)

де tk – допустима тривалість зовнішнього короткого замикання, с;

tk макс – допустима тривалість найбільшого значення струму короткого замикання, зазначена вище, с;

Іk – усталений струм короткого замикання, значення якого менше допустимого;

Іk від – допустимий усталений струм короткого замикання відгалуження.

Найбільша допустима тривалість зовнішнього короткого замикання tk приймається не більше 15 с.

При збільшенні потужності мережі та підвищенні кратності струму короткого замикання хоча б через одну з обмоток вище допустимого значення необхідно вжити в енергосистемі заходів щодо обмеження струму через трансформатор (установлення струмообмежувальних реакторів, резисторів, секціонування мережі і т. ін.).

Скорочення кількості небезпечних впливів струмів короткого замикання, близьких до допустимого, на обмотки трансформаторів рекомендується виконувати забороною автоматичного повторного або ручного ввімкнення пошкоджених ліній електропередавання, підключених на сторонах СН або НН.

8.4.5 Трансформатори, крім ТСН, енергоблоків витримують у експлуатації ударні поштовхи струмом. При цьому кількість і значення кратності ударних поштовхів струму не повинні перевищувати значень, наведених у таблиці 8.5.

Допустимість поштовхів струмом тривалістю більше 15 с повинна бути узгоджена з виробником.

Таблиця 8.5 – Допустима кількість ударних поштовхів струму

Кількість ударних поштовхів струму за добу

Кратність струму по відношенню до номінального,

не більше

До 3

2,0

Понад 3 до 10

1,3

Понад 10 до 1000

1,1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]